Στην ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποσκοπεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να ανταποκριθεί στα αυξημένα νέα καθήκοντα και στις νέες αρμοδιότητες, εθνικές και ευρωπαϊκές.
«Ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι ένας καταξιωμένος και ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για τον έλεγχο, τη διαφάνεια, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκροτήθηκε ο θεσμός αυτός το 2002, μετά από σύσταση της Ομάδας GRECO και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπενθύμισε η υπουργός, ενημερώνοντας το Σώμα ότι οι νέες αρμοδιότητες, για τις οποίες χρειάζεται να ενισχυθεί η λειτουργία του θεσμού προκειμένου να ανταποκριθεί, είναι πρώτα απ’ όλα ότι έχουν επεκταθεί με τον ν. 4478/2017 οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, διευρύνθηκε η αρμοδιότητά του για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», και γι’ αυτό θα χρειαστεί και μία ενίσχυση το προσωπικό του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτήν τη νέα αρμοδιότητα. Ακόμη, ενεργοποιήθηκε ξανά το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου, το ΣΟΕΕ, ένα κρίσιμο όργανο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου.
«Ο Γενικός Επιθεωρητής έχει, συνεπώς, τον συντονισμό αυτού του οργάνου, το οποίο μπορεί και έχει τη δυνατότητα να χαράσσει μια στρατηγική συνολικών συντονισμένων ελέγχων και να υπάρχει και μια συνέργεια και συνεργασία με μεικτά κλιμάκια επιθεώρησης. Σύμφωνα με τον νόμο, πάλι του 2017, προβλέπεται ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της έκδοσης» σημείωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Όπως τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, υπάρχει και η ευρωπαϊκή διάσταση της ενίσχυσης της αρμοδιότητας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς συγκροτήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εκ μέρους της χώρας μας συμμετέχει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, όπου και εκεί θα υπάρχει ένας ευρύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αυτά τα θέματα.
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ