Ως την τελευταία πράξη μίας παράστασης που επί τρία χρόνια ζημιώνει τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τα περί σκηνοθετημένου διαζυγίου, ασκώντας πίεση στους “πρόθυμους” βουλευτές και επιχειρώντας να βάλει φρένο σε τυχόν προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για άθλιο θέατρο με τρεις στόχους: Πρώτον να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας. Δεύτερον, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, να διατηρηθεί ως ΚΟ το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμια του ο αρχηγός του.
“Για να πραγματοποιηθούν οι τρεις αυτοί στόχοι Τσίπρα- Καμμένου ζουμε ένα τραγέλαφο” σχολίασε και κατηγόρησε εκ νέου τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο πρωθυπουργός και δεν τους διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητα του ως αρχηγός κόμματος της Βουλής.
Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε επίσης για “φαρσοκωμωδία ελιγμών και συναλλαγής”, η οποία όπως είπε απαιτεί και κομπάρσους. “Μιλώ για τους περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη βουλή αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν” είπε καρφώνοντας μεταξύ άλλων την Κατερίνα Παπακώστα που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ, αλλά διεγράφη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε όσους βουλευτές των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης “πρόθυμους να μεταβληθούν σε δεκανίκια μίας κυβέρνησης, που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα”.
Δεν παρέλειψε όμως να επιχειρήσει να μπλοκάρει το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά μετά την αποχώρηση Καμμένου.
“Υποτίθεται κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι περιμένατε τη στιγμή που θα απαλλασσόσασταν από το βάρος του εταίρου σας, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλει με το ζόρι. Πως τον είχατε χαρακτηρίσει; Αναντικατάστατο. Εσείς δεν τον επιλέξατε κ.Τσίπρα ως στρατηγικό εταίρο ήδη απο το 2012; Και εσείς τον επιλέξατε δύο φορές το 2015 για να συγκυβερνήσετε μαζί του περιφρονώντας άλλες επιλογές που είχατε στην κεντροαριστερά και το κέντρο. Και τώρα κάνετε ανοίγματα στην κεντροαριστερά” είπε και άφησε καρφιά και κατά του Δανέλλη και όσων θα σκεπτόταν τη συνεργασία με Τσίπρα: “Και εκεί βλέπω γυρολόγους πρόθυμους να συνδράμουν. Διάφορα πολιτικά ναυάγια, που χαρακτήριζαν τον Τσίπρα το χειρότερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης και τώρα τρέχουν πίσω του.”
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπον παρουσίασε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως κατ ουσίαν συνεχιζόμενη, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Για τον κ.Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση αν δεν ταιριάζατε δε θα συμπεθεριάζατε.”
Υποστήριξε ότι η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση είναι εικονική και οι χειρισμοί προσυμφωνημένοι. “Τι έξοδος είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του εξακολουθούν να σας στηρίζουν;” αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι ο πολιτικός συνασπισμός Τσίπρα- Καμμένου παραμένει.
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και για την υπουργοποίηση Αποστολάκη την οποία παραλληλισε με την υπουργοποίηση του Γρηγόρη Σπαντιδάκη επί Χουντας με αποτέλεσμα την παρέμβαση του κ.Τσίπρα και μία έντονη μεταξύ τους αντιπαράθεση.
Η αναφορά αυτή του κ.Μητσοτάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να απαντήσει. “Ηρεμήστε κ.Φίλη, αποκτήσατε ίδιο χρώμα με το πουλόβερ σας, κοκκινίσατε τόσο πολύ” είπε στον πρώην υπουργό Παιδείας ενώ κάλεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νικο Κοτζιά να μη φωνάζει και σχολίασε τις αντιδράσεις Κουρουμπλή λέγοντας στον πρώην υπουργό Ναυτιλίας: “ Περίμενα να διαμαρτυρηθεί όταν μίλησα για πολιτικούς γυρολόγους, αλλά διαμαρτυρήθηκε τώρα, εντάξει.”
“Αλλά βέβαια για την πρώτη φορά αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα” συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. “Να το ξέρετε όμως κ.Τσίπρας όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε τους πολίτες αυτή τη φορά δε θα τους εξαγοράσετε” πρόσθεσε.
“Οι μάσκες έπεσαν. Για εσάς κ.Τσίπρα πολιτική σημαίνει συναλλαγή” είπε, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί δύο πλειοψηφίες, μία για να κρατηθεί στην εξουσία και μία για το Σκοπιανό. “Κάπως έτσι καταλήξαμε από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής σε κυβέρνηση συνενοχής, πλήρως απαξιωμένη”, πρόσθεσε.
Επιτέθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, υποστηρίζοντας ότι ξεπετά σε δύο ημέρες τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση για το Σκοπιανό. Σχολίασε εξάλλου στο τέλος της ομιλίας του ότι ο πρωθυπουργός κοιτούσε το ρολόι του αφήνοντας αιχμές ότι κ.Τσίπρας βιάζεται να γίνει η ψηφοφορία μην τυχόν και αλλάξουν γνώμη οι πρόθυμοι βουλευτές.
Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου τον κ.Τσίπρα ότι εκχώρησε μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στα Σκόπια και αναρωτήθηκε πότε αποτελούσαν αυτά τα δύο μέρος της εθνικής γραμμής.
Σχολίασε δε την απουσία Καμμένου λέγοντας ότι θα έχει πάει να μεταλάβει και τον κατηγόρησε ότι μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ τον Ιούλιο αλλά τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει την συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ουσιαστικά έχει εκχωρήσει τους βουλευτές του για ψήφο εμπιστοσύνης.
“Τσίπρας και Καμμένος είστε συνεργοί σε μία προμελετημένη μεθόδευση” υποστήριξε.
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/567105073776127/?__xts__[0]=68.ARBPiSnKVt5inVLYgwtYP9HRC2xagzakYZOJK7fWzAPzgi_CZMZmNoh15S25tE0gNCoFaFlJoqUHUvX0z-27wRji9HpYxeHzICmd_N9vtLcwP4Xbv5ObdrSSPrJ-JbO5kd2iCqpnrevyomdrvbD4DcQ8O29wSJHgSyh9p4Zu0AXQttAt4r01MRkA3EjWiUjyNV5CBXEfqqmHEU-SeyuMW9tULb6dm61O1TPaXepBhN0q8TJUpqqUpCK1GtM28JKnra-BQwl8av_DigdhWZlROYod84vDVE3T0mDIwsfDtEY8BUH35_25EmjxHlQy8B7b9rUDFL8AVxOOOlvyR2FczQ&__tn__=-R
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι αύριο η Βουλή καλείται να νομιμοποιήσει μία κυβέρνηση που δεν έχει συγκροτηθεί κανονικά βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά μία κυβερνηση που θα προκύψει αργότερα από γυρολόγους της πολιτικής ζωής.
“Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε απο τις καρέκλες σας. Και αυτή η προσέγγιση δεν είναι χιουμοριστική, αλλά σήμα κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν” είπε επίσης.
Σημείωσε δε με νόημα ότι η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοιχτή και έτσι όπως είπε όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Επανέλαβε κλείνοντας ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει ναι και στη συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού χωρίς λαϊκή εντολη και με επιζήμια ατζέντα. Αναρωτήθηκε τι μεσολάβησε και βρήκε ο κ.Τσίπρας 151 βουλευτές ενώ πριν λίγες βδομάδες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής και έδωσε την απάντηση ότι μεσολάβησε συναλλαγή. “Τίποτα δεν κρύβεται σε αυτή την αίθουσα όπως ο βουλευτής που πριν έξι μήνες υπερψήφισε την πρόταση μομφής και τώρα στηρίζει την κυβέρνηση” είπε απευθυνόμενος στο Σπύρο Δανέλλη.
“Η βουλευτής που εξελέγη με τη ΝΔ κατακεραύνωνε το λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά τώρα ξαφνικά σας ερωτεύτηκε κ.Τσίπρα” είπε επίσης καρφώνοντας την Κατερίνα Παπακώστα και σχολίασε με νόημα ότι ίσως ο πρωθυπουργός να την αναβαθμίσει τώρα σε υπουργό. Δήλωσε όμως ότι οι πολίτες δεν εξαγοράζονται και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, διαμηνύοντας στον πρωθυπουργό ότι εάν πάψει να έχει 151 θα πρέπει να πάει σε εκλογές άμεσα και όχι όποτε τον βολεύει.
Όμως έθεσε ως λόγο πτώσης της κυβέρνησης όχι μόνο το Σκοπιανό αλλά και την οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια τάξη, σε Ρουβίκωνες και τον Κουφοντίνα που κόβει βόλτες και δήλωσε “αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ”. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ δήλωνε πως θα τα βάλει με τους ολιγάρχες, τα βρήκε με επιχειρηματίες και καναλάρχες. “Μιλάτε εσείς για πόλεμο κατά της διαφθοράς, ενώ τα βρήκατε με συστήματα διαπλοκής που υπήρχαν και κάνατε τα πάντα για να δημιουργήσετε νέα” είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στο Μάτι και σχολίασε ειρωνικά τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης και είπε: “Είστε ικανοί να φέρετε ακόμη και βαγόνι του μετρό στην επόμενη ΔΕΘ αν είστε ακόμη στα πράγματα”. Επανέλαβε τα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis και απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης.
Προειδοποίησε ότι “η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο”, επικαλούμενος εκθέσεις των διεθνών οίκων, καθώς και για υποβάθμιση της δημόσιας ζωής. “Σε όλα αυτά βέβαια αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές που ακούγεται ότι βρέθηκαν σε προσφορά. Εξι στην τιμή μίας ψήφου εμπιστοσύνης”, τόνισε, ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις του ίδιου του κ.Τσίπρα παλαιότερα ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα.