Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ΕΕ και το μετασχηματισμό της σε προοδευτική κατεύθυνση, «χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων», τονίζει ο Ούντο Μπούλμαν, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, τη Δευτέρα.
Ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι «οι κοινοί μας στόχοι για την Ευρώπη και τους πολίτες της πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας – και όχι σε παιχνίδια πολιτικής εξουσίας ή σε παλιούς θυμούς. Το χρωστάμε στους λαούς μας».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει την Έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για την ευημερία και ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε συνδιοργάνωση με το γραφείο Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Διακυβέρνησης Αθηνών (ADGI-INERPOST). Η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εργασίας και Οικονομίας της Ελλάδας Λούκας Κατσέλη και του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Δανίας, Πούλ Νίροπ Ρασμούσεν.
Σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψης, ο κ. Μπούλμαν αναφέρει ότι «μετά την εμπνευσμένη και επιτυχημένη επίσκεψή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Αθήνα τώρα με την Έκθεσή μας για την ευημερία και ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη – τον oδικό μας xάρτη προς μια κοινωνική και οικολογική επανάσταση». «Εμπνευσμένοι από τους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζουμε ένα ευρύ σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο να αλλάξουμε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ενός πραγματικά δίκαιου, οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού μοντέλου για την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους πολλούς, όχι μόνο για τους λίγους, ενώ παράλληλα σεβόμαστε τα φυσικά όρια του πλανήτη μας», αναφέρει.
Ο κ. Μπούλμαν σημειώνει πως «η Αθήνα είναι ένα τέλειο μέρος για να συζητήσουμε το όραμά μας», εξηγώντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως η Ελλάδα». Υπογραμμίζει ότι «ακόμα και αν η χρηματοπιστωτική κρίση έχει τελειώσει, έχει αφήσει πίσω της πολλά θύματα, ενώ η νέα οικονομική ανάπτυξη δεν έχει γίνει αισθητή από πολλούς πολίτες. Ταυτόχρονα, οι κοινωνίες μας πρέπει να προσαρμοστούν στην παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή επανάσταση».
Κατά τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περίπλοκες και αλληλένδετες προκλήσεις, μόνο αν επιτύχουμε υψηλότερη συνοχή μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών». «Χρειάζεται», τονίζει, «να αλλάξουμε τις κοινωνίες μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τα πιο αδύναμα μέλη τους, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν σχεδόν μηδενική φορολογία. Ο οικολογικός προσανατολισμός της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και δίκαιη φορολογία, για παράδειγμα».
Ο Ούντο Μπούλμαν καταλήγει στη δήλωσή του με το εξής μήνυμα: «Για να πραγματοποιήσουμε αυτόν το μετασχηματισμό, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Οι κοινοί μας στόχοι για την Ευρώπη και τους πολίτες της πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας – και όχι σε παιχνίδια πολιτικής εξουσίας ή σε παλιούς θυμούς. Το χρωστάμε στους λαούς μας».