«Θα μας λείψει το θρυλικό βρετανικό μαύρο χιούμορ, η παμπ μετά τη δουλειά για ένα ποτήρι μπύρα, το τσάι με γάλα, η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, η παντομίμα των Χριστουγέννων. Αλλά περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο θα μας λείψει ο βρετανικός λαός στην άλλη πλευρά του καναλιού της Μάγχης. Οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, απ’ τα βάθη της καρδιάς μας, θέλουμε να παραμείνουν στην Ε.Ε.».
Οι Γερμανοί δεν συνηθίζουν να εκδηλώνονται με τέτοιον συναισθηματισμό, ειδικά όταν αυτός αφορά σχέσεις κρατών και διεθνή διπλωματία, όμως αυτή τη φορά έκαναν την εξαίρεση. Και στο βάθος ξεπροβάλλουν το πρακτικό τους πνεύμα και η αδιαμφισβήτητη πεποίθηση πως η δύναμη του συναισθήματος, ειδικά του εθνικού συναισθήματος, μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη του οποιουδήποτε πολιτικού ορθολογισμού ή και παρορμητισμού.
Με μια ανοιχτή επιστολή τους στους «Τάιμς του Λονδίνου», την οποία υπογράφουν 31 προσωπικότητες της Γερμανίας, μεταξύ αυτών και η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καλούν τους Βρετανούς να μείνουν στην Ε.Ε.
«Δίχως το σπουδαίο έθνος σας, αυτή η ήπειρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα: μια κοινότητα που προσδιορίζεται από την ελευθερία και την ευημερία. Μετά τη φρίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία δεν μας εγκατέλειψε. Υποδέχθηκε τη Γερμανία πάλι ως κυρίαρχο κράτος και ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτό εμείς οι Γερμανοί δεν το έχουμε ξεχάσει και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της επιστολής.
Οι υπογράφοντες, ανάμεσά τους η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες, οι συμπρόεδροι των Πράσινων, ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων και ο διευθυντής των Daimler και Airbus, σημειώνουν ότι «σέβονται την επιλογή» του βρετανικού λαού που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ και τονίζουν πως, αν η χώρα τους αποφασίσει να φύγει οριστικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «θα έχει πάντα φίλους στη Γερμανία και την Ευρώπη». Υπογραμμίζουν επίσης πως η επιλογή της αποχώρησης δεν είναι μη αναστρέψιμη και πως «η πόρτα μας θα παραμείνει πάντα ανοικτή».
Μετ’ εμποδίων
Στο μεταξύ, λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν το Κοινοβούλιο ψηφίσει πάλι για ένα δεύτερο σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να επιβληθεί εν μέσω διαφωνιών στο κόμμα της, ενόψει της παρουσίασης τη Δευτέρα του νέου σχεδίου της. Χθες επέμεινε ότι είναι αδύνατον να αποκλειστεί η πιθανότητα εξόδου χωρίς συμφωνία, υπό τους όρους του άρθρου 50, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις δυνατότητες της κυβέρνησης να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Οι υπουργοί της την προειδοποίησαν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με παραιτήσεις εάν δεν επιτραπεί στους βουλευτές να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πιθανή αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με την Telegraph, έως και είκοσι βουλευτές των Συντηρητικών, υποστηρικτές του ήπιου Brexit, είναι έτοιμοι να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν πρωτοβουλία που θα καθιστά νομικά αδύνατη την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία. Σχετικό νομοσχέδιο έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Νικ Μπόουλ.
Στο χθεσινό μήνυμά της προς τον Κόρμπιν η Τερέζα Μέι αρνήθηκε άλλη μια φορά να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σημειωτέον ότι ο βασικός όρος που έχει θέσει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος για να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση για το Brexit, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του, είναι να αποκλειστεί εκ προοιμίου το διαζύγιο χωρίς συμφωνία. «Ευχαρίστως να μιλήσουμε, αλλά αυτό το ενδεχόμενο φεύγει απ’ το τραπέζι» είχε πει πριν από μερικές ημέρες σε δημόσια ομιλία του.
Εξάλλου την επανεμφάνισή του έκανε χθες ο εκ των πρωτεργατών της εκστρατείας υπέρ του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ εκτιμώντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα καθυστερήσει και ότι θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου κάλεσε τους Brexiteers να οργανωθούν και να είναι έτοιμοι. «Φοβάμαι ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα ανατρέψει όντως αυτό το Brexit. Κατά τη γνώμη μου, το πιο πιθανό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια παράταση του άρθρου 50» είπε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) σε δηλώσεις του στο κανάλι Sky. “Η πλευρά που υποστηρίζει την παραμονή έχει καλή χρηματοδότηση, καλή οργάνωση. Ετοιμάζονται για άλλο δημοψήφισμα (…) αδιαφορώντας για τους ευρωσκεπτικιστές που λένε να μην γίνει, πρόσθεσε ο Φάρατζ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr