“Θετικό” χαρακτήρισε ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος το ότι μπήκε το δημογραφικό στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. Ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Ε.Κ.Κ.Ε. Μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για ένα παραμελημένο ζήτημα από τους πολιτικούς, τάχθηκε υπέρ της διακομματικής επιτροπής που έγινε για το θέμα και έκανε λόγο για προφητική έρευνα του ΕΚΚΕ.
Στα συν της χθεσινής συζήτησης εντάσσει το ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν είναι μονοδιάστατα αλλά έχουν να κάνουν με ένα ευρύτερο μείγμα πολιτικής, το ότι υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις στοχευμένη κατεύθυνση, πχ μετανάστες, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες. Στα θετικά προσμέτρησε και τη συζήτηση που έγινε για τους νέους που θέλουν να κάνουν παιδιά καθώς και ότι σε ορισμένα μέτρα υπήρξε μια μερική συναίνεση.
Στον αντίποδα εκτίμησε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε ορθολογική κατανομή των πόρων για τη στήριξη της οικογένειας και ζήτησε κοινή συνισταμένη, συναινεση και σωστή στόχευση στο εξής.
“Η στόχευση πρέπει να αφορά και τη μεσαία τάξη που θα αρχίσει να ανασυγκροτείται ενώ απαιτείται συναίνεση και από τους κοινωνικούς εταίρους” δήλωσε και πρόσθεσε ότι εάν υπήρχε συναίνεση των κομμάτων θα δινόταν η αίσθηση στους πολίτες ότι συμβολικα το κράτος είναι αρωγός.
Τόνισε τη σημασία των μεταναστών, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γερμανίας, ζήτησε πρόσβαση στους παιδικούς βαθμούς και έκανε λόγο για την ανασφάλεια της εργασίας που οδηγεί σε αναβολή την απόφαση για παιδι.
Κόντης: “Προφανώς είναι λύση οι μετανάστες στη διαχείριση του δημογραφικού”
Σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 ο κ. Αντώνης Κόντης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, διευθυντής του “Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς” του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε σχετικά:
“Προφανώς είναι λύση οι μετανάστες στη διαχείριση του δημογραφικού” δήλωσε στο σταθμό μας ο Αντώνης Κόντης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, διευθυντής του «Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως είπε εξ’ορισμού η μετανάστευση μεταβάλλει τον πληθυσμό και πρόσθεσε “Είναι σχεδόν μονόδρομος. “Ή θα αποδεχτούμε ότι το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι ή ότι θα έχουμε μια μεταναστευτική ροή που θα ανατρέψει αυτή την πτωτική πορεία”.
Μίλησε για μεγάλες αντιστάσεις στο θέμα το οποίο είναι αντικείμενο συζήτησης και στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες πολύ πριν την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών. Ζήτησε παρεμβάσεις για να γίνει αποδεκτό αυτό το ζήτημα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και στις επιπτωσεις της μετανάστευσης.
Σημείωσε ότι το 90% του μεταναστευτικού αποθέματος της Ελλάδας είναι άνθρωποι που βρίσκονται από τη δεκαετία του ’90 στη χώρα και έχουν ενταχθεί ομαλά και όχι το προσφυγικό κύμα.
Κλειδί κατά τον ίδιο για την όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση είναι η ανάπτυξη.