«Το Υπ. Πολιτισμού δίνει άδειες που αφορούν τα αρχαία που βρίσκονται στις οικοδομές «δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Τάκη Σαράντη στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.
«Το ύψος από 27μ με τον οικοδομικό κανονισμό έγινε 32μ με τη πέργκολα. Τις άδειες τις δίνει το Υπ. Περιβάλλοντος και είναι η πρώτη φορά που έχουμε καλό συντονισμό με το Υπουργείο αυτό. Αυτό που ζητάμε είναι αναστολή εργασιών. Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται η Ακρόπολη. Αυτό θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η ίδια σχετικά με την Ακρόπολη και το νέο κτήριο που χτίζεται με θέα αυτή.
Σε ερώτηση σχετικά με το που ανήκει η Ακρόπολη η Υπουργός τόνισε: «Στο Σύνταγμα των Ελλήνων ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες. Και για αυτό το λόγο ως εξαίρεση μπήκαν σε ένα κατάλογο ακινήτων του Δημοσίου. Η Ακρόπολη και κτηματολόγιο είναι δυο ζητήματα τα οποία δεν είναι ότι θα έπρεπε να είχε δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Όπως ξέρετε χρόνια το κτηματολόγιο προσπαθεί να συγκροτήσει την ιδιοκτησία άρα τα του δημοσίου τα οποία σε κάποια στιγμή δηλώθηκαν όλα. Έχει περάσει από 40 κύματα το κτηματολόγιο και ελπίζω να τελειώσει αυτό. Τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο είναι στα 2.330».
Η κα Ζορμπά συνέχισε λέγοντας «Γίνεται ένας θόρυβος που δεν μας επιτρέπει να είμαστε ακριβείς. Υπάρχουν τα ακίνητα που εξασφάλισαν με τον νόμο τον αρχαιολογικό του 2002 και είναι μέχρι το 1453, αυτή τη στιγμή προκειμένου να προβλέψουμε τα ακίνητα τα οποία ο νόμος του 2002 δεν είχε υπό προστασία του, συμπληρώνουμε νομοθετικά τον νόμο ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα συμπληρωθεί στο επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπ. Πολιτισμού. Έχουμε 3.000 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, 7.000 μνημεία, 230 αρχαιολογικά μουσεία και 4 σύγχρονου πολιτισμού».
Σχετικά με τα νομοσχέδια που τελειοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού η κ. Ζορμπά υποστήριξε ότι «είναι έτοιμος ο Οργανισμός Βιβλίου μαζί με την περιφερειακή πολιτική. Θα ψηφιστεί και θα είναι ένας Οργανισμός που δώσαμε μεγάλη προσοχή, μεγαλύτερες διαστάσεις και επομένως γρήγορα θα βγει διαβούλευση παρόλο που οι συζητήσεις απεικονίζονται στο ίδιο νομοσχέδιο με τους συγγραφείς και με τους άλλους φορείς του βιβλίου. Το ACROPOL είναι και αυτό έτοιμο. Είναι το τρίτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε γιατί μαζί με αυτό θα είναι ένας κόμβος νεανικότητας. Περιμένουμε μια έκρηξη τεχνών, ανοιχτή και πολύ πρόσφορη σε νέες δυνάμεις. Το ACROPOL θα λειτουργήσει μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο».
Σε ερώτηση για τις συζητήσεις και την πολιτισμική δημοκρατία που οργανώνουν η Υπουργός δήλωσε «υπάρχουν ομάδες αποκλεισμένες που και σε αυτές θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες. Υπάρχουν εμπόδια ανισοτήτων τα οποία πρέπει να ξεπεράσουμε γι αυτό στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε νέο πρόγραμμα που θα είναι «πολιτισμός-παιδία και νέοι. Η τέχνη είναι μια γέφυρα που εύκολα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι επομένως θα ανοίξουμε σε νέες ομάδες προκείμενου να έχουμε παιδία και νέους κοντά στο πολιτισμό.
Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα πριν από όλα. Έχεις τη δυνατότητα να μπορείς να βρίσκεσαι κοντά σε πολιτισμικά γεγονότα τα οποία αφορούν όλους. Ο πολιτισμός δεν είναι μια υποχρέωση αλλά κάτι που το επιλέγουμε επομένως θα έχουμε μια βιοποικιλότητα. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν συμμετοχή άρα θα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Μιλήσατε για την περιφερειακή πολιτική προηγουμένως, ορισμένα ζητήματα λόγω της περιφερειακής αδυναμίας, είναι αποκλεισμένοι. Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο θέατρο. Καθημερινή ζωή και πολιτισμός είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ο τρόπους που συμπεριφερόμαστε, η νοοτροπία. Μητέρες με καρότσια στην πόλη για παράδειγμα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα ΑΜΕΑ, το τσιγάρο».
Αναφορικά, με τις σχέσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού η ίδια θεωρεί πως «πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα. Η δημιουργική οικονομία στην οποία έχουμε σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εδώ είναι ένας τομέας που χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις και όταν αξιοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις θα έρθουμε πιο κοντά. Αυτό σημαίνει την επόμενη τριετία όχι μέσα από μικρές επιχορηγήσεις αλλά μέσα από επενδύσεις θα το καταφέρουμε. Και εκεί κάναμε μια προσπάθεια. Με τον υφυπουργό κ. Βασιλειάδη να συμμετέχει στο πολιτικό συμβούλιο, να μπορέσουμε με ένα πρόγραμμα πολιτισμού να μπούμε στα γήπεδα, στα αθλήματα να ανοίξουμε ένα διάλογο. Στόχος είναι το πρόγραμμα «αθλητισμός-πολιτισμός» μέσα από το κινηματογράφο ίσως. Το συζητάμε για την άνοιξη ότι θα το κάνουμε».
Τέλος, για το βιβλίο που έγραψε αφιερωμένο στον Ανδρέα Παπανδρέου η κα Ζορμπά υποστήριξε ότι «ήταν ένα κείμενο του 2009 στα 10 χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου που μου είχε ζητηθεί, να μπορέσουμε να τον «διαβάσουμε» με ένα διαφορετικό τρόπο. Ξέρετε ο Παπανδρέου ήταν ένα στερεότυπο πολιτισμικό που σημαίνει λίγο μπουζούκια και λίγο Σακελλαρίου. Από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το τέλος διαπιστώνει κανείς ότι ήταν μια σύνθετη προσωπικότητα που έχει σχέση με τον τρόπο που εκπαιδεύτηκε, με τον πατέρα του, με την Αμερική με την είσοδο και τη διαδρομή του στη πολιτική. Νομίζω δίνουν αυτά τις διαστάσεις ενός ηγέτη».
Πηγή:ΕΡΤ