Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνο Σίμψη και το μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κωνσταντίνο Γαργάλη συναντήθηκε σήμερα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται το Σχέδιο Νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, τα οποία κατέχουν Βεβαίωση Επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας για τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στις θέσεις που προκηρύσσονται σε προκαθορισμένο ποσοστό βάσει της προστατευτικής διάταξης της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η αδυναμία χρήσης της ακοής καθιστά την εκμάθηση ξένων γλωσσών εξαιρετικά δυσχερή για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με αποτέλεσμα η απόκτηση διπλώματος ξένης γλώσσας να είναι πρακτικά αδύνατη. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργείται ένα κριτήριο, το οποίο αποτελούσε έμμεση διάκριση σε βάρος των κωφών ή βαρήκοων ατόμων και παραβίαζε τις αρχές της ισότητας, της ένταξης και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία σε μια «κοινωνία για όλους.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και όπως τόνισε «προχωρήσαμε στην αναγκαία αυτή νομοθετική ρύθμιση, η οποία αποκαθιστά μια χρόνια αδικία εις βάρος μιας ιδιαίτερα ευπαθούς ομάδας. Βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η κατοχύρωση της ισονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην πρόσβαση στην Δημόσια Διοίκηση».