Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι διορισμοί του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκου, και του προέδρου του ΕΟΦ, Ιωάννη Μαλέμη, που προτάθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κατά τη ψηφοφορία, μόνο η ΝΔ καταψήφισε και τις δύο υποψηφιότητες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», πλην της Χρυσής Αυγής που έδωσε τη θετική της ψήφο στον κ. Πλαγιανάκο.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για σημαντική δουλειά που έγινε για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μεγάλη κανονικότητα στις πληρωμές του προς τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές, και τόνισε ότι είναι υπέρ-αρκετή η χρηματοδότησή του.
«Υπάρχει ταμειακή επάρκεια για να τους πληρώνει όλους και να μην υπάρχει η εικόνα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που στα τέλη του 2015 ήταν δύο δισ. και τώρα έπεσαν στα 150 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.
Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει πλέον ένα δημοσιονομικό τοπίο βελτιωμένο και ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ενισχυθεί το 2019 από τους κλειστούς προϋπολογισμούς, παίρνοντας 47,5 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Αναφερόμενος στο θέμα των οικογενειακών γιατρών, επισήμανε ότι θα γίνει ένα ανοικτό σύστημα με νέους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να συμβληθούν με τους όρους του ΕΟΠΥΥ και με την υποχρέωση συγκεκριμένου ωραρίου όλο το μήνα.
«Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ιατρική φροντίδα όλο το μήνα που δεν θα εξαντλείται μόνο στη συνταγογράφηση. Τώρα είναι 710, προστίθενται συνεχώς καινούργιοι γιατροί. Πέρα από τους οικογενειακούς γιατρούς, προκηρύξαμε ήδη 415 μόνιμες θέσεις για τα κέντρα υγείας και σύντομα θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο συμβάσεων με γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
Αναφερόμενος στον ΕΟΦ, ο κ. Ξανθός είπε ότι πάνω από 300 άτομα υπηρετούν σήμερα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω και με ειδικούς επιστήμονες.
«Αυτός ο οργανισμός που ήταν στα όρια του “μπλακ άουτ”, λειτουργεί πλέον σε ένα νέο ευρωπαϊκό τοπίο και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ και όλους τους φορείς του υπουργείου έχουν συμβάλει στο σχέδιο μας για δημόσια, καθολική πρόσβαση των πολιτών και στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, εκτίμησε ότι η αύξηση των γενοσήμων θα επιφέρει μείωση του κόστους των φαρμάκων και διαβεβαίωσε ότι γίνονται συμβάσεις με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης έδωσε έμφαση στις κλινικές έρευνες, τονίζοντας ότι η έγκριση τους δεν ξεπερνούν τις 30-35 ημέρες όταν, όπως είπε, στην ΕΕ απαιτούνται 60 μέρες και έχουν αξιολογηθεί ότι είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κ. Μαλέμης, «το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΦ ολοκληρώνεται σύντομα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, 407 άτομα μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη των οποίων θέλουμε να είναι μέσω ΑΣΕΠ».
Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ Παύλου Πολάκη, Βασίλη Οικονόμου, Νίκου Μανιού
Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, και του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, η συμπεριφορά του οποίου προκάλεσε και την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκου Μανιού.
Έντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όταν ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ αμφισβήτησε τα στοιχεία του για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της υγείας σε σχέση με το παρελθόν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο διαλυμένος ΕΟΠΥΥ του 2015 δεν έχει καμία σχέση με τον υγιή Οργανισμό του 2019.
«Σταματήστε την πολιτική του προέδρου σας να λέτε αυτά που λέτε, γιατί για εμάς είναι πολιτική επιλογή η δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Πολάκης.
Στο σχόλιο του κ. Οικονόμου ότι εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική, ο κ Πολάκης του αντέτεινε: «Εσύ αποφάσισε τι είσαι στη ζωή σου και όχι εγώ αν είμαι νεοφιλελεύθερος».
Οι λεκτικοί διαπληκτισμοί μεταξύ του κ. Πολάκη και του κ. Οικονόμου δεν σταματούσαν παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Επιτροπής, Νίκου Μανιού, ο οποίος τους σύστησε να τα πούνε έξω, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Όσο και αν πονάει, ζηλεύετε που τα κατάφερε αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι χθες…», συνέχισε ο κ. Πολάκης.
«Συμφωνώ όσο είναι μούγγα αυτοί…», διέκοψε ο κ. Οικονόμου προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση, αυτή τη φορά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Νομίζεις ότι θα κάνεις το μάγκα; Δεν περνάνε εδώ αυτά… ‘Αντε επιτέλους από εδώ κουτσαβάκια…», σχολίασε ο κ. Οικονόμου πυροδοτώντας περισσότερο το κλίμα.
Ο κ. Μανιός ζήτησε να μην καταγράφεται στα πρακτικά τίποτα και να διαγραφούν, ενώ ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα του κ. Οικονόμου».
Ακολούθησε νέος κύκλος αντιπαράθεσης:
Βασίλης Οικονόμου: «Μαζευτείτε… Να τους μαζέψεις κ. Πρόεδρε…»
Νίκος Μανιός: «Εσένα θα μαζέψω. Μιλάς συνέχεια χωρίς να ζητάς το λόγο. Είσαι ανειδίκευτος. Αν συνεχίσεις έτσι θα σε βγάλω έξω…»
Οικονόμου: «Μην μου κάνεις εσύ τον αγανακτισμένο τώρα…»
Μανιός: «Τους τσαμπουκάδες έξω από τη Βουλή όχι σε μένα αυτά, είσαι απαράδεκτος…»
Οικονόμου: «Εσύ είσαι απαράδεκτος. Όχι σε μένα αυτά. Τους δικούς σου να μαζέψεις…»
Μανιός: «Γιατί; Τι είσαι εσύ και μου λες όχι σε μένα; Αν δεν σου αρέσω κάνε μου πρόταση μομφής. Μιλάς συνέχεια, διακόπτεις…»
Παύλος Πολάκης: «Μα την Παναγία σταμάτα πια… Όταν υπάρχει αληθινή παράθεση της πραγματικότητας, η μόνη οδός για τη ΝΔ είναι να δημιουργεί θόρυβο. Δεν ταιριάζει η πραγματικότητα με το αφήγημα σας…».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ