H κίνηση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός Πρόεδρος, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του.
Άμεσα, χώρες έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας, επικαλούμενες τις φήμες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Πρώτες μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από την αρχή αναγνώρισαν ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας των Γκουαϊδό, για να πάρουν σειρά, οι περισσότερες από τις χώρες της “Ομάδας της Λίμας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, Γεωργία και Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζουν την εξουσία του Γκουαϊδό ως μεταβατικού ηγέτη και καλούν τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Από την μεριά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά την άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Βενεζουέλα: Ο πολιτικός διχασμός χωρίζει τον πλανήτη στα δύο
Στον αντίποδα, η Βολιβία και η Κούβα ήταν από τις πρώτες χώρες που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και εξέφρασαν την στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο.
Στο πλευρό του ηγέτη της Βενεζουέλα στάθηκαν επίσης το Περού και η Χιλή από τις χώρες της λατινικής Αμερικής, ενώ και σημαντικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα στηρίζουν τον Μαδούρο, με την Τουρκία και το Ιράν να λαμβάνουν επίσης θέση υπέρ του.
Πηγή: news247.gr