Η Ν.Δ επιστράτευσε εξέχοντες συνταγματολόγους και επιχειρηματολογεί υπέρ της μη δεσμευτικότητας του περιεχομένου μιας συνταγματικής διάταξης που τίθεται υπό αναθεώρηση από την επόμενη (αναθεωρητέα) Βουλή. Η συμπολίτευση, επικαλούμενη άλλους συνταγματολόγους και νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζει το αντίθετο. Ό,τι, δηλαδή, η τωρινή Βουλή δίνει κατεύθυνση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης και αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατραπεί από την επόμενη Βουλή.
Ο λόγος και η αντιπαράθεση γίνεται για την αποδέσμευση της προεδρικής εκλογής από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όταν, δηλαδή, μια Βουλή αδυνατεί -λόγω έλλειψης συναίνεσης- να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό να μην οδηγεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Επ΄ αυτού όλα τα κόμματα συμφωνούν. Όμως, η Ν.Δ υποστηρίζει την “μη δεσμευτικότητα” και επιθυμεί να δώσει εκείνη το ακριβές περιεχόμενο της αναθεώρησης της συγκεκριμένης διάταξης ως κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως λέει, στην επόμενη Βουλή.
Στις τρεις προηγούμενες αναθεωρήσεις (1985-86, 1999-2000, 2005-2006) τηρήθηκε κατόπιν συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) η δεσμευτικότητα. Αυτό που προτείνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αναφορά υπήρχε κι στην πρόταση αναθεώρησης της Ν.Δ το 2014, με επικεφαλής της επιτροπής που είχε συστήσει τότε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως, πέραν του διαδικαστικού -αναμφίβολα σοβαρού- ζητήματος, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Η Ν.Δ επισημαίνει ότι στέκεται καχύποπτα έναντι των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ διότι θεωρεί πως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως έκανε το 2014. Αυτή είναι η προσέγγιση της Ν.Δ.
Προκύπτουν, ωστόσο, δύο ζητήματα:
- Εκτιμά, πράγματι, η Ν.Δ ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές και η Ν.Δ κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προκαλέσει νέες εκλογές; Είτε οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Μάϊο, είτε τον Οκτώβριο, με ποιο ακριβώς επιχείρημα θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην συναινέσει σε εκλογή Προέδρου, μόλις λίγους μήνες μετά μία εκλογική νίκη της Ν.Δ; Προσέξτε: Ας υποθέσουμε ότι η Ν.Δ κερδίζει τις εκλογές τον Οκτώβριο, είτε αυτοδύναμα (ακόμα περισσότερο), είτε με μικρή ή μέτρια διαφορά και σχηματίζει κυβέρνηση με το ΚΙΝ.ΑΛ. Τι ακριβώς μπορεί να ισχυριστεί τέσσερις μήνες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Σημείωση: Η προεδρική εκλογή με την διαδικασία των τριών ψηφοφοριών που προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα θα πραγμαοτοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μαρτιο, οπότε και λήγει η προεδρική θητεία. Η τότε κυβέρνηση, όμως, μπορεί να φέρει την προεδρική εκλογή και νωρίτερα. Πολιτικά είναι πρακτικώς αδύνατο να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ νέες εκλογές. Εάν εκμεταλλευτεί την προεδρική εκλογή είναι πολύ πιθανό η επιλογή αυτή να επιστρέψει ως μπούμερανγκ και να χάσει τις δεύτερες εκλογές με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.
- Γιατί, όμως, γίνεται αυτή η συζήτηση και προκύπτει η διαμάχη, όταν όλα μπορούν να επιλυθούν με πολιτικό τρόπο; Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Και τόνισε (συνέντευξη του στο Open) ότι δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια με τους θεσμούς. Εάν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτεί και εκείνος ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου (που είναι σαρξ εκ της σαρκός της Ν.Δ) για μια δεύτερη θητεία, το θέμα θεωρείται λήξαν. Κανείς δεν θα μπορούσε να παραβεί μια τέτοια δέσμευση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσει το κόστος.