Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Το ν/σ έγινε δεκτό με ψήφους 149 υπέρ έναντι 121 κατά και 3 «παρών». Σε αυτό περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών η οποία θα αποτελέσει την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για το τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία, θα δικαιούνται άδειας μητρότητας τρεισήμισι μηνών και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, όπως οι μόνιμες εκπαιδευτικοί μετά την λοχεία.
Βελτιώσεις στη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου
Σε βελτιώσεις ως προς τη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου των εκπαιδευτικών για τον διορισμό τους, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ με ΤΕΙ, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον διορισμό 450 εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναμένεται μετά από πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, να ψηφιστεί απόψε τα μεσάνυχτα με τη συναίνεση των ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση παρενέβη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η ΝΔ και η ΔΗΣΥ υπέβαλαν ήδη αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Πάντως, κατά την κατάθεση της αλλαγής που αφορά σε αύξηση της μοριοδότησης για το πρώτο πτυχίο των εκπαιδευτικών, με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων, ο υπουργός δέχθηκε ότι «δεν γίνεται να μην μπορεί να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει μεγάλη προϋπηρεσία ακόμη κι αν έχει μόνον ένα πτυχίο», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέμα στις μεσαίες προϋπηρεσίες».