“Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς από τη μεταπολίτευση και μετά δεν χωρίζεται με τείχη” δήλωσε ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου στον χώρο της Κεντροαριστέρας.
«Θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τον θόρυβο απο τον ρυθμό. Η σύγκλιση της κεντροαριστεράς αντιστοιχεί στον ρυθμό. Τα επιμέρους σχόλια και τα μικρά επεισόδια τα οποία προσπαθούν να επισκιάσουν αυτή την τάση αντιστοιχούν στον θόρυβο. Δεν πρέπει να μένουμε στον θόρυβο, πρέπει να βλέπουμε τον ρυθμό» δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Σκληρό ροκ» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο ο καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, αναφερόμενος στις συγκλίσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπουργοποίηση των κ.κ. Τόλκα και Μωραίτη
«Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς από τη μεταπολίτευση και μετά δεν χωρίζεται με τείχη. Πάρα πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν στελέχη της Αριστεράς και μάλιστα της ιστορικής Αριστεράς. Πάρα πολύ γνωστά στελέχη. Κατά καιρούς υπήρξε αυτό το πήγαινε-έλα ανάμεσα στον κόσμο της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε κάθε εποχή, υπήρχαν διαφορετικά επίδικα ζητήματα αλλά εκείνο που ήταν χαρακτηριστικό ήταν αυτή η κοινότητα του κόσμου που – παρά τις επιμέρους διαφορές – είχε μεγάλους στόχους και κοινές αξίες» ανέφερε.
«Δεν πρέπει να μας ξενίζει σήμερα αυτό το πήγαινε-έλα ανθρώπων από τη δημοκρατική παράταξη στην ευρύτερη Αριστερά. Δεν θα πρέπει ο καινούργιος πόλος να είναι “Αριστερά συν λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”, γιατι τότε δεν θα λειτουργήσει και θα χαθεί το παιχνίδι. Όσο δύσκολο και να μας φαίνεται, μια επανασυγκρότηση συνολικά του προοδευτικού πόλου – για την οποία θα υπάρχουν και γκρίνιες και θόρυβοι – έχει σημασία» συνέχισε.
Για δηλώσεις Γεννηματά περί πολέμου με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Γενικά υπάρχει κόσμος, ο οποίος πήγε στο ΚΙΝΑΛ όχι για να προσεγγίσει την Αριστερά αλλά για να προσεγγίσει τη Δεξιά. Πάντοτε υπάρχει και αυτού του τύπου η ομαδοποίηση. Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς είναι ρευστός κόσμος: Εκείνοι που δημιουργούν την ταυτότητά τους με βάση άξονες και αξίες, τις οποίες έχει η Κεντροαριστερά ιστορικά, θα προσεγγίσουν τηνααριστερά για να φτιάξουν αυτόν τον καινούργιο πόλο, την προοδευτική διακυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι όμως – όπως γίνεται πάντοτε και όπως γινόταν και στον Βενιζελισμό, έτσι θα συμβεί και στον χώρο του ΚΙΝΑΛ – θα κατευθυνθούν προς τη Δεξιά».
Για το αν το Κινημα Αλλαγής θα πάψει να υφίσταται: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πάντως η τάση που βλέπουμε τώρα θυμίζει έντονα την Ένωση Κέντρου την εποχή του ΠΑΣΟΚ.»
Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Αυτό που εγώ θέλω να δω είναι μια μεγάλη παράταξη, η οποία θα ενώνει αξίες, αγωνίες και μεγάλες ιστορικές επιλογές αυτού του κόσμου ιστορικά».
Για τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει σε συγκλίσεις: «Ο κρίσιμος χρόνος είναι ο φετινός χρόνος, είναι συμπιεσμένος χρόνος. Ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές που υπάρχουν συμπιεσμένες πολλές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν ή βαθμιδωτά και να διατρέξουν ένα μεγάλο διάστημα. Αυτός ο χρόνος θα αποβεί ένας κρίσιμος χρόνος αλλαγών.»
Για την αποχώρηση Καμμένου: «Πάντοτε τα κόμματα προσπαθούν να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν. Να σας θυμίσω την ξεχασμένη έννοια του ιστορικού συμβιβασμού, όπως στην Ιταλία. Στα καινούργια προβλήματα δημιουργούνται καινούργιες συσπειρώσεις.»
Για τον Γιώργο Παπανδρέου: «Δεν είμαι που θα κρίνω ποιος μπορεί να κινηθεί μέσα στον νέο πόλο. Η πολιτική δεν είναι μια ρευστή κατάσταση αλλά μια δημιουργική πορεία που οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζονται. Αυτός ο διαρκής επαναπροσδιορισμός της πολιτικής έχει σημασία.»