Μέσα στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο η οποία θα τοποθετεί τον κατώτατο πάνω από τα 640 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση για τους κάτω των 25 ετών φτάνει τα 130 ευρώ.
Η υπουργός Εργασίας έχει ήδη στα χέρια της το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο αναλύει την αύξηση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ 8% και 10%.
Το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σε εξέλιξη αλληλογραφία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών, με τους δεύτερους να επιχειρούν με μακροσκελείς επιστολές- αναλύσεις να αποτρέψουν μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού και κυρίως του υποκατώτατου για τους νέους.
Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών, είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:
-Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.
-Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ
-η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.
Σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιχείρησης εκ μέρους εργοδοτών να μετατρέψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” και η όποια ασυνήθιστη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλεί την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Την Παρασκευή αναμένεται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να συναντηθούν με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να συζητησουν την αύξηση του κατωτατου και να τεκμηριωσουν την αύξηση του 10%.