«Ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώ ότι δε θα έχει καμία τύχη. Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει όλες τις διαδικασίες με βάση τις οποίες μια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της με μονή αιτία διακοπής την υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές μιας πρότασης δυσπιστίας», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής στην εφημερίδα «Έθνος».
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Βούτσης στη δημοσιογράφο Β. Κεχαγιά για την Εφημερίδα «Έθνος», μιλώντας για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας.
Στο φόντο της επικείμενης επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήν και αναφορικά με το το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «στο τέλος του μηνά θα μπορούσε με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο για τις διεκδικήσεις».
Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Ν. Βούτσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για την κυβερνητική ευστάθεια και υπογράμμισε ότι: «Ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώ ότι δε θα έχει καμία τύχη. Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει όλες τις διαδικασίες με βάση τις οποίες μια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της με μονή αιτία διακοπής την υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές μιας πρότασης δυσπιστίας».
Απαντώντας στους χυδαίους ισχυρισμούς της ΝΔ περί ανταλλαγής του «Μακεδονικού» με τις συντάξεις, απάντησε ότι «αλίμονο εάν η σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς».
Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άρθρο 16 «δεν θα τινάξει στον αέρα την διαδικασία». «Η ιδία η ύλη της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πληθώρα άλλων άρθρων που ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επίσης υπάρχει και ένας κοινός τόπος άρθρων που θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από περισσότερες από μια πολίτικες δυνάμεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε όλοι με τη λήξη του Γενάρη τα σχετικά πορίσματα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις».