Η Ιγκρίντ Λεβαβασέρ είναι το πρόσωπο της εξέγερσης των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία «επειδή μπορεί να περιγράψει τα βάσανα της κατώτερης μεσαίας τάξης» όπως γράφει η γερμανική Die Zeit.
«Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους της διαμαρτυρίας όπως η Ιγκρίντ .Η 31χρονη νοσοκόμα, αν και κατοικεί στη μικρή πόλη Λουβιέ στη Νορμανδία, την προσκαλούν πολύ συχνά πλέον τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα για να εξηγήσει τα αιτήματα της εξέγερσης . Πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπη σε ένα τηλεοπτικό πάνελ με έναν άνθρωπο του Προέδρου Μακρόν – τον Μπρουνό Κεστέλ αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος La R?publique en Marche του Γάλλου Προέδρου.
Είχε μόλις επιστρέψει από τα οδοφράγματα στην Νορμανδία για να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 και να εξηγήσει τους λόγους της εξέγερσης των κίτρινων γιλέκων. Η Ιγκρίντ δεν μίλησε πάρα πολύ για τον εαυτό της. Σε αντίθεση με άλλους εκπρόσωπους των κίτρινων γιλέκων η Ιγκρίντ μίλησε για το περιβάλλον της, τη χαμηλότερη μεσαία τάξη. Το 10% των εργαζομένων στη Γαλλία που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό , αλλά και το 40% των άλλων εργαζομένων-όπως η Ιγκρίντ -που οι αποδοχές τους ξεπερνούν μόλις κατά ένα-τρίτο τον κατώτατο μισθό. Για όλους αυτούς, το ήμισυ των Γάλλων εργαζομένων , μίλησε η Ιγκρίντ Λεβαβασέρ.
Σύμβολο της εξέγερσης
«Για αυτούς που δεν μπορούν να πάνε διακοπές, δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια ρούχα για τα παιδιά τους, τρώνε συχνά μόνο ένα γεύμα την ημέρα, σπάνια ενεργοποιούν τη θέρμανση το χειμώνα » λέει η νεαρή νοσοκόμα. Οι σύντροφοι της χαίρονται να την ακούν:
« Ξέρεις, στη Γαλλία οι επαναστάσεις άρχισαν πάντα με τη φωνή μιας γυναίκας», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ένα μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του Σαββάτου έξω από το Μουσείο του Λούβρου . «Από το Λαϊκό μέτωπο του 1936 που οι γυναίκες πολέμησαν, από το 1968 που ξεσηκώθηκαν μαζί με τους φοιτητές . Και αυτή η εξέγερση συνδυάζεται με τη φωνή μιας γυναίκας»
Όποιος ακούει τη Νορμανδή νοσοκόμα όλες αυτές τις εβδομάδες της κοινωνικής εξέγερσης στη Γαλλία, αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα χάσει σε αυτή την αναμέτρηση. Ξεκινώντας από τον μικρό κύκλο της οικογένειάς της , στη συνέχεια, στα οδοφράγματα στην εθνική οδό και, τέλος, στην τηλεόραση μπροστά σε ολόκληρο το έθνος η Ιγκρίντ έβαλε και αυτή το λιθαράκι της για να πειστεί ο Γάλλος Πρόεδρος να ανακοινώσει επιπλέον κοινωνικές δαπάνες πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Για πολλά κίτρινα γιλέκα αυτά δεν ήταν αρκετά, αλλά η Ιγκρίντ ήταν ευχαριστημένη: «Ας κάνουμε μια εκεχειρία για τις διακοπές», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook.
Όπως λένε φίλοι της Ιγκρίντ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η νεαρή νοσοκόμα ξεχωρίζει γιατί είναι «κανονικός άνθρωπος» …
«Δεν έζησε μια εύκολη ζωή. Σε ηλικία επτά ετών έπρεπε να μετακομίσει σε έναν οίκο φροντίδας γυναικών στη Ρουέν με τη μητέρα της και τρία αδέλφια για έξι μήνες, επειδή ο πατέρας της ήταν αλκοολικός και χτυπούσε τη σύζυγό του. Η μητέρα της αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά για να τα φέρει σε πέρας . Η Ιγκρίντ δεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, εργάστηκε αρχικά ως σερβιτόρα. Παράλληλα έκανε νυχτερινές βάρδιες στην πυροσβεστική υπηρεσία, ως εθελόντρια. Στη συνέχεια σπούδασε νοσοκόμα και το 2013 έλαβε την πρώτη της μόνιμη θέση στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός νοσοκομείου. Από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει μια νέα θέση εργασίας στα ασθενοφόρα.
Κομμάτι της γαλλικής ιστορίας
Είναι πολύ πιθανό αυτή η μητέρα δύο παιδιών να επιστρέψει στην καθημερινή της ζωή στο μέλλον. Αλλά σήμερα η Λεβαβασέρ είναι ένα κομμάτι της γαλλικής ιστορίας. Η Γαλλίδα νοσοκόμα που παίρνει 1.250 ευρώ το μήνα, ενώ «οι μεγιστάνες γεμίζουν τις τσέπες τους», λέει η Ιγκρίντ ,που κάθε Σάββατο παρατάει ότι κάνει για να φορέσει ένα γιλέκο ασφάλειας. Το γιλέκο είναι το πρόγραμμά της: «Ο Μακρόν, ο βασιλιάς, είναι με τους ευγενείς, ενώ οι άνθρωποι ονειρεύονται με ανοιχτό το στόμα» λέει «Όποιος αργότερα αναζητήσει ένα πρόσωπο για την «επανάσταση της μεσαίας τάξης», θα πέσει επάνω της» όπως λέει ο Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν.
«Χρειαζόμαστε γνήσιους εκπροσώπους της κατώτερης μεσαίας τάξης, αλλιώς σύντομα θα πάρει την πλειοψηφία η Μαρίν Λεπέν », λέει η Ίγκριντ, που δεν κρύβει ότι ψήφισε Μακρόν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Προσπαθεί μάλιστα να αποτρέψει τους φίλους της να ψηφίσουν Λεπέν. Θέλει να αποδείξει ότι οι μαχητές των κίτρινων γιλέκων στα οδοφράγματα μπορούν να βάλουν μια προοδευτική σφραγίδα ακόμη και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Μπορούν κάποιοι να βρίζουν τα κίτρινα γιλέκα, άλλοι να τους βαφτίζουν προλετάριους, άλλοι τους λένε φασίστες. Φαίνεται όμως ότι θα αποτελούν μέρος του πολιτικού μας τοπίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς είναι μια πραγματική κοινωνική δύναμη» γράφει ένας από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της Γαλλιας, ο Φρανς Ολιβιέ Γκισμπέρ, στο περιοδικό Le Point.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ