Σε συντονισµό κορυφαίες εφηµερίδες και κανάλια της γείτονος αναφέρθηκαν χθες στην παρουσία πολεµικών πλοίων στην περιοχή των Ιµίων, µε σκοπό, όπως έγραφαν, να εµποδίσουν εκδηλώσεις µνήµης από την ελληνική µεριά. Η παραπάνω «είδηση» διαψεύστηκε αµέσως από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αµυνας, που σηµείωσε ότι στα Ιµια επικρατεί η συνήθης κατάσταση. ∆ηλαδή, ελληνικά πλοία βρίσκονται στα γύρω νησιά και, φυσικά, υπάρχει τουρκική παρουσία στα απέναντι λιµάνια.
Την ίδια στιγµή που τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης αποκαλύπτουν ανύπαρκτα γεγονότα, η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων της γείτονος συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων και της υποκριτικής προσέγγισης. Χθες ο υπουργός Αµυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας», υπογραµµίζοντας ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσµένο. Σε ζητήµατα οικονοµικά, στρατιωτικά και ασφάλειας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δεν µπορούµε να εγκρίνουµε κανένα θέµα στο οποίο δεν θα υπάρχει η Τουρκία. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούµε από κανένα δικαίωµά µας».
Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolou αποκάλυπτε ότι η συγχαρητήρια αποστολή που απέστειλε ο Ακάρ προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη για την υπουργοποίησή του περιελάµβανε και πρόσκληση να επισκεφτεί την Τουρκία. Αν και επίσηµη απάντηση από το ΥΕΘΑ δεν υπάρχει, διπλωµατικές πηγές σηµείωναν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ευ. Αποστολάκης θα συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσηµη επίσκεψη που θα πραγµατοποιήσει την επόµενη εβδοµάδα στη γειτονική χώρα.
Αντιπαράθεση για τις κρίσεις
Με το µελάνι από τις υπογραφές στο ΚΥΣΕΑ να µην έχει στεγνώσει ακόµη, οι κρίσεις στις Ενοπλες ∆υνάµεις µετατράπηκαν σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο τοµεάρχης Αµυνας της Νέας ∆ηµοκρατίας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «απόπειρα πλήρους κοµµατικοποίησης του κράτους µε τις κρίσεις στις Ενοπλες ∆υνάµεις και τις επικείµενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνοµία», καταθέτοντας παράλληλα ερώτηση στον Ευ. Αποστολάκη για τα κριτήρια επιλογής όσων προάχθηκαν και γιατί αποστρατεύτηκαν οι υπόλοιποι.
Παρέµβαση πραγµατοποίησε και ο πρώην υπουργός Αµυνας Πάνος Καµµένος, που άφησε αιχµές για τις επιλογές που πραγµατοποίησε το ΚΥΣΕΑ στις τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωµατικών. «∆υστυχώς, έπειτα από τέσσερα χρόνια δίκαιων κρίσεων στο στράτευµα, επανήλθαν οι κρίσεις µε πολιτικά εκδικητικά κριτήρια. Αξιοι ηγέτες όπως οι αντιναύαρχοι Παυλόπουλος και ∆ιακόπουλος, και οι αντιστράτηγοι Μανωλάκος και Μπίκος καρατοµούνται από τη γιάφκα Αντωνετσή-ΣΥΡΙΖΑ. Κρίµα. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ» έγραψε στον λογαριασµό του σε µέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Π. Καµµένος.
Η αναφορά Καµµένου στον πρώην αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Αντωνετσή προκάλεσε νέα ρέµβαση, αυτή τη φορά από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη ∆ΗΣΥ. Πάντως, ενοχληµένοι έδειξαν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και ορισµένοι από τους αξιωµατικούς οι οποίοι αποστρατεύτηκαν. Ο µέχρι πρόσφατα αρχηγός Στόλου Ιωάννης Παυλόπουλος άφησε αιχµές ότι αποστρατεύτηκε λόγω πολιτικών σκοπιµοτήτων. Βέβαια, η πικρία ανώτατων αξιωµατικών που ολοκληρώνουν τη θητεία τους, αναφερόµενοι σε «πολιτικές σκοπιµότητες», κάθε άλλο παρά καινούργιο φαινόµενο είναι. Στις αιχµές της αντιπολίτευσης και των απόστρατων απάντησε ο Παναγιώτης Ρήγας, µε συνέντευξή του στον Alpha.
«Οι κρίσεις στις Ενοπλες ∆υνάµεις έγιναν µε αξιοκρατικό τρόπο, όλοι όσοι έχουν αναλάβει είναι εξαιρετικά ικανοί αξιωµατικοί» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας, συµπληρώνοντας µε νόηµα ότι «δεν είναι δυνατόν όλοι να φθάνουν στην κορυφή».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr