Άνω κάτω το στράτευμα μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συνέκρινε την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με εκείνη του χουντικού στρατηγού Γρηγόρη Σπαντιδάκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πάρη Καρβουνόπουλου, το οποίο παρουσίασε στο κεντρικό μαγκαζίνο του News 24/7 στους 88,6, αν και ανέμεναν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την κριτική στο πρόσωπο του κ. Αποστολάκη τις επόμενες μέρες, αυτή ήρθε πολύ νωρίτερα και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.
“Αναμφίβολα καταγράφουμε αυτό το σοκ στο υπουργείο Άμυνας που προκάλεσε η δήλωση Μητσοτάκη από τη Βουλή και αυτό διότι τον κ. Αποστολάκη τον θεωρούν αρχηγό ΓΕΕΘΑ και λιγότερο υπουργό Εθνικής Άμυνας” σημείωσε ο Π.Καρβουνόπουλος, συμπληρώνοντας ότι είναι απορίας άξιο πως έγινε αυτό όταν “τις προηγούμενες μέρες έγιναν επαφές του κ. Αποστολάκη με όλα τα κόμματα – και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- σε κλίμα συναίνεσης. Είναι ανεξήγητη η επίθεση του κ.Μητσοτάκη στο πρόσωπο του κ.Αποστολάκη και πρέπει να θυμηθούμε ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο κ. Μεϊμαράκης όταν στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε πάλι στοχοποιηθεί ο κ. Αποστολάκης, αλλά όπως φάνηκε δεν βγήκε σε καλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι στρατιωτικοί βλέπουν τον χώρο τους διαφορετικά, άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση που έχουν”.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστολάκης έκανε γνωστό, από την πρώτη στιγμή, ότι “δεν θα είναι ένας υπουργός σαν αυτούς που ξέραμε. Απόδειξη ότι δεν πρόκειται να έχει πολιτικό γραφείο κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή Χαραλαμπόπουλου. Πάει σε άλλο μοντέλο διοίκησης που είναι πιο ορθολογικό και δεν ανέμενε τέτοιου είδους επίθεση” προσθέτει ο Πάρης Καρβουνόπουλος.
Ωστόσο, υπάρχει και η προφητική ομιλία Αποστολάκη νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο κατά την οποία ζήτησε “να υπάρχει συναίνεση κάνοντας μια ομιλία προσκλητήριο προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις” το πως δηλαδή πρέπει να βλέπουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως αναφέρει το militaire και υπενθυμίζουν παλαιοί στρατιωτικοί “ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι ο Σπαντιδάκης έγινε ΥΕΘΑ αφού πρώτα καταλύθηκε η Δημοκρατία με το πραξικόπημα”.
Κάποιοι άλλοι υπενθυμίζουν στον κ.Μητσοτάκη την περίπτωση του αείμνηστου Ιωάννη Ντάβου. Ο οποίος από Αρχηγός έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ,μόλις 5 ημέρες μετά από την αποστρατεία του ,το 1980. “Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα για τον κ.Μητσοτάκη: ότι για τον Ντάβο μεσολάβησαν πέντε 24ωρα, ή ότι ο Αποστολάκης έγινε ΥΕΘΑ κι όχι ΥΦΕΘΑ”.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών -πλην εκείνου του Σκάϊ- υποτίμησαν έως αδιαφόρησαν για την επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. Ορισμένοι, δε, επισημαίνουν πως επικρατεί μεγάλη δυσφορία για όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του νέου υπουργού Άμυνας και μεταξύ μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας που έχουν συνδεθεί με τον τέως Α/ΓΕΕΘΑ από την εποχή που διοικούσε την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και έχουν προβεί σε σημαντικές δωρεές, τόσο προς τα ΟΥΚ, όσο και προς το Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας της δικής του δραστηριότητας να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ευάγγελο Αποστολάκη δεν πέρασε απαρατήρητη και σχολιάστηκε αρνητικά, ιδιαίτερα όταν ακόμα και οι τουρκικές εφημερίδες αναγνωρίζουν πως πρόκειται για έναν εξαίρετο στρατιώτη και ικανό αρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρομοιάζουν, δε, την υπουργοποίησή του με την κίνηση του Ερντογάν να προάγει σε υπουργό Άμυνας τον μέχρι πρότινος Τούρκο Α/ ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο ο κ. Αποστολάκης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις. Πάντοτε ανταγωνιστικές λόγω των τουρκικών προκλήσεων αλλά με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και με συχνή επικοινωνία ώστε να αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις.
Δυσφορία, ωστόσο, προκάλεσε η επίθεση και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Κι αυτό διότι μόλις πρόσφατα και με αφορμή την επίσκεψη Αποστολάκη στις ΗΠΑ αλλά και την σκληρή του απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις περί κατάληψης βραχονησίδας, αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκαν με πολύ θετικά λόγια στον ναύαρχο Αποστολάκη. Εξαιρετικές είναι, δε, οι σχέσεις του και με στελέχη της Ν.Δ, καθώς προήχθη σε αρχηγό ΓΕΝ επί της κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.
Η περίπτωση του Ιωάννη Ντάβου
Ο Ιωάννης Ντάβος (1918 – 15 Ιανουαρίου 2008) ήταν Έλληνας αξιωματικός του στρατού, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του Στρατηγού. Υπηρέτησε ως αρχηγός του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ.
Το 1973 προήχθη σε Αντιστράτηγο και έγινε διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Μακεδονία. Κατά την κρίση του Ιουλίου του 1974 ήταν διοικητής του στρατού. Ομάδα του στρατού ζήτησε την παραίτηση της χούντας και έτσι ο Δημήτριος Ιωαννίδης παρέδωσε την εξουσία σε μη στρατιωτική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Στις 19 Αυγούστου 1974 ο Ντάβος διορίστηκε αρχηγός του ΓΕΣ και από τη θέση εκείνη συνετέλεσε στο να διατηρηθεί η πίστη του στρατού στο νέο καθεστώς, καθώς βρισκόταν ακόμα υπό την απειλή των σκληροπυρηνικών φιλοχουντικών στρατιωτικών.
Παρέμεινε στη θέση του ως τις 13 Σεπτεμβρίου 1976, οπότε προήχθη σε Στρατηγό και τέθηκε επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ. Αποστρατεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 και συνακόλουθα υπηρέτησε ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή, από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 10 Μαΐου 1980. Δηλαδή ορκίστηκε πέντε μέρες μετά την αποστράτευσή του
Πέθανε το 2008 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.
Με πληροφορίες από news247.gr, wikipedia