Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil, σε συνεργασία με την εταιρεία Qatar Petroleum, και μετά την επιτυχή γεώτρηση στο σημείο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιχειρήσει νέες αναζητήσεις πηγών ενέργειας στο οικόπεδο 10, ενώ έχει αποφασίσει να «κτυπήσει» και άλλα τεμάχια. Διαθέσιμα είναι τα οικόπεδα: 1, 4, 5, 7, 13. Σύμφωνα με πληροφορίες η Exxon Mobil έδειξε ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 12 -ζήτησε και αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα από τους Νορβηγούς- το οποίο κατέχουν η Noble και η Shell. Εικάζεται ότι για να προχωρήσει στην αγορά των σεισμικών δεδομένων, θα αγοράσει και μετοχές.
Η αμερικανική εταιρεία, ενδιαφέρεται περισσότερο για δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, το 5 και το 12, τα οποία εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο και η πλάστιγγα θα γύρει προς τους Αμερικανούς. Μετά τα Βαλκάνια, αυτή θα είναι η δεύτερη στρατηγική νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Ρωσίας, η οποία ήδη -σύμφωνα με διπλωματική πηγή- έβαλε όλα τα αυγά της στο καλάθι της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, «πήγε εξαιρετικά» -κατά την έκφραση της ίδιας πηγής- εν τούτοις πιστεύεται ότι η Κύπρος δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από τη Μόσχα, η οποία αναμένεται να αντιδράσει αρνητικά στα νέα γεγονότα, όπως αυτά εξελίσσονται από την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε η ανακοίνωση της Λευκωσίας και της Exxon Mobil για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Γλαύκο».
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για τα νέα ευρήματα στο οικόπεδο 10, αλλά είναι βέβαιο ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά και στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, διακατέχονται από ικανοποίηση, καθώς μέσω της Exxon Mobil επιστρέφουν πανηγυρικά στην ανατολική Μεσόγειο, απ’ όπου είχαν φύγει με εντελώς λανθασμένο τρόπο επί κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα και μετά το φιάσκο της Αραβικής Άνοιξης.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο μήνα, αλλά θα έχει ένα ρόλο συμβούλου, εκπόνησε τα στρατηγικά σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται δικαιωματικά και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η στρατηγική του κ. Μίτσελ όχι μόνο δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά αποτελεί επίσημη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι αν οριστικοποιηθεί η ρήξη των ΗΠΑ με την Τουρκία το καλοκαίρι, οπότε και θα παραλάβουν οι Τούρκοι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, θα αποτελέσουν τον «κρίκο» που θα δρα υποστηρικτικά στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ και σύμφωνα με ελληνική πηγή αναζητείται ήδη ημερομηνία -μάλλον θα είναι η 20η Μαρτίου- για τη νέα τριμερή του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία θα εξελιχθεί σε 3+1 με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υποτίθεται ότι η διάσκεψη, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Κρήτη, θα αφορούσε θέματα τρομοκρατίας. Τελικά θα γίνει στο Ισραήλ για ευνόητους λόγους, καθώς ο κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου χρειάζεται αυτή τη στιγμή μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη ενόψει των εκλογών του Απριλίου. Αλλά, όποιο και αν είναι το θέμα, θα πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, που σίγουρα θα εκνευρίσει την Τουρκία, καθώς οι Αμερικανοί θα έχουν στείλει, με την παρουσία τους και μόνο, τα μηνύματά τους στην Άγκυρα.
Είχε ανακοινωθεί, πάντως, ότι στη νέα τριμερή θα υπογραφούν τα συμβόλαια και για τον αγωγό East Med, άλλη μία εντυπωσιακή εξέλιξη, που θα βγάλει εκτός εαυτού τον Ταγίπ Ερντογάν. Αντιπρόσωποι της Exxon Mobil, που συναντήθηκαν τον Νοέμβριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, μίλησαν με σαφήνεια και ειλικρίνεια: Του είπαν ότι αν οι ποσότητες είναι καλές και ποιοτικές, θα προχωρήσουν σε στρατηγική κίνηση, με τη δημιουργία LNG (τερματικού υγροποίησης) στην Κύπρο. Εάν συμβεί αυτό ίσως τεθεί σε κίνδυνο η κατασκευή του αγωγού East Med, αν και αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει η αμερικανική θέση που την υποστηρίζει.
Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι ο αγωγός αυτός, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα φτάνει μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία, εξυπηρετεί στον έπακρον τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα, και σίγουρα -επειδή πρόκειται για συμμάχους με κοινά συμφέροντα- θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξυπηρετούν όλες τις χώρες: Την Αμερική, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο…
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com