Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, και τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ενόψει των Ευρωεκλογών, αφορούσε η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά πριν από λίγη ώρα στη Μαδρίτη όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «
Πρόκειται για εξόχως πολιτικό θέμα και πολλοί μέσα στην Ένωση, το αντιμετωπίζουν ως να έχει επιλυθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσθέτοντας ότι δύο είναι οι βασικές παράμετροι του προβλήματος: Στο μεν Αιγαίο με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, στην δε θάλασσα της Λιβύης με τις πολιτικές Σαλβίνι. «Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές Σαλβίνι, στις πολιτικές του φόβου και του μίσους, που ποινικοποιούν την αλληλεγγύη και διώκουν ακόμη και αυτούς που σώζουν ζωές. Δεν το κάναμε ως τώρα ενεργά, περιοριζόμαστε σε μια χλιαρή κριτική», είπε η κ. Γεννηματά.
«Αλλά και στο Αιγαίο η κατάσταση γίνεται δραματική. Γιατί η Κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που ακολούθησε το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, προέβλεπε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για την ανάσχεση των ροών αλλά στην πράξη δεν λειτούργησε, ξεπεράστηκε. Δημιουργήθηκε μόνιμη κατάσταση. Αποτέλεσμα: Τα νησιά μας μετατράπηκαν σε αποθήκες ψυχών».
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «η Μόρια είναι ντροπή για την Ευρώπη». Επέκρινε δε, έντονα την κυβέρνηση, λέγοντας πως στην Ελλάδα, με ευθύνη της δεν δημιουργήθηκε καμία νέα μόνιμη κρατική δομή, ενώ υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων και καταγγελίες για χρησιμοποίηση αυτών των πόρων για κομματικούς σκοπούς.
«Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε για λύσεις στη βάση της αλληλεγγύης. Ή είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια, ή όχι. Δεν είναι θέμα της Ελλάδας, της Ιταλίας, των χωρών στα σύνορα της Ευρώπης, είναι θέμα της Ένωσης. Η απειλή της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού, δεν είναι ισχυρός λόγος για να καθυστερούν οι αλλαγές. Αντίθετα. Είναι ο λόγος για να επισπεύσουμε τις αλλαγές. Και δεν το κάναμε» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι είναι άμεσα αναγκαία η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Πρότεινε τέλος, επαρκή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.
«Να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανεξέλεγκτα» ανέφερε και σημείωσε: «Στην πορεία για τις Ευρωεκλογές τα μηνύματα μας πρέπει να είναι καθαρά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από μας αποφασιστικότητα και προοδευτικές λύσεις».