Tο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΠΑ, τη γεωθερμία, το ΙΓΜΕ και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα τη Βουλή όπως επεσήμανε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.
Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται διάσπαση σε δύο εταιρίες: Υποδομών όπου θα ενταχθούν τα δίκτυα τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και Εμπορίας στην οποία το Δημόσιο θα κρατήσει ένα μικρό ποσοστό και το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί. Ο Υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο το εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΠΑ καθώς πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι μόνιμοι και υπάρχει υπερπολλαπλάσιος αριθμός εργολαβικών εργαζομένων. Όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τόνισε, θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Για τη γεωθερμία, στόχος του νομοσχεδίου είναι να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργήσει μια νέα αρχή, ενώ προβλέπεται ακόμη η ίδρυση νέου φορέα στη θέση του ΙΓΜΕ, ο οποίος αντικαθιστά τον υπάρχοντα.
«Φυσικά εκκρεμεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πιθανόν να προσθέσουμε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης υπογράμμισε ακόμη:
Για τη ΔΕΗ: Δεν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα μειώνεται για δυο διαδοχικά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και εκπτώσεων που προσφέρει η ΔΕΗ. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από τη ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών ρεύματος, για τις οποίες είναι αρνητική η θέση της κυβέρνησης. Η εισπραξιμότητα το τελευταίο διάστημα στατιστικά δείχνει μια ικανοποιητική ροή από τις ρυθμίσεις που γίνονται μεμονωμένα ήδη από τη ΔΕΗ.
Για τη δόση και τις εκκρεμότητες: Επίμαχα θέματα είναι τα “κόκκινα” δάνεια, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ. Εφόσον κλείσουν αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε εντάξει έως τις 10 Μαρτίου.
Για τις εκλογές: Πρέπει να γίνουν στη λήξη της θητείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρία δυνατά χαρτιά: την οικονομία που έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται, τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία που συσπειρώνει όχι μόνο τον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά έχει απήχηση και σε ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς και τα κοινωνικά ζητήματα (κατώτατος μισθός, στήριξη όσων είναι κάτω από το όριο φτώχειας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους).