“Επιπλοκές” προκαλεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρωταγωνιστών στη διαχείρηση της λίστας Λαγκάρντ η “περίεργη” σύμπραξη Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής στην πρόταση των πρώτων για παραπομπή Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 36 βουλευτές, έξι πάνω από τους 30 που απαιτούνται ώστε να καταστεί εφικτό να φθάσει η πρόταση στη μυστική ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας.
Εμπειροι στα κοινοβουλευτικά πολιτικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς υπάρχουν, εν τέλει, τρία διαφορετικά μπλοκ προτάσεων παραπομπής για τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα και με διαφορετικές περιγραφές “κατηγορητηρίου” για κάθε πρόσωπο, σε κάθε πρόταση.
“Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Ούτε να θεωρήσει κανείς ότι πάμε να συγκαλύψουμε, ούτε, όμως, να προκληθεί χάος”, έλεγε στο anatropinews.gr ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι εντός των επομένων ημερών, πιθανώς και σήμερα, θα γίνει μία πρώτη μίνι διάσκεψη προέδρων επιτροπών με τον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί πως θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα.
Εάν προκριθεί η λύση μιας κάλπης ανά κομματική πρόταση, αυτό θα ισοδυναμεί με συγκάλυψη τυχόν ευθυνών και πολιτική προστασία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων -και κυρίως οι τελούντες σε αμηχανία βουλευτές της ΝΔ- θα κληθούν υπό την επιβολή μιας άτυπης κομματικής πειθαρχίας να στηρίξουν τη μη παραπομπή του κ. Βενιζέλου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, η Ιπποκράτους και η Κουμουνδούρου θα προτιμούσαν μία τέτοια διαδικασία, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι “θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες”, όπως μας έλεγε έμπειρος βουλευτής που έχει συμμετάσχει σε εξεταστικές επιτροπές.
Στην αντίθετη περίπτωση, με κάλπη ανά πρόσωπο και εξειδίκευση των “κατηγοριών” σε δεύτερο χρόνο, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στους αρχηγούς των κυβερνητικών εταίρων ότι σε μία μυστική ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν διαρροές ψήφων στην κάλπη για την παραπομπή του κ. Βενιζέλου.
Κάποιοι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η αριθμητική, έστω και οριακά, μπορεί να αποδειχθεί σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αντιπολίτευση, μαζί με τους 18 ανεξάρτητους, συγκεντρώνει 136 βουλευτές, κοντά, δηλαδή, στους 151 που απαιτούνται για παραπομπή.