Ευτυχής δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διότι, όπως ανέφερε, «το ελληνικό Κοινοβούλιο, μόλις πριν λίγες μέρες, ολοκλήρωσε, κατά πλειοψηφία, όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν, ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να θέσει τέρμα σε μία πολυετή εκκρεμότητα που αφαιρούσε “κεφάλαιο”, διεθνές και περιφερειακό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».
Μιλώντας στην έναρξη της πρώτης συνάντησης των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, που συνέρχεται στη Λευκωσία, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έδωσε παράδειγμα, σε διεθνή κλίμακα, για την τόλμη και τη συνεπή υπεράσπιση εθνικών δικαίων, σε αντίθεση με την πολιτική και την κουλτούρα της ακινησίας, της εσωστρέφειας και της κινδυνολογίας στις διεθνείς σχέσεις».
Η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς συνεργασίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις χώρες μας και για την περιοχή μας: την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, επισήμανε ο κ. Βούτσης.
Ελλάδα, Κύπρος και ‘Αιγυπτος, τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, ανήκουν σε μία ευαίσθητη, διεθνή, ευρύτερη περιοχή, όπου διαχρονικά -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- συνυπάρχουν πολλαπλές εστίες υψηλής επικινδυνότητας και αποσταθεροποίησης με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την επιβίωση λαών και την αύξηση προσφυγικών ροών.
https://www.facebook.com/nikos.voutsis.1/videos/1494801463988818/
Προσπαθούμε, υπογράμμισε, να μην είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά να συμβάλουμε μία εκάστη χώρα και από κοινού στην εμπέδωση της ειρήνης, στη συνεργασία και στην ανάπτυξη, στη σταθερότητα, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συνύπαρξη, μέσα και από την αξιοποίηση όλων των κοινών ευκαιριών και πλεονεκτημάτων σε πολλούς τομείς μέσα στο ευρύτερο διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.
«Η Ελλάδα, με συνέπεια και ρεαλισμό, επενδύει πολιτικά στην ανάδυση νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω διαλόγου και συνεργειών», δήλωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι τον στόχο της εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, υπηρετούν οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί – προσλαμβάνοντας ιδιαίτερη δυναμική και χαρακτηριστικά – στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της Αθήνας, του Καΐρου και της Λευκωσίας είναι, εξήγησε, «μία από τις πλέον προωθημένες, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, τον ρυθμό προόδου και το εύρος, ποιοτικό και ποσοτικό, των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται μέσα από κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες». Το ότι είναι από τις πλέον προωθημένες οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, στις παραδοσιακά ισχυρές και πολύπτυχες διμερείς μας σχέσεις, κατά τρόπον ώστε η διμερής και η τριμερής διάσταση να τροφοδοτούν και να ενισχύουν η μία την άλλη.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σημείωσε ότι «σε αυτήν τη διαδρομή, η συμμετοχή των Κοινοβουλίων εμπλουτίζει τον διάλογο και τις συμπράξεις, αναδεικνύει τον δίαυλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και φέρνει εγγύτερα τους λαούς μας, καθιστώντας τους μέτοχους, αλλά και κινητήρια δύναμη της περαιτέρω ενίσχυσης του τριμερούς σχήματος στο σύνολό του».
Η πρώτη μας συνάντηση στην Λευκωσία, προσέθεσε, είναι λοιπόν «η απαρχή και ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη σχέση αυτήν και να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω πρόοδο του τριμερούς σχήματος Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου».
Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, δίδει προτεραιότητα στην επίσπευση και παρακολούθηση της εφαρμογής όλων εκείνων των στόχων και των συμφωνιών και μνημονίων που έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και συναφθεί. Παράλληλα, συμπλήρωσε, προωθεί νέες κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων, της ψηφιακής οικονομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της αλιείας και της συνεργασίας ερευνητικών ινστιτούτων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι χαιρετίζει τη σύσταση -με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου- Γραμματείας στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας» και με αντικείμενο τον συντονισμό και παρακολούθηση της εφαρμογής κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο σχημάτων τριμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο (κατ’ αρχάς με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία).
ΠΗΓΗ: avgi.gr