Την διαφωνία του σχετικά με τις προτάσεις και της κυβέρνησης και της Ν.Δ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει με παρέμβασή της η Κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά, την ώρα που στην Βουλή εκτυλίσσεται η αντιπαράθεση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η ανακοίνωση της Κίνησης Πράττω:
Παρότι υπήρξε μία διαδικασία διαβούλευσης περίπου 2 χρόνων για τις κυβερνητικές προτάσεις ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν τούτοις κατατέθηκε ως πρόταση το ίδιο και απαράλλακτο αρχικό σχέδιο που παρά τις θετικές προτάσεις στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα έχει πολλές ελλείψεις, λάθη και μεγάλη δόση προχειρότητας σε σημαντικά θέματα.
Θα επιλέξω να σχολιάσω μόνο ένα θέμα, το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της δημοκρατίας, παρότι και άλλοι τομείς πάσχουν ή απουσιάζουν. Πάσχει και είναι ελλιπής η ρύθμιση για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους, απουσιάζουν παντελώς προτάσεις για την δημοκρατική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξαρτήτων αρχών, μυστικών υπηρεσιών και μυστικών κονδυλίων και γενικά ο δημοκρατικός έλεγχος του κράτους και των κρατικών θεσμών.
Στην πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της δημοκρατίας, σωστά επισημαίνεται και από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής στην τρίτη ψηφοφορία εφόσον δεν επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 180 ψήφων και τούτο διότι δεν μπορεί η εκλογή του ΠτΔ να αποτελεί όχημα εκβιασμού κατά της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης.
Όμως οι προτάσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι εξίσου λανθασμένες (πολιτικά και νομικά) και εν πολλοίς επικίνδυνες.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει συνολικά εννέα (!) ψηφοφορίες και σε περίπτωση αποτυχίας (180 ψήφων) απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. Στο πρώτο σκέλος η πρόταση αδικαιολόγητα και χωρίς λογική θεσπίζει μία εκλογική κοινοβουλευτική διαδικασία που θα διαρκέσει πάνω από 6 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συμφωνίες ή ανταλλάγματα που μόνο ανωμαλία και αποσταθεροποίηση θα προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα. Στο δεύτερο σκέλος με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ με γενικές εκλογές ολισθαίνει σε αλλοίωση της φύσης του πολιτεύματος από Προεδρευομένη Δημοκρατία σε μορφή Προεδρικής Δημοκρατίας, όπου δημιουργείται ένας αυτόνομος, πολιτικά και συνταγματικά νομιμοποιημένος, μη ελέγξιμος από τον Βουλή, πόλος εξουσίας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στον πολιτικό και θεσμικό διχασμό της χώρας. Υπάρχει δυστυχώς η ιστορική εμπειρία στην χώρα και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν σοβαρά (Βενιζέλος – Βασιλιάς). Το πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας βασίζεται στην έμμεση αντιπροσώπευση της βούλησης του λαού και ο μοναδικός πόλος νομιμοποίησης και ελέγχου της κυβερνητικής εξουσίας είναι η Βουλή. Τραγικά εσφαλμένη λοιπόν η κυβερνητική πρόταση.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει τρεις ψηφοφορίες, η πρώτη με 200 ψήφους, η δεύτερη με 180 ψήφους και η τρίτη με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων !! Μ’ αυτήν την πρόταση θα μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη να εκλέγει και ΠτΔ της αρεσκείας της, δηλαδή αντί η εκλογή του ΠτΔ να αποτελεί αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και να εκφράζεται στο πρόσωπο του ΠτΔ η ευρύτερη βούληση του λαού, δημιουργείται ακριβώς το αντίθετο από την κυβερνητική πρόταση, δηλαδή ένας ΠτΔ θεσμικά πλήρως αποδυναμωμένος και πολιτικά απονομιμοποιημένος, πιθανά ένα κομματικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης. Αυτή η πρόταση είναι ενάντια στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος και πιθανά να οδηγήσει εάν υιοθετηθεί σε εξίσου αρνητικά για την χώρα αποτελέσματα.
Ποια είναι η λύση; Η λύση έχει προταθεί στο παρελθόν σε υβριδική μορφή από τον Αριστόβουλο Μάνεση και βελτιωμένη έχει κατατεθεί στην Βουλή από τον Νίκο Κοτζιά και το ΠΡΑΤΤΩ.
Η πρόταση περιλαμβάνει τις δύο πρώτες ψηφοφορίες ως έχουν σήμερα και σε περίπτωση αποτυχίας την συγκρότηση ειδικού εκλεκτορικού σώματος αποτελούμενου από τρία τμήματα, το 1ο θα το αποτελούν οι 300 βουλευτές, το 2ο 200 εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση (με αναλογική εκπροσώπηση) και το 3ο από 101 πολίτες, οι οποίοι θα κληρωθούν από τους εκλογικούς καταλόγους, σύνολο 601 εκλέκτορες οι οποίοι θα εκλέξουν με πλειοψηφία τον ΠτΔ.