Με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην ελληνική Βουλή στα τέλη της εβδομάδος, σήμερα αναμένεται ο Π. Καμμένος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Τον υπουργό Άμυνας αναμένεται να ακολουθήσουν στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, ενώ θα παραμείνουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και οι υφυπουργοί Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση – Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό (vid)
Θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης, με τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινά ακόμα και τη Δευτέρα, ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Σε περίπτωση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης, πάντως, τρεις τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν υπέρ-και συγκεκριμένα Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Έλενα Κουντουρά- ενώ σε θετική ψήφο φέρεται να συγκλίνει και ο Β. Κόκκαλης.
Κατανοώντας ότι ενδέχεται να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα η ηγεσία των ΑΝΕΛ , σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φέρεται να συζητά με ανεξάρτητο βουλευτή που προέρχεται από την Χρυσή Αυγή.
Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Π. Καμμένο να συζητά για συνεργασία και με τον Νίκο Νικολόπουλο, που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει και την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε περίπτωση που απαιτηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως σημειώσαμε, θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα της εβδομάδος και εφόσον η κυβέρνηση λάβει την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών θα ακολουθήσει και ο ανασχηματισμός. Ένας ανασχηματισμός που θα έχει πολιτικό πρόσημο, ενόψει της συνέχειας και των επικείμενων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει 151 ψήφους προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και έχει τονίσει πως σε περίπτωση που λάβει την πλειοψηφία αλλά με λιγότερες από 151 θετικές ψήφους θα κηρύξει εν ευθέτω χρόνω (σ.σ. τον Μάιο) πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να αποστείλει με ρηματική διακοίνωση από την Δευτέρα το απόγευμα έως την Τετάρτη το πρωί την απόφαση του Κοινοβουλίου της γείτονος χώρας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η απόφαση του Κοινοβουλίου θα πρέπει να δημοσιευτεί προηγουμένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βορείου, πλέον, Μακεδονίας, κάτι που ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται και θα πράξει ο αλβανικής καταγωγής Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, γεγονός που δείχνει να έχει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα θα παραδοθεί από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Εν συνεχεία, ως νομοσχέδιο, θα σταλεί προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί προς συζήτηση αρχές της άλλης εβδομάδος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Αν έχει προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης η υπερψήφισή της θεωρείται ευκολότερη, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία νευρικότητα από την προσέγγιση ΝΔ-Ποταμιού, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η Σεβαστουπόλεως ενδέχεται να παίζει «διπλό παιχνίδι».
Στην κυβέρνηση εντείνεται η αναζήτηση των 151 βουλευτών που απαιτούνται για την ψήφο εμπιστοσύνης, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται η Κατερίνα Παπακώστα, οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά) και πιθανόν οι Σπύρος Δανέλλης και Βασίλης Κόκκαλης. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα τυχόν ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα ρευστό.
ΠΗΓΗ: news247.gr