Η κλήση πολιτικών -μετά την έγκριση της Βουλής- σε ανωμοτί κατάθεση στη Δικαιοσύνη που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία, εάν επαληθευτεί, είναι το έσχατο στάδιο πριν την απολογία, καθώς η κατάθεση γίνεται με την ιδιότητα του υπόπτου, είπε σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Αντ. Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Ο Αντ. Μπαλωμενάκης σχολίασε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι θα ζητηθεί η άδεια της Βουλής από τις ανακριτικές Αρχές για κλήση πολιτικών προσώπων για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως υπόπτων τέλεσης αδικημάτων, με τα αδικήματα αυτά να αφορούν παθητική δωροδοκία, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στην Επιτροπή αυτό το αίτημα. «Είναι θέμα τάξεως, πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Βουλής προκειμένου να εμπλακεί πολιτικό πρόσωπο στην διαδικασία της περαιτέρω ανακρίσεως, που ούτως ή άλλως είναι στην ευχέρεια του Εισαγγελέα Διαφθοράς, να τους καλέσει ή όχι αναλόγως στοιχείων … Αν οι φήμες αληθεύουν, τα στοιχεία είναι χειροπιαστά έστω σε ένα άλφα επίπεδο, θα πρέπει να κληθούν, να δώσουν εξηγήσεις», όπως τόνισε.
«Οι εξηγήσεις αυτές», συνέχισε, «έχουν αντικειμενικό σκοπό: να κρίνει σε δεύτερο χρόνο η Δικαιοσύνη εάν και εφόσον υπήρξε αδίκημα. Είναι το έσχατο στάδιο πριν την απολογία, έχεις την ιδιότητα του υπόπτου».
Τόνισε παράλληλα, «επειδή υπάρχει αδημονία στον κόσμο», δύο παραμέτρους: Πρώτον, ότι «η Δικαιοσύνη έχει τον δικό της ρυθμό. Ο χρονισμός της Δικαιοσύνης έχει μία δική της, εσωτερική λογική και έτσι πρέπει να είναι. Εμάς δεν μας πειράζει τόσο ότι καθυστερούν, θα μας πείραζε εάν ξέραμε ότι αφήνουν στην άκρη, «στο συρτάρι» την υπόθεση και πιάνουν άλλες. Και τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν προς το παρόν. Η Δικαιοσύνη, αυτοί που είναι επιφορτισμένοι, δουλεύουν ακατάπαυστα, με ζήλο και μέθοδο, αλλά έχουν τους δικούς τους χρόνους».
Η δεύτερη παράμετρος είναι το γεγονός κατά τον ίδιο ότι «υπάρχουν πράγματα που ακόμη δεν «έχουν βγει στη φόρα». Διαρκώς έρχονται νέες πληροφορίες». Μάλιστα, χαρακτήρισε «ως συνήθως πάρα πολύ καλά ενημερωμένη» την δημοσιογράφο που ανέφερε ότι πλέον υπάρχει νέος, τέταρτος προστατευόμενος μάρτυρας, μία γυναίκα.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, «το συνολικό ποσό που έφυγε παρατύπως και παρανόμως για την διαφημιστική δαπάνη δεν το ξέρουμε ακόμη. Εμείς εντοπίσαμε μία λίστα και άλλη… μισή. Αν τις αθροίσει κανείς, είναι περίπου 4,7 εκατ. ευρώ … διαρκώς, ψάχνοντας, έρχονται και νέα στοιχεία, αυτή η υπόθεση θα κρατήσει καιρό, δεν μπορεί να κλείσει με ένα «κλικ»».
Θύμισε επίσης, ενόψει της δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, την «περίφημη κρύπτη» που εντοπίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Δεν ξέρουμε τι περιείχε, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε. Τα στοιχεία εμείς τα ζητήσαμε, αλλά επειδή είναι προανακριτικό το στάδιο, σωστά από δικονομικής πλευράς η κ. Παπασπύρου απάντησε ότι δεν μπορούν να δοθούν». Η συγκεκριμένη Επιτροπή (για την διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία) πλέον «εξέπνευσε … αλλά η Βουλή καθαυτή, όπως και κάθε αρμόδιος εισαγγελέας, μπορεί να τα ζητήσει σε κάθε περίπτωση», όπως διαβεβαίωσε.
Προέβλεψε εξάλλου ότι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την παράδοση των πορισμάτων στην Δικαιοσύνη, «αρχίζει άλλος κύκλος, τελείως διαφορετικός, παράλληλος».