Σε “μπαράζ” θετικών οικονομικών μέτρων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση φέρνοντας στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες σειρά νομοσχεδίων με ευνοϊκές οικονομικές διατάξεις. Μέχρι το Πάσχα στόχος είναι να ψηφιστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν θετικά μέτρα για τους πολίτες και παράλληλα δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία αποτελεί προνομιακό της πεδίο, καθώς η λήψη τέτοιου τύπου μέτρων ελαφρύνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, οι 120 δόσεις σε εφορίες, η χορήγηση μικροπιστώσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων και η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν μέρος ενός πακέτου με έντονο κοινωνικό κοινωνικό πρόσημο.
Οι 120 δόσεις για την εφορία
Δύο νέες ρυθμίσεις έρχονται να δώσουν ανακούφιση σε εκατομμύρια Έλληνες που χρωστούν στην εφορία.
Ειδικότερα ανάσα σε 2,9 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, που χρωστούν στην εφορία πάνω από 2,5 δισ ευρώ και προς το παρόν δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έρχεται να δώσει ρύθμιση εξπρές για τα χρέη στην εφορία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα της άνοιξης.
Η πρώτη αυτή ανακούφιση προβλέπει αποπληρωμή σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και παράλληλα διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως και 95%.
Η ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά ο αριθμός των δόσεων θα βγαίνει με κριτήρια: το εισόδημα και την ικανότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη ξεχωριστά.
Η δεύτερη μεγάλη ανακούφιση για τους Έλληνες φορολογούμενους έρχεται με την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης προς την Εφορία από 12 που είναι σήμερα σε 48. Και σε αυτή την περίπτωση οι 48 δόσεις δεν θα είναι για όλους.
Η βασική ρύθμιση δηλαδή θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής τους οφειλέτη.
Προστασία πρώτης κατοικίας
Το νέο σχήμα, που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ και για υπόλοιπο δανείου μέχρι 130.000 ευρώ από την ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής πύλης, η οποία θα υποδεχτεί τις αιτήσεις. Ο χρόνος από την ψήφιση μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής φόρμας του νέου πλαισίου προσδιορίζεται σε περίπου ένα μήνα.
Αναπτυξιακή Τράπεζα
Το πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης λειτουργίας και στόχευσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθορίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.
Κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.
H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις, θα στοχεύει σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις (indirect finance), μέσω του δικτύου των εμπορικών τραπεζών που θα συνεργάζεται, θα συντονίζει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις εμπορικές τράπεζες. Ακόμη θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής και συνομιλητής της χώρας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς και με χρηματοδοτικούς διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.).
Από την έναρξη της λειτουργίας της η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να διακινήσει μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δισ. ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας αναμένουν ότι η συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία περισσότερων των 11 δισ. ευρώ.
Χρέη σε ταμεία
Μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο – σκούπα, όπου θα προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμιστούν και επιμέρους θέματα, όπως η ασφάλιση με εργόσημο, αλλά και η επικουρική ασφάλιση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Φόρμουλα αναζητείται και για τις συντάξεις χηρείας με επικρατέστερο ενδεχόμενο την αναβολή της περικοπής.
Μικροπιστώσεις
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θα πρόκειται για ποσά που θα μπορούν να φτάσουν τα 20.000 με 25.000 ευρώ. Μέσα από το μητρώο θα επιλέγεται ο σύμβουλος που θα ελέγχει το business plan και το κατά πόσον θα ακολουθείται η διαδικασία.
Στρατηγικές επενδύσεις
Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν έναν πιο ευρύ αναπτυξιακό χαρακτήρα και απευθύνονται σε περισσότερους κλάδους (δίνοντας βαρύτητα με ενισχυμένα κίνητρα στη βιομηχανία, στην έρευνα κ.ά.).
Παράλληλα επιχειρείται αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα. Δηλαδή να υπάρχει μία συνέχεια στον σχεδιασμό, όπως συμβαίνει και με το ΕΣΠΑ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί.
Συν τοις άλλοις επιχειρείται εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει εκ νέου την έννοια της δημόσιας επένδυσης. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και η συντόμευση των διαδικασιών χρηματοδότησης του έργου. Με βάση τον σχεδιασμό θα μπει σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, avgi.gr