Από τη μία, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs που ήταν εκ των αναδόχων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, οπότε -κατά τη Ν.Δ- κάτι παραπάνω γνωρίζει όταν υποστηρίζει πως “οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη”.
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εξηγήσουν πως μια οικονομία, που υποτίθεται ότι πελαγοδρομεί μεταξύ τρίτου και τετάρτου μνημονίου, κατορθώνει να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, και όχι κερδοσκοπικά funds, και να συγκεντρώσει περίπου 12 δισ. (ενώ ζητούσε 2 δισ.) με επιτόκιο που έχουμε να δούμε από το μακρινό 2006 της μεταολυμπιακής Ελλάδας.
Από την άλλη, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν πρόεδρος της Κομισιόν το 2009, όταν κυβερνούσε η Ν.Δ, και ή δεν είχε πάρει χαμπάρι πως η ελληνική οικονομία κατευθυνόταν ολοταχώς προς τα βράχια της χρεοκοπίας με έλλειμμα 15%, ή κι αυτός και οι υπηρεσίες του το είχαν καταλάβει και το απέκρυπταν. Εν τέλει, μάλλον το δεύτερο συνέβαινε εάν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι “δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε (σ.σ λες και η Ελλάδα δεν γνώριζε) τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ.Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν”. Καθένα διαλέγει το ρόλο που προτιμάει. Του βλάκα, ή εκείνου που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία- άλλοτε για πολιτικά διευθυντήρια και άλλοτε για καινούργια αφεντικά.
Για τη Ν.Δ, όμως, τα πράγματα είναι κατά τι δυσκολότερα. Εάν ο Μπαρόζο ήταν βλαξ, ανίκανος ή απλώς αναξιόπιστος το 2009 και έπρεπε να ενημερωθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το έλλειμμα είχε “φτάσει στον θεό”, τι τον κάνει τώρα οξυδερκή, ικανό και αξιόπιστο ώστε να θεωρείται εύστοχο το γεγονός ότι αποδίδει την υποδοχή των αγορών στο ελληνικό ομόλογο στην προσδοκία τους ότι σύντομα θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Βεβαίως, θα πει κανείς, κάτι μεσολαβεί από την μία κατάσταση στην άλλη: το γεγονός ότι τώρα είναι…Goldman Sachs, ενώ τότε ένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών που ελάμβανε πολιτικές εντολές…
Για να το σοβαρέψουμε, ωστόσο, η Ν.Δ δικαιούται, όντως, να υποστηρίζει κάτι.
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κυβερνά στην Ελλάδα ο “χειραφετημένος” ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον “ρεαλιστή” Τσίπρα, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ο Μητσοτάκης που δεσμεύεται να κινηθεί σε ακόμα πιο σφιχτές δημοσιονομικές ράγες εάν κυβερνήσει, είναι αναμφίβολα μια ενδιαφέρουσα συγκυρία που αξιολογούν θετικά οι αγορές. Αφήστε που εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις εκλογές υπάρχει, πάντοτε, στο μυαλό των πιο “αισιόδοξων” αναλυτών η πιθανότητα συγκυβερνήσεων…