Το εσωκομματικό καμπανάκι χτύπησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αφού έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες, ο κ.Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όλα τα γαλάζια στελέχη ξεκαθαρίζοντας ότι για εκείνον δεν εχει καμία σημασία η σειρά εκλογής και ζητώντας με αυστηροτητα από όλους μέτρο και προσοχή. Τόνισε εξάλλου ότι ο μείζον στόχος δεν είναι ποιος θα βγει πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά πως η ΝΔ θα προσελκύσει ψηφοφόρους και πέραν των παραδοσιακών της κομματικών τειχών.
«Κατανοώ τη μάχη του σταυρού καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο θέλω να θυμίσω ότι την επομένη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή», είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Ουδείς βεβαιως εκ των παρευρισκομένων σχολίασε μετά από αυτη την παρέμβαση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνέχειας που έδωσε στην κόντρα του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ.Γεωργιάδης στην εκδήλωση δεν είχε κρύψει την επιθυμία (ή αγωνία του) να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στο Βορειο Τομέα Αθηνών, όπου επίσης ειναι υποψήφιος ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδακης. Και οι δύο αντιπρόεδροι ήταν βεβαίως παρόντες στη σύσκεψη, καθήμενοι εκατέρωθεν του προέδρου.
Οι ευρωεκλογές, μητέρα των μαχών
Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε αυτό το μήνυμα με αφορμή τη συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για τις ευρωεκλογές, τις εθνικές εκλογές και την ψήφο των ομογενών, με τη ΝΔ να αντιδρά έντονα στα κυβερνητικά σχέδια ως προς το τελευταίο.
Ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε εξάλλου ότι: «Αν συμπέσουν εθνικές και Ευρωεκλογές, η ψήφος των Ελλήνων που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό θα μετράει στις ευρωεκλογές για το σύνολο των ευρωβουλευτών, ενώ στις εθνικές θα μετρά μόνο για τους 3 από τους 300 βουλευτές».
Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογών: «Όσο και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε 45.000 εφορευτικές επιτροπές», σημείωσε.
Ένα ζήτημα που μέχρι τώρα δεν είχε απασχολήσει τη ΝΔ και το δημόσιο διάλογο έθεσε ο Κώστας Τασούλας: «Υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ετεροδημότες που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές εκλογές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθούν την ίδια μέρα». Γι’ αυτό και δεν έχουν συμπέσει ποτέ στο παρελθόν δημοτικές και εθνικές εκλογές, προσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην ομιλία του νωρίτερα, ότι δηλαδή: «Οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά».
Η εκτίμησή του κ.Μητσοτάκη πάντως εξακολουθεί να παραμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως είπε, «το ρολόι ήδη μετρά αντίστροφα για όλους μας για τις εκλογές της 26ης Μαϊου». Και αυτό καθώς στο Μοσχάτο δεν αποκλείουν τίποτε με… αυτή την κυβέρνηση, επομένως θέλουν από τώρα να προσδώσουν ένα χαρακτήρα εθνικών εκλογών και στις ευρωεκλογές ώστε εάν τελικά δεν διεξαχθουν ταυτόχρονα να μην υπάρξει εφησυχασμός στις ευρωκάλπες.
Το καρφί της Ντόρας για τον “αυταρχικό Τσίπρα”
Ο κανονισμος της Βουλης και η στήριξη των εξι στην κυβερνηση συζητήθηκαν επισης. Οι τομεάρχες συμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν οτι ο Πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βούτσης θα έπρεπε να έχει επιστρέψει τις επιστολές, του πρωθυπουργού ως ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, όσο και τις επιστολές των 6, οι οποίες, σύμφωνα με το συμβουλο του προέδρου της ΝΔ Γ.Γεραπετρίτη «δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία. Είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν. Η πράξη τους και μόνο καταλύει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών και θα όφειλε αμέσως ο ΠτΒ να τις επιστρέψει ως απαράδεκτες».
Στο σημείο αυτό η Ντόρα Μπακογιαννη κάρφωσε τον πρωθυπουργό: «Αυταρχικοί αρχηγοί έχουν περάσει πολλοί στα πολλά χρόνια που είμαι βουλευτής, δεν έχει υπάρξει όμως ποτέ κάποιος που αποτόλμησε να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησής τους εν λευκώ για νομοσχέδια που θα φέρει».
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε δε ότι η ΝΔ δεν διαφωνεί αρχηγοί Κ.Ο. να διατηρήσουν ακόμα και μετά την απώλεια της Κ.Ο. τους το προνόμιο του λόγου, καθώς κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν θα δεχθεί ωστόσο να διατηρήσουν τις δομές και τις παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων. Δηλαδή θα δεχθεί να λαμβάνουν το λόγο ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης ως πολιτικοι αρχηγοί, όχι όμως και να διατηρήσουν γραφεία και υπαλλήλους στη Βουλή.
Ο κ.Τασούλας και ο κ.Γεραπετρίτης ενημέρωσαν τη συσκεψη των τομεαρχών για την πορεία της συνταγματικής αναθέωρησης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλης.
Εγιναν 18 συνεδριάσεις από τις 15 Νοεμβρίου στην Επιτροπή, υπενθύμισε ο κ.Τασούλας και σχολίασε: “Ενώ φαίνεται επαρκής ο χρόνος, υπήρξαν μέρες που αναγκαζόμασταν να συζητήσουμε 15 άρθρα του Συντάγματος, λες και μιλούσαμε για ένα απλό εξώδικο.”
Η άποψη της ΝΔ είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει διπλή στόχευση της πρότασης της κυβέρνησης:
“Πρώτον: μια αμιγώς προεκλογική, γιατί εμφανίζεται η πρόταση ενός Συντάγματος «ευτυχίας», υπό την έννοια ότι προσθέτει ωραίες λέξεις σε άρθρα, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία του και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ότι μέσω του Συντάγματος μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να επιλύσει επί μια τετραετία”.
Η δεύτερη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ΝΔ είναι “Να τορπιλίσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση με μια καινοφανή θεωρία που υποστηρίζουν τα στελέχη του ότι η προτείνουσα Βουλή θα δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων.” Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη ΝΔ, καθώς όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη “ποτέ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση προτείνουσα βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, παρά μόνον για το ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση”.
ΠΗΓΗ: news247.gr