Tην ανησυχία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τα ελληνοτουρικά εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με αιχμή και τις σχετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την διαστρέβλωση, όπως επισημαίνει σε συνομιλητές του, της αναφοράς που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά.
Η δήλωση του κ. Κοτζιά προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ και εφημερίδες προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για “συμφωνία τύπου Πρεσπών με την Τουρκία”, κάτι το οποίο προφανώς δεν συνάγεται από πουθενά.
«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Σήμερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”».
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ «όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Βγήκε το φασισταριό -γυμνό από επιχειρήματα- και επικαλειται λαθροχειρίες τουρκικής εφημερίδας ως προς το τι είπα στους Δελφούς για δυνατοτητα μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας με Τουρκία στη Μεσογειο. Ετσι παριστανει ως να μην άκουσε οτι εξαίρεσα κατηγορηματικά κυπριακή ΑΟΖ
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) March 3, 2019
Η πλήρης δήλωση Κοτζιά:
«Είμαι σφόδρα οπαδός μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας. Της ευρωπαϊκής της πορείας.
»Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από μια ευρωπαϊκή δημοκρατική, από μια ευρωπαϊκά δημοκρατική Τουρκία, από την Ελλάδα.
»Θα έχουμε λύσει την ουσία όλων των προβλημάτων μας.
»Τα ονοματολογικά με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα προβλήματα που έχουμε από το παρελθόν με την Αλβανία, δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αλλά και για τη Δύση συνολικά αυτό το πρόβλημα. Μεγάλο κέρδος.
»Θέλει η Τουρκία να πάρει τον ευρωπαϊκό δρόμο; Ταλαντεύεται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό δρόμο, τη Δύση, και την ηγεμονία της.
»Τι πρέπει τώρα να κάνουμε. Βρίσκουμε ενέργεια. Κατά τη γνώμη μου και αυτό ακολούθησα εγώ πρέπει να κάνεις δύο πράγματα.
»Πρώτον να εξασφαλίσεις ότι όποια άποψη κι εάν έχει η Τουρκία ότι αυτοί οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούνε και θα μεταφερθούνε.
»Διότι είναι κέρδος για όλη τη Δύση και για όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, παράλληλος με τους δύο από πάνω, που να οδηγεί ενέργεια προς τα εμάς.
»Το δεύτερο είναι όμως. Εάν αρχίσεις και γίνεσαι στις διεθνείς σχέσεις μοναχοφάης λέγοντας όλα δικά μου, όλα στον έλεγχό μου, όλα μόνος μου, τότε είσαι και εσύ μέρος του προβλήματος.
»Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια, με τις δύο τετραμερείς, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και η άλλη η Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και με το να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση.
»Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες της δουλειάς, όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει με τρόπο αυτόν που της αντιστοιχεί και της αρμόζει.
»Ποιος είναι αυτός; Να το βάλουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε.
»Αλλά εάν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι -το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ της περιοχής- συγγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι.
»Τα πράγματα θέλουνε προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι για να κατευνάζει.
»Και όχι να τον βάλεις απέναντι. (…) Μιλάω με βάση τα συμφέροντα της χώρας».
Αποστολάκης: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο
Για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο λόγω της πρόκλησης των Τούρκων, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα της πρόκλησης στο Αιγαίο, καταβάλλοντας «συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».
Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία.
«Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».