Η πρόταση του ΕΛΚ με επίκεντρο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αλλά και η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο πρωινό πάνελ της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης του προεδρείου στην Αθήνα με τη συμμετοχή του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μανφρεντ Βέμπερ και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκηκαι υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Σάιμον Νίξον.
“Το ΕΛΚ έχει σαφή απάντηση. Και αυτή είναι η ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων. Γιατί υπάρχει και η άλλη διάσταση που δοκιμάζεται σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Που η κυβέρνηση επιβάλλει μεγάλους φόρους, για να έχει πλεονάσματα και μετά να επιστρέφει κάποιο μέρος σε μορφή επιδομάτων” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι: “Καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η φτώχεια δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι θέσεις εργασίας. Να δίνουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του με την ανάπτυξη” και πρόσθεσε: “Θέλουμε το τεράστιο κενό επενδύσεων να το καλύψουμε. Η στρατηγική μας για τη φορολογική μείωση, για τη μείωση της γραφειοκρατίας είναι καλή. Χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ενισχύσουμε”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πάντως (κάτι με το οποίο συμφώνησε αργότερα ο κ.Βέμπερ) πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανάπτυξη με το δικό της τρόπο, που είναι διαφορετικός και από το αμερικανικό και από το κινεζικό μοντέλο.
Ως προς το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την πρόταση Γιουνκέρ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ένωσης και πρόσθεσε:
“Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας χρειάζεται αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται να γίνει πρόοδος στις πολιτικές ασύλου. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι. Η Ελλάδα έχει βαριές διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μία χρονοβόρα νομοθεσία, καθώς, εάν κάποιος καταθέσει αίτηση, αυτή μπορεί να πάρει και τρία χρόνια. Μέχρι να έχουμε κοινή πολιτική ασύλου να αλλάξουμε την πολιτική σε επίπεδο εθνικό. Πρέπει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο”.
Σε άλλη ερώτηση μάλιστα άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά χωρών όπως η Ουγγαρία του Βικτορ Ορμπάν για τη στάση τους στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι εν προκειμένω το ζήτημα είναι η διαχείριση των θαλασσίων συνόρων, με την οποία τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχουν η Ελλάδα και η Ιταλία, και πρόσθεσε: “Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι μία προοδευτική στρατηγική απέναντι στην Αφρική πάει χέρι χέρι με την προστασία των συνόρων. Να υπάρχει σαφέστερη γνώση του τι σημαίνει προστασία των συνόρων. Και να γίνεται μοιρασιά αυτού του βάρους με τους βόρειους γείτονες μας που πολλοί εξ αυτών στο παρελθόν ήταν μάλλον χαρούμενοι που δεν είχαν εκείνοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και άφηναν τις μεσογειακές χώρες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και αυτό ήταν άδικο και δεν είχε σχέση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.
Το μεταναστευτικό προσφυγικό εξάλλου ήταν μαζί με την οικονομία ένα απο τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, με τον κ.Βέμπερ να καταθέτει μεταξύ άλλων την πρόταση για τη θέσπισης θέσης Επιτρόπου για τις σχέσεις ΕΕ- Αφρικής και δήλωσε: “Οι λαϊκιστές αποτυγχάνουν στο μεταναστευτικό. Οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές, όπως ο Τσίπρας στην Ελλάδα, δε μπορούν να προστατεύσουν τα σύνορα. Μιλάνε όλη την ώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που βεβαίως, είναι ένα ζήτημα. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές μιλάνε μόνο για φραγμό, αλλά δεν έχουν τους ανθρώπους στο μυαλό τους. Η πολιτική του ΕΛΚ είναι η λύση”.
Μητσοτάκης και Βέμπερ στηλίτευσαν την τεχνητή όπως είπαν διάσταση Βορρά και Νότου στην ΕΕ. “Πρέπει να ανατρέψουμε τα στερεότυπα. Ότι, δηλαδή, οι νότιες χώρες δε μπορούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό το στερεότυπο πρέπει να ανατραπεί. Να ανατραπεί και στην Ελλάδα. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι οδυνηρες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στη χώρα μου που μας έχουν καταστήσει έτοιμους εάν υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση να είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε με ρυθμό ταχύτερο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να λύσουμε το πολιτικό ζήτημα” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο κ.Βέμπερ χαρακτήρισε το ΕΛΚ γεφυροποιό και δήλωσε: “Δεν έχουμε να κάνουμε με Βορρά και Νότο. Η Ευρώπη έχει να κάνει με εθνικές προοπτικές, αλλά όχι μόνο με αυτές. Έχει να κάνει και με την κοινή ευρύτερη πολιτική προοπτική, για τις αξίες που έχει ο καθένας.” Έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με Βορρά και Νότο, αλλά με το εάν κυβερνά ο Μαριάνο Ραχόι ή ο Σάντσεθ. “Έχουμε έναν αριστερό που κυβερνά τώρα αντί δεξιού, αυτό είναι το ζήτημα, δεν έχει να κάνει με Βορρά και Νότο” είπε βάζοντας πολιτική και όχι γεωγραφική διάκριση.
Ο κ.Βέμπερ είπε επίσης ότι ως Βαυαρός θυμώνει όταν επιχειρηματίες και εταιρείες λενε πόσο επιτυχημένοι είναι από οικονομικής άποψης επειδή βρισκονται στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η οικονομική επιτυχία της πατρίδας του τα τελευταία χρόνια βασικά οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και τονίζοντας ότι “με το γερμανικό μάρκο ποτέ δεν είχαμε τέτοια επιτυχία. Πολλές τέτοιες επιτυχίες είναι ευρωπαϊκές όχι εθνικές”. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στην αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά AfD, η οποία σημείωσε άνοδο στη Βαυαρία στις τελευταίες τοπικές εκλογές.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στο σημείο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι: “Εάν δεν αλλάξει ο μηχανισμός, ώστε να φτάσουμε σε λήψη αποφάσεων με ειδικές πλειοψηφίες θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μπορούμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να φτάνουμε σε αποφάσεις. Όπως, για παράδειγμα, στο θέμα Μαδούρο, χωρίς να μας μπλοκάρουν μία ή δύο κομμουνιστικές χώρες”.
ΠΗΓΗ: news247.gr