Συμφωνία Πρεσπών: Όταν η ΝΔ δεν βρίσκει “Καταλονία”, το BBC βρίσκει “μακεδονική” μειονότητα
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Σε “ερμηνείες” της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν τολμούν να τις κάνουν ούτε καν τα Σκόπια, προέβη η Νέα Δημοκρατία, η οποία, στην προφανή προσπάθειά της να καλύψει το ατόπημα του Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπει “Καταλονίες” στη Βόρειο Ελλάδα, έσπευσε να υιοθετήσει το δημοσίευμα του BBC περί “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ως άλλοι εκπρόσωποι αριστερίστικων γκρουπούσκουλων, οι άλλοτε εκπρόσωποι του “Ιού” της “Ελευθεροτυπίας”, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών, επικροτούσαν το βρετανικό δημοσίευμα, επαυξάνοντας στους ισχυρισμούς του BBC ότι υπάρχει θέμα “μακεδονικής μειονότητας” στη χώρα μας.
Η σπουδή της ΝΔ να εκδώσει ανακοίνωση αμέσως μετά τη δημοσίευση του BBC και να υιοθετήσει άκριτα τα όσα παραθέτει η συντάκτης του βρετανικού καναλιού, προφανώς ελληνικής καταγωγής, Μαρία Μαργαρώνη, δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πορεία προς τις εκλογές. Κι’ ας επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, το μέγαρο Μαξίμου να “υποχωρήσει” το θέμα, προσδοκώντας ότι με την παροχολογία και την σκανδαλολογία που, πολύ πιθανώς, θα επανακάμψει ενόψει εκλογών, θα καταφέρει να πετύχει ή να συγκρατήσει τα όποια εκλογικά ποσοστά ελπίζει να έχει. Ο θόρυβος που προκάλεσε το δημοσίευμα του BBC δείχνει το σοβαρό έλλειμμα στην ενημέρωση της κοινή γνώμης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και την ελλιπέστατή επικοινωνιακή εκστρατεία που έκανε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, αλλά και σήμερα.
Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, η στάση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι θεαματικά κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να εξυπηρετήσει βασικούς στόχους του εθνικού συμφέροντος. Πολύ περισσότερο, ότι η σημερινή ηγεσία της θυσιάζει τον πατριωτισμό στο βωμό των μικροκομματικών, πρόσκαιρων συμφερόντων.
Εξάλλου, είναι εμφανές ότι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την αντιπολιτευτική ρητορική της, φτάνει στο σημείο να υιοθετήσει άκριτα ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες αφενός μεν δεν προκύπτουν από τη Συμφωνία, και πολύ περισσότερο ούτε καν τολμούν μέχρι και οι Βορειομακεδόνες να κάνουν. Πρόκειται για ολισθηρό κατήφορο χωρίς γυρισμό.
Να σημειωθεί ότι και προ μηνών, όταν τα Σκόπια επιχείρησαν με κουτοπονηριές να αλλάξουν τα συμπεφωνημένα στη Συμφωνία των Πρεσπών και να αφήσουν παραθυράκια για ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” (“μακεδονικούς πληθυσμούς σε γειτονικές περιοχές”, το ονόμασαν) στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς αντέδρασε έντονα. Τόνισε, δε, ότι αυτό που είχε υπογράψει η βόρεια γείτονα και δεν μπορεί πια να το αλλάξει η κυβέρνηση Ζάεφ, με φτηνά τρικ παραπλάνησης των – όχι πάντα καλά ενημερωμένων, αλλά αντίθετα με ελλιπείς συχνά γνώσεις – αρμοδίων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι το Σύνταγμά της θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εκεί θα γίνεται λόγος για “Διασπορά”, και όχι για “μακεδονικούς πληθυσμούς” και πολύ περισσότερο “μακεδονική μειονότητα”. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτές τις επισημάνσεις, τα πάντα παρέμειναν όπως είχαν συμφωνηθεί στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξάλλου όποιος νιώθει αδικημένος για παραβίαση δικαιωμάτων του, αυτά αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν συνιστούν μειονότητα. Εκτός τούτου, η Συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία, δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τέτοια πρόβλεψη. Πόσο μάλλον, όταν στόχος της Αθήνας ήταν να μπει φραγμός στις ορέξεις μερίδας πολιτικών της βόρειας γείτονος για να εγείρουν μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον είχε, επίσης, και η ισορροπημένη άποψη που εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το δημοσίευμα. Ο ίδιος έγραψε στο twitter: “Θέμα μειονότητας, όπως το θέτει το ΒBC, δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται κάποιες παραδόσεις, αλλά αυτό δεν τους κάνει μειονότητα, ούτε διεκδικούν τη θέση της μειονότητας. Αισθάνονται και είναι Έλληνες”.
“Αριστεροί” υπέρμαχοι του BBC
Το δημοσίευμα του BBC, πάντως, βρήκε ευήκοα ώτα στον χώρο των “εκσυγχρονιστικών” γκρουπούσκουλων, που ενδύονται τον αριστερίστικο προοδευτικό μανδύα, και έχουν βρει φιλόξενο βήμα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Να σημειωθεί πως εσχάτως, ακόμα και με αφορμή τη μήνυση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στον Πάνο Καμμένο, η Εφσυν τήρησε γραμμή “ισαποστάκια”, επικρίνοντας, λέει, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επειδή μπαίνει σε καυγά με τον Π.Καμμένο.
Γενικότερα, η στάση της Εφσυν απέναντι στον Ν.Κοτζιά μόνον ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον. Όσον αφορά το δημοσίευμα του BBC, ο Τάσος Κωστόπουλος, χαρακτηριστικά, ο οποίος ήταν ένας εκ των δημιουργών του “Ιού” της Ελευθεροτυπίας, εμφανίστηκε, όπως άλλωστε έκανε τακτικότατα στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμμέσως πλην σαφέστατα να υποστηρίζει την ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στη χώρα μας. Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να εγκαλεί τους “κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών”, διερωτώμενος “τι τις ήθελαν τις προαναγγελίες περί «επιστολής διαμαρτυρίας» προς το BBC για «τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του»;”
Η έγερση ζητήματος “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα από το βρετανικό κρατικό κανάλι δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι το Λονδίνο αποτελούσε βάση επιθέσεων κατά της Αθήνας, και ειδικότερα του Νίκου Κοτζιά, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Επιπλέον, από εκεί (Financial Times) εκπορευόταν σειρά επιθέσεων κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίζουν, εμμέσως πλην σαφέστατα, “πράκτορα της Στάζι”. Για να μην μιλήσει κανείς για τις επιθέσεις που δέχτηκε η Αθήνα, με αφορμή τις σχέσεις με την Κίνα.
Τώρα, λοιπόν, μια ελληνικής καταγωγής συντάκτης του BBC, και κυρίως συντάκτης του αμερικανικού περιοδικού Nation, η Maria Margaronis, η οποία, από μια ανοικτή έρευνα στο Ίντερνετ, ουδέποτε στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το ονοματολογικό, αίφνης ανακάλυψε … “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συντάκτης είχε ασχοληθεί με την οικονομική και την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Όχι όμως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αποκλείεται, πάντως, ενδεχόμενη σχέση της με “εκσυγχρονιστικούς” κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επίσης βλέπουν διάφορες “εθνικές” μειονότητες στη χώρα μας.
- Ο συντάκτης του άρθρου είναι πανεπιστημιακός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του