Την προσεχή Πέμπτη 10 Ιανουαρίου το κυβερνητικό αεροσκάφος της Γερμανικής καγκελαρίας θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την διήμερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Στο επίσημο πρόγραμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, όπως αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί, περιλαμβάνονται οι συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ατύπως, ωστόσο, προγραμματίζεται και συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη πριν η Γερμανίδα καγκελάριος αναχωρήσει από την ελληνική πρωτεύουσα το απόγευμα της Παρασκευής.
Μια συνάντηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς μέσω αυτής το Βερολίνο να επισημάνει τη βούλησή του για επίσπευση και ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την αντίθεσή του και την απόφαση να μην κυρώσουν οι βουλευτές της Ν.Δ τη συμφωνία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με το δίλημμα εάν θα επιμείνει στην άποψη που έχει διατυπώσει πλειστάκις εσχάτως περί “ανταλλαγής” της ελληνικής συναίνεσης στην επίλυση του ονοματολογικού της FYROM με την μη περικοπή των συντάξεων. Κάτι που εφόσον συμβεί θα αναγκάσει την Γερμανίδα καγκελάριο να απαντήσει -πιθανώς σε υψηλούς αλλά “διπλωματικούς” τόνους-, ενώ εάν δεν συμβεί θα δημιουργήσει εντυπώσεις ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ άλλα λέει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και άλλα στους διεθνείς συνομιλητές του. Κι αυτό ευλόγως θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον εξαιρετικά πυκνός σχετικά με τις Πρέσπες:
- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εγκριθεί οι συνταγματικές τροποποιήσεις στη βουλή των Σκοπίων. Η σχετική διαδικασία ξεκινά στις 9 του μηνός και εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO- DPMNE αποχωρήσει, όπως λέγεται, από τη διαδικασία, η ψηφοφορία θα γίνει είτε την ίδια μέρα, είτε το αργότερο στις 10 ή στις 11 του μήνα, με τον Ζόραν Ζάεφ να εμφανίζεται βέβαιος πως διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 βουλευτών.
- Αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνει η ελληνική Βουλή, όπως προβλέπεται ρητά από τη συμφωνία, με ενισχυμένη πια την πιθανότητα η ψηφοφορία να διεξαχθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου και λίγες μέρες μετά να διεξαχθεί και η δεύτερη ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της “Βόρειας Μακεδονίας” (όπως θα ονομάζεται πλέον) στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει η συγκεκριμένη ψηφοφορία πρώτη από μία σειρά ανάλογες διαδικασίες στα κοινοβούλια των 29 κρατών- μελών του Οργανισμού, για να στείλει σαφές μήνυμα προσήλωσης στη συμφωνία.
- Όσα είπε στη συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Ζόραν Ζαεφ φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός της FYROM αναγνώρισε -με εντυπωσιακό τρόπο- ότι η Ελλάδα είναι χώρα- ηγέτης στα Βαλκάνια και πως η δική του χώρα συντάσσεται με τον ελληνικό στρατηγικό σχεδιασμό στην περιοχή. Επίσης αναγνώρισε πλήρως και χωρίς αστερίσκους ότι η αναγραφή στις ταυτότητες, υπό το νέο καθεστώς, αφορά την υπηκοότητα-ιθαγένειας και όχι την εθνότητα, επιβεβαιώνοντας (προσώρας) πως όσα έλεγε το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν περισσότερο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στα Σκόπια. Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν υφίσταται κανένας αλυτρωτισμός εκ μέρους των Σκοπίων, πως η αρχαία ελληνική ιστορία περί την Μακεδονία ουδόλως μπορεί να συγχέεται με το “εθνικό αλυτρωτικό αήφηγημα” του Γκρουέφσκι, ενώ ανέφερε πως η συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον από καμία κυβέρνηση σε Σκόπια και Αθήνα. Οι αναφορές αυτές αποσαφηνίζουν πλήρως το πεδίο και ισοδυναμούν με “ερμηνευτική δήλωση”, κάτι που ζητούσαν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ή ακόμα και συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση (Ποτάμι, Κ. Παπακώστα).
- Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών, τουλάχιστον, για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Πλην των μελών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θετικά θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα, οι τέσσερις βουλευτές (εκ των έξι) του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η τελική στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου του ΚΙΝΑΛ.
“Κρας τεστ” για την κυβέρνηση θα είναι ωστόσο η συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ την προσεχή Τετάρτη. Η “επιθετική” ανάρτηση στο twitter του Πάνου Καμμένου δημιουργεί νέα δεδομένα και μένει να αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς ο επικεφαλής του μικρού κυβερνητικού εταίρου σκοπεύει να αποσύρει τους υπουργούς και βουλευτές του από την κυβερνητική πλειοψηφία και, βεβαίως, πόσοι θα τον ακολουθήσουν.Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στο ραδιόφωνο news247Radio ότι στόχος του κ. Καμμένου ήταν πάντοτε να ρίξει την κυβέρνηση χρησιμοποιούνται ως φαίνεται από τον υπουργό Άμυνας για κλιμάκωση της στάσης του στο θέμα των Πρεσπών και στο Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε η ανησυχία σχετικά με το τι θα πράξει τελικώς.
Εάν, δηλαδή, σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την τελική ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων -όπως είχε αφήσει να εννοηθεί αλλά στη συνέχεια διαψεύσει- ή πριν την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Ο κ. Καμμένος φαίνεται πως αντιδρά αρνητικά και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη τζανακόπουλου πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον βίο της ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής, χωρίς, ωστόσο να έχει ακόμα διευκρινίσει τι στάση θα τηρήσει. Διακινδυνεύει, όμως, να μην τον ακολουθήσουν υπουργοί όπως η Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά και η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, παρότι δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου.
Και, βεβαίως, μένει να δούμε τι θα πράξει ο κ. Καμμένος εάν τελικώς η Ν.Δ αποφασίσει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας μια τέτοια πρόταση της Ν.Δ, τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια που έχει, ωστόσο, στενεύουν δραματικά.
Παράλληλα με τις Πρέσπες, το πολιτικό κλίμα πολώνεται έτι περαιτέρω λόγω του σκανδάλου της Novartis και της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας. Οι δε δηλώσεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου Νίκου Μανιαδάκη περιπλέκουν τα πράγματα καθώς αξιοποιούνται από τη Ν.Δ που μιλά για “θεσμική εκτροπή” και “φιάσκο”. Ήδη, όμως, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις για τη “δράση” του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση και όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, εν αναμονή, μάλιστα, και του πορίσματος της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Σεραφείμ Κοτρώτσος