Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το νομοσχέδιο της οποίας αναμένεται να ψηφιστεί τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως «Θα είναι μια διαφορετική τράπεζα, θα μπαίνει εκεί που δεν μπαίνουν άλλες», εξασφαλίζοντας πόρους από διεθνείς συνεργασίες, ενώ οι κρίσιμοι παράγοντες λειτουργίας της θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της, η διακυβέρνησή της με διαφάνεια και λογοδοσία και η θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας, ώστε να προσφέρει οικονομικό και κοινωνικό όφελος αλλά συγχρόνως να μην έχει «κόκκινα» δάνεια. «Με αυτές τις τρεις προτεραιότητες θα αποφύγουμε να εξελιχθεί σε μια νέα ΕΤΒΑ. Η ΕΤΒΑ υπέστη τις συνέπειες της πελατειακής λειτουργίας του κράτους και, αντί να εξυγιανθεί, ιδιωτικοποιήθηκε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ακόμη τόνισε το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσιο διαβούλευση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο καθώς όπως είπε υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση.
«Αν και όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το 2015 αντιμετωπίσαμε δυσπιστία και επιφυλάξεις, τώρα έχουμε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση.
Σημείωσε ακόμη ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει με την ίδρυσή της. «Τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αθροίζουν πόρους 5 δισ. ευρώ με την ίδρυση της τράπεζας οι πόροι θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς όπως η ΕΙΒ, και η EBRD που ανοίγει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση δήλωσε ακόμη ότι αναζητείται χώρος που θα στεγάσει τη νέα τράπεζα και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας αλλά και τις διασυνοριακές επενδύσεις στα Βαλκάνια.
Χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. σε 1 χρόνο
«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Αντώνης Γεωργακάκης σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ. «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», τόνισε ο κ. Γεωργακάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει τα αναπτυξιακά εργαλεία θα διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά θα αποτελέσει και σημείο πρόσκλησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γάλλος πρέσβης: Συνεργασία ελληνική και γαλλικής Αναπτυξιακής τράπεζας
Υπέρ της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τάχθηκε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ σημείωσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της οικονομίας και ειδικά στην Ελλάδα όπου το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίοι.
Αναφερόμενος στη γαλλική εμπειρία, είπε πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα στη χώρα του έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και σημείωσε πως «δεν μπορούμε πια να φανταστούμε στη Γαλλία πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτή» και πρόσθεσε «αύριο με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η συνεργασία σε θέματα καινοτομίας θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε ο Γάλλος πρέσβης.
Καταληκτικά, τόνισε πως κύρια πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα είναι να καταπολεμήσει το brain drain και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να στηρίξει αυτόν τον ανθρώπινο πλούτο. Στην αντίθετη περίπτωση, επισήμανε, το οικονομικό της μέλλον θα κινδυνεύσει. Σημείωσε, δε, πως η υποστήριξη των νέων που θέλουν να δώσουν ζωή στις ιδέες τους και να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση απαιτεί την κατάλληλη χρηματοδοτική υποστήριξη.
«Μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που έχει να κάνει όχι με τη λιτότητα αλλά με την ανάπτυξη», τόνισε ακόμη ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας παράλληλα ότι είμαστε η μόνη της Ευρώπης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα. «η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο φορέας που χρηματοδοτεί την αλλαγή και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», τόνισε.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Pascal Lagarde, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας Bpifrance που λειτούργησε ως τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας μετέφερε τη γαλλική εμπειρία.
«Δίνουμε δάνεια απευθείας και σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, επενδύουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε απευθείας, είτε μέσω επιχειρηματικών συμμετοχών. Προσπαθούμε να είμαστε υπηρεσία μιας στάσης για τους επιχειρηματίες. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός, στη Γαλλία καλύπτουμε τις ανάγκες και τα κενά της αγοράς, όποια και αν είναι αυτά καθώς αλλάζουν ανά καιρούς».
ΠΗΓΗ: avgi.gr