Τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες συµπολίτες µας αναζητούν µάταια ένα εµβόλιο, λόγω και του φόβου που έχει προκληθεί έπειτα από τον θάνατο 40 ανθρώπων. Οι νέες παρτίδες εµβολίων που έχουν παραγγελθεί αναµένεται να φτάσουν τη µεθεπόµενη εβδοµάδα, σύµφωνα µε εκπροσώπους των φαρµακοποιών, ενώ, µε βάση άλλες εκτιµήσεις, µπορεί να δοθούν όλα σε δηµόσιες δοµές, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, οι µονάδες του πρώην ΠΕ∆Υ, νοσοκοµεία κ.λπ.
Ενδεικτικό είναι ότι στα περισσότερα φαρµακεία πολίτες διαφόρων ηλικιών, αλλά κυρίως µεγάλης ηλικίας, δηµιουργούν ουρές για να µάθουν εάν υπάρχει έστω ένα τελευταίο εµβόλιο και φεύγουν άπρακτοι, καθώς, σύµφωνα µε την καταµέτρηση, κανένα φαρµακείο δεν διαθέτει αυτήν τη στιγµή απόθεµα. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί ότι τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να φθάσουν στη χώρα µας περίπου 50.000 εµβόλια, τα οποία έχουν παραγγελθεί µέσω Ινστιτούτου Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας.
Πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου
Πάντως όπως είπε στο News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης ο καταλληλότερος χρόνος εμβολιασμού είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Συνέστησε ψυχραιμία και είπε ότι πέρυσι το 95% των εμβολίων έγιναν στα φαρμακεία χωρίς να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η τιμή του εμβολίου κυμαίνεται στα 12 με 13 ευρώ, εκτός και αν συνταγογραφηθεί από τον ΕΟΠΥΥ οπότε είναι δωρεάν.
Άσκησε κριτική στο Υπουργείο που εντός Φλεβάρη προμηθεύεται νέα εμβόλια λόγω εξάντλησης των προηγουμένων. “Κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, έχουμε τα ίδια προβλήματα και τα ίδια δημοσιεύματα” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “κάθε χρόνο κάνουμε την ίδια συζήτηση, από τη γρίπη μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες”.
“Τρέχουμε να βρούμε εμβόλια αυτή την περίοδο” συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση εμβολιασμού τώρα, τα αντισώματα θα λειτουργήσουν στο τέλος του μήνα.
Ο Γιάννης ∆αγρές, µέλος του ∆Σ του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου και ειδικός γραµµατέας του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, επιβεβαιώνει: «Ερχονται καθηµερινά ασθενείς και ρωτούν αν έχουµε εµβόλια. Βέβαια, οι ελλείψεις ήταν αναµενόµενες γι’ αυτήν την εποχή, όπως κάθε χρόνο. Η εµβολιαστική περίοδος ξεκινά τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο. Τότε τα φαρµακεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος έχουν εµβόλια. Οι ενδιαφερόµενοι εµβολιάζονται µαζικά µέσα σε έναν µε ενάµιση µήνα. Τον άλλο καιρό δεν υπάρχουν εµβόλια ή υπάρχουν ελάχιστα.
Θυµίζουµε ότι η εποχή παρακολούθησης της γρίπης διεθνώς για το Βόρειο Ηµισφαίριο αρχίζει την 40ή εβδοµάδα, δηλαδή τον Οκτώβριο, µέχρι την 20ή εβδοµάδα του επόµενου έτους, δηλαδή τον Μάιο. Μέσα σε αυτήν την περίοδο εντάσσεται η περίοδος έξαρσης, η οποία ξεκινά από τα µέσα Ιανουαρίου και φθάνει µέχρι τα µέσα Μαρτίου». Σε δύο δόσεις Πάντως, όπως σηµειώνει ο κ. ∆αγρές, «µέχρι το µέσον της επόµενης εβδοµάδας είναι προγραµµατισµένη να έρθει η µισή παρτίδα των περίπου 50.000 εµβολίων που έχουν παραγγελθεί και τη µεθεπόµενη η υπόλοιπη. Θα έρθουν, πάντως, σταδιακά 25.000 και µετά οι υπόλοιπες δόσεις». Να σηµειωθεί ότι αρχικά είχαν παραγγελθεί περίπου 1,5 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εµβολίων που δόθηκαν στα φαρµακεία και άλλες 500.000 δόσεις που διανεµήθηκαν στα νοσοκοµεία. Σύµφωνα µε τον κ. ∆αγρέ, φέτος έφθασαν στη χώρα µας περίπου 20% περισσότερα εµβόλια σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο.
Στο µεταξύ, στη συµπρωτεύουσα επικρατεί ανάλογο κλίµα ανησυχίας, που, όπως και στην Αθήνα, εκφράζεται µε συνεχείς επισκέψεις στα φαρµακεία. Ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ∆ιονύσης Ευγενίδης, εξηγεί στο «Εθνος»: «Οι µήνες εµβολιασµού είναι ο Σεπτέµβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέµβριος. Ο Φεβρουάριος δεν είναι µήνας εµβολιασµού. Αρα είναι παράδοξο να θέλει να βρει κανείς εµβόλια αυτήν την περίοδο».
Σχετικά µε τις παροτρύνσεις των αρµοδίων να εµβολιαστούν οι πολίτες ακόµη και τώρα, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει: «Είναι ένα θέµα που χρήζει εξέτασης, γιατί ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος είχε πει ότι δεν υπάρχουν εµβόλια. Ως αποτέλεσµα, επικρατεί πανικός και στη Θεσσαλονίκη, µε τον κόσµο να ρωτά σε όλα τα φαρµακεία αν υπάρχει εµβόλιο. Οµως, τα ελάχιστα αποθέµατα έχουν εξαντληθεί από τις πρώτες µέρες. Τώρα περιµένουµε τη νέα παρτίδα. Και περιµένουµε να δούµε εάν θα δοθούν στα φαρµακεία, γιατί µπορεί να µη φθάσουν και να διανεµηθούν µόνο σε δηµόσιες δοµές, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκοµεία κ.λπ. Και να δοθούν όλες δόσεις στα φαρµακεία, αυτές δεν θα είναι αρκετές. Υπάρχουν περίπου 10.000 φαρµακεία σε όλη τη χώρα και στο καθένα θα φτάσουν πέντε δόσεις».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr