Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένει πλέον το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καλέσει πρώην υπουργούς για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο χρόνος των κλήσεων σε πολιτικούς και πρωτίστως η στήριξη της αποδιδόμενης κατηγορίας για δωροδοκία, αποτελούν τα κομβικά σημεία στα οποία οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις και είναι εκείνα που θα προκαλέσουν, όταν θα δρομολογηθούν οι διώξεις, πολιτική θύελλα.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς που χειρίζεται τον φάκελο από τότε που επέστρεψε από τη Βουλή μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, όπως βεβαιώνουν πληροφορίες από δικαστικές πηγές, είναι έτοιμη για τις κλήσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, παρά την μη ανεύρεση χρημάτων σε λογαριασμούς τους ή σε λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων ή στενών συνεργατών.
Η εκκίνηση των εισαγγελικών αρχών για την αποστολή κλήσεων σε πολιτικούς –διότι πρώτα θα κληθούν ως ύποπτοι και εν συνεχεία θα ασκηθούν εις βάρος τους διώξεις– θα γίνει ενδεχομένως και την προσεχή εβδομάδα, αν στο μεταξύ το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου αποστείλει το πόρισμά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα γίνεται αναλυτική αποτίμηση ευρημάτων σχετικά με το πώς διαμορφώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για συγκεκριμένα σκευάσματα της Novartis. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πόρισμα θα γίνεται παράθεση στοιχείων για συγκεκριμένα σκευάσματα αλλά και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους – για παράδειγμα από το 2010 μέχρι το 2013 ή και για άλλες.
Το στοιχείο αυτό θεωρείται, κατά πληροφορίες, εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς και με βάση το πόρισμα (πόρισμα Παπασπύρου, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται) η Εισαγγελία Διαφθοράς θα προσδιορίσει την χρονική περίοδο για την οποία πρώην υπουργοί –και όχι μόνον– θα κληθούν σε εξηγήσεις για την κατηγορία της δωροδοκίας.
Από το σύνολο της υπόθεσης που ερευνάται από το 2005 ώς το 2015 οι διώξεις θα αφορούν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους –με το επιχείρημα πως ο όγκος των δεδομένων δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αξιολογηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Πάντως, εκτός από τις διώξεις που θα δρομολογηθούν για πολιτικούς, η Εισαγγελία Διαφθοράς θα στείλει στο αρχείο την υπόθεση για κάποιους πολιτικούς από τους δέκα συνολικά, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας, δηλαδή, σε αυτή τη φάση θα είναι τριχοτομημένη. Διώξεις έπειτα από κλήσεις σε εξηγήσεις για κάποιους που διετέλεσαν σε κυβερνητικά πόστα συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, αρχείο για άλλους και συνέχιση της έρευνας για ορισμένους.
Παράλληλα επίκεινται διώξεις και για άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πάντως δεν έχουν βρεθεί προς το παρόν χρήματα στους ελεγχόμενους πολιτικούς, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος τους για ξέπλυμα, κατηγορία που μπορεί η Δικαιοσύνη να χειριστεί και για πολιτικά πρόσωπα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, ανεξάρτητα από τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών και από τις προβλέψεις του για σύντομες παραγραφές των αδικημάτων των πολιτικών.
Η πρώτη σκληρή αντιπαράθεση, θα γίνει στη Βουλή, καθώς εκεί θα απευθυνθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως όλα δείχνουν, για να ζητήσει άδεια πριν στείλει τις κλήσεις σε πολιτικούς…