Αντιμέτωπο με μια σειρά από προκλήσεις βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθεί να δώσει λύσεις σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα ακολουθώντας την ταξική μεροληψία της κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων, η συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η επιπλέον μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πιστωτές ούτως ώστε να έρθουν και τα πρώτα 600 εκατ. (επιστροφή ANFA’s και SMP’s), η αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη κατάργηση του -βολικού για τους εργοδότες- υποκατώτατου μισθού, η θέσπιση του επιδόματος ενοικίου, το πλαίσιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η έξοδος της χώρας μας στις αγορές αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019 το οποίο διανύουμε.
Η παραπάνω ατζέντα αναμένεται να τεθεί και κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, που θα πραγματοποιήσει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος αποδέχθηκε πρόσκληση να μιλήσει ενώπιον του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Επί τη ευκαιρία ο Π. Μοσκοβισί θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι.
Τα σενάρια χρηματοδότησης
Είναι πιθανή η έξοδος της χώρας μας στις αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Όλα τα σενάρια χρηματοδότησης της χώρας μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται στο πλάνο χρηματοδοτήσεων του ΟΔΔΗΧ και περιλαμβάνουν έκδοση ομολόγων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σπαστά.
Για το πλάνο χρηματοδότησης της χώρας (9,2 δισ. ευρώ οι ανάγκες για το 2019) προβλέπονται / εξετάζονται τρία σενάρια:
1. Έκδοση 3 δισ. ευρώ ομολόγων, 5 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA.
2. Έκδοση 5 δισ. ευρώ ομολόγων, 2,4 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA.
3. Έκδοση 7 δισ. ευρώ ομολόγων, 1,1 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA.
Η εξόφληση μέρους των ακριβών δανείων που έχει η χώρα απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση ώστε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Ιταλικό μοντέλο για τράπεζες
Σενάρια για απαλλαγή από τα να δάνεια, βάσει του ιταλικού μοντέλου, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στην Ιταλία, μία νέα εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση αυτών των κόκκινων δανείων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία, που δημιουργήθηκε από κοινού με την Intesa και την Intrum (τράπεζες), μεταφέρθηκε και προσωπικό 600 υπαλλήλων από τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων που λειτουργούσε εντός της τράπεζας.
“Κούρεμα” και 120 δόσεις για 900.000 οφειλέτες
Κατά 70% εκτιμάται ότι θα μειώνεται, κατά μέσο όρο, η συνολική οφειλή όσων ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% – 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων θα αγγίζει έως και το 85%. Βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Εργασίας, η νέα αυτή ρύθμιση, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου, δυνητικά, αφορά περισσότερους από 900.000 οφειλέτες.
Στεγαστικό επίδομα και προστασία πρώτης κατοικίας
Πλατφόρμα ταχύτερης εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών που έχουν φυσικά πρόσωπα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Μαρτίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα αφορά οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες. Πρόκειται για επιδότηση της δόσης (το 1/3 επί παραδείγματι) για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση.
Στόχος να δοθεί, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα, η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους βάσει λύσεων που μπορεί να περιέχουν και «κούρεμα» της οφειλής, ενώ θα είναι τυποποιημένες και δε θα άπτονται της ευχέρειας ενός ειρηνοδίκη.
Από εκεί και πέρα, έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση ότι το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη θα ισχύει και μετά την 28η Φεβρουαρίου και μάλιστα το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι θα διατηρηθούν τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης, χωρίς να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όταν θα εκδικαστεί η όποια υπόθεση, ήτοι μετά από κάποια χρόνια.
Επίδομα ενοικίου ανάσα για 300.000 νοικοκυριά
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα ενοικίου που θα δώσει μεγάλη ανάσα σε 300.000 νοικοκυριά. Θα τους χορηγηθεί ποσό που κυμαίνεται από 70 – 210 ευρώ τον μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.
Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Ο μηδενισμός των οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες και ταυτόχρονα η προσπάθεια να μη δημιουργεί νέα χρέη αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου για το 2019. Οι στόχοι έχουν τεθεί και μένει να αποδειχθεί αν μπορεί το Δημόσιο να φτάσει στο σημείο που δεν θα καθυστερεί τις πληρωμές των ιδιωτών. Ωστόσο, υπάρχει και ένα μέρος (περίπου 1 δισ. ευρώ) το οποίο αμφισβητείται στα δικαστήρια.
ΠΗΓΗ: avgi.gr