Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, θα εισαχθεί πρώτα η Συμφωνία των Πρεσπών προς συζήτηση. Ωστόσο λόγω των τελευταίων μετακινήσεων βουλευτών οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η διαδικασία.
Ειδικότερα:
Η Επιτροπή αριθμεί 55 μέλη. 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝΕΛ, 1 από την Ένωση Κεντρώων και 1 από το Ποτάμι και ένας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Για να εγκριθεί η Συμφωνία και να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους.
Με δεδομένο, ότι οι 14 της ΝΔ, οι 4 της ΔΗΣΥ, οι 3 της Χ.Α. και οι 3 του ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, τα φώτα στρέφονται στους υπόλοιπους 4 βουλευτές.
Τους ΑΝΕΛ στην Επιτροπή εκπροσωπεί ο Θόδωρος Κατσίκης, που έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης που επίσης έχει ταχθεί κατά της κύρωσης της Συμφωνίας. Μένουν λοιπόν ο βουλευτής του Ποταμιού και ο ανεξάρτητος.
Από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων είναι ο Δημήτρης Καμμένος που θα καταψηφίσει, ενώ από το Ποτάμι ήταν ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος όμως επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε.
Έτσι με βάση το άρθρο 68, παρ. 3 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 31 του κανονισμού της Βουλής το Ποτάμι αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποφασίσει να δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή “παρών” τότε οι υπέρ και οι κατά ψήφοι θα είναι 27 και 27 αντίστοιχα και έτσι και πάλι η συμφωνία μπλοκάρει.
Η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Βουλή αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει. Το νεότερο σενάριο μιλάει για προσθήκη ενός βουλευτή.
Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η Πειραιώς. Η ΝΔ γνωρίζοντας ίσως προθέσεις από τη μεριά της κυβέρνησης, για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για πραξικόπημα.
Η ΝΔ εξηγεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια -συνεχίζει- το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.