«Η σημερινή κατάσταση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου οδηγεί σε ένα θετικό, σύγχρονο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο μέλλον; Η απάντηση είναι ότι έτσι όπως είναι, όχι» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προτείνει την ίδρυση στην Πάτρα ενός δεύτερου πανεπιστημίου, όπου «θα πάει η δομή του ΕΑΠ ως έχει και θα έχει και παραδοσιακά τμήματα».
Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι με την αυτήν τη νέα δομή «το ΕΑΠ θα μπορέσει να αναβαθμιστεί όχι μόνο μέσω συνεργειών, αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που θα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πανεπιστήμιο». Ξεκαθάρισε ότι «τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, θα μείνουν σε αυτή τη δομή. Δεν θα πάνε πουθενά αλλού. Θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά» και πρόσθεσε ότι «δημόσια δηλώνω για πρώτη φορά ότι θα κάνουμε δεκτές όλες τις προτάσεις στο σύνολό τους για την αναβάθμιση του ΕΑΠ».
Παραδοσιακές μέθοδοι αλλά και διδασκαλία εξ αποστάσεως η διεθνής τάση
Ο υπουργός τόνισε ότι «οι διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις είναι η σύγκλιση των παραδοσιακών μεθόδων με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, είναι τα υβριδικά σχήματα» παρατηρώντας ότι «σήμερα η μεγαλύτερη πρωτοβουλία που λαμβάνεται στην Ευρώπη είναι η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δεν έχουν αποκλειστική αναφορά στη χωρικότητα». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε όλο τον κόσμο κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για εκείνους τους θεσμούς που αποκλειστικά προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
Μέχρι τέλος Μαρτίου η νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια της χώρας και τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική προχώρησε «χωρίς να ανοίξει μύτη, σε αντίθεση με το σχέδιο ‘Αθηνά’, ακριβώς επειδή σεβαστήκαμε τις επί της ουσίας, από τα κάτω και ακαδημαϊκές διαδικασίες» καταλήγοντας θύμισε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το εγχείρημα με 150 θέσεις καθηγητών και «στη Σύνοδο των Πρυτάνεων θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία πολλών περισσότερων θέσεων και χρημάτων».
ΠΗΓΗ: avgi.gr