Μέσα σε λίγα 24ωρα ο κόσμος των ελληνικών ΜΜΕ και των τεχνών βυθίστηκε στο πένθος και τη θλίψη. Τον θάνατο του Θέμου Αναστασιάδη, που κηδεύτηκε χθες (η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στην Κηφισιά, ακολούθησαν εκείνοι του πολυπράγμονα ραδιοφωνικού παραγωγού Τάσου Μενεμενόγλου από οξύ καρδιακό επεισόδιο και της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Μένυας Παπαδοπούλου, από καρκίνο.
Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ΕΡΤ, η Μένυα Παπαδοπούλου, που πέθανε στα 74 της, υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ελληνική τηλεόραση που ανέλαβε την ευθύνη του διπλωματικού ρεπορτάζ (στην κρατική ραδιοτηλεόραση) και τη θέση της διευθύντριας Ειδήσεων ανοίγοντας νέους δρόμους στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Ηταν από τις πρώτες που ανέλαβαν καίριες θέσεις στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ. Αρχικώς έζησε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε σημαντική διαφημιστική εταιρεία, ενώ μεταξύ 2005 και 2010 διετέλεσε σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην αγγλική πρωτεύουσα.
Ξεκίνησε την καριέρα της το 1975, συντάσσοντας και εκφωνώντας δελτία ειδήσεων στα αγγλικά, για τη ραδιοφωνική «Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΤ.
Από το 1976, εργάστηκε στις εξωτερικές ειδήσεις της τότε ΥΕΝΕΔ και, παράλληλα, συνέτασσε και εκφωνούσε αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση. Το 1977 εκφώνησε για πρώτη φορά δελτίο ειδήσεων (ΥΕΝΕΔ). Εργάστηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1978- 1989), στο εξωτερικό δελτίο και αργότερα ως αρθρογράφος διεθνών θεμάτων. Η πρώτη της αποστολή στο εξωτερικό για την εφημερίδα ήταν το 1982, για την κάλυψη της επίσκεψης του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Καναδά. Ακολούθησαν συνεντεύξεις με πολλούς ξένους ηγέτες και περισσότερες από 150 αποστολές στο εξωτερικό, καλύπτοντας Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών. Το 1982 έγινε η πρώτη γυναίκα διπλωματικός συντάκτης στην ελληνική τηλεόραση (ΕΤ-2 και ΕΤ-1), που κάλυψε τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Ελληνοαμερικανικά, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), ενώ ακολούθησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στις περισσότερες επίσημες επισκέψεις τους στο εξωτερικό.
Τον Δεκέμβριο του 1993, ορίστηκε διευθύντρια Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΤ-1, η πρώτη γυναίκα στην ελληνική τηλεόραση που ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδήσεων, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Απρίλιο του 1996.
Στη συνέχεια και ως το 1999 εργάστηκε στο Mega, ως διευθύντρια Σύνταξης του πρωινού ενημερωτικού προγράμματος με παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη, ενώ είχε αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά και συνεργασία επί 12 χρόνια με τον Αθήνα 9,84, με θεματολογία από τη διεθνή επικαιρότητα. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσαν η ΕΡΤ και η ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία της θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου (12.00) από το Α’ νεκροταφείο Αθηνών.
Πολυτάλαντος παραγωγός
Πληθωρικός, πολύπλευρος και πολυτάλαντος ο Τάσος Μενεμενόγλου, που πέθανε στα 53 του, κινείτο με άνεση από το ραδιόφωνο, στη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, τις κινηματογραφικές προβολές και είχε έναν τρόπο να συγκεντρώνει διαρκώς νέους ανθρώπους γύρω του με καλλιτεχνικές ανησυχίες.
«Στην προσωπικότητά του χώρεσαν όσοι και όσα έζησαν και ονειρεύτηκαν μαζί του, όπως σε όλους τους γνήσιους ανθρώπους» τον περιγράφει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ιλάν Σολομών. Είχε μια πορεία τουλάχιστον τριών δεκαετιών στο ραδιόφωνο. Ιδρυτικό μέλος του Rock Fm, αργότερα συνέχισε στον Ηχώ Fm -πιο πρόσφατα έκανε την εκπομπή «Συνθήματα Τ’ Ηχου» (ΕΡΤ Open)-, μοίραζε την αστείρευτη ενέργεια και δημιουργικότητά του σε πολλά και διαφορετικά. Μέλος των «Αέρα Πατέρα», ο Μενεμενόγλου αργότερα, στο «Ash in Art», είχε δημιουργήσει ένα σχολείο τέχνης. Η κηδεία του γίνεται στις 11.15 από το νεκροταφείο Ζωγράφου.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr