Στην επιβεβαίωση ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε στον news247 στους 88,6 η Σία Αναγνωστοπούλου. Αρχικά, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για το άνοιγμα της διόδου Λαιμός – Μάρκοβα Νόγκα: “Ηταν μία ιστορική στιγμή η υπογραφή της συμφωνίας της διόδου. Εφαρμόζεται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ζητούσαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής της Φλώρινας”.
Για τις δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ περί γλώσσας¨είπε: “Η διατύπωση είναι όπως την είπε ο Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε στις τρεις γλώσσες. Επισημάνθηκε ότι η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με γλώσσες που μιλιούνται στην ελληνική Μακεδονία. Ο κ. Ντιμιτρόφ δέχθηκε ασμένως να κάνει την δήλωση και θεώρησε ότι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί στους Ελληνες πολίτες για να σταματήσει η καχυποψία.
Ηθελε να δείξει ότι η αναγνώριση της γλώσσας δεν μπορεί να οδηγήσει στο να ανακύψουν ζητήματα μειονότητας. Η αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας αφορά αποκλειστικά τη γλώσσα που μιλιέται στη Βόρεια Μακεδονία και τη διασπορά της. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται αυτό από τον κ. Ντιμιτρόφ”.
Για την έκθεση τουρισμού του Βερολίνου και τις παρατυπίες από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας τόνισε: “Εγινε συζήτηση για την εφαρμογή των ονομάτων. Κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Δεν είναι αυτόματο. Ζητούν συγγνώμη για όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη συμμόρφωση. Το είχαμε επισημάνει και εμείς το θέμα του περιπτέρου. Εχουν προχωρήσει σε περίπου 150 αλλαγές και πάνε γρήγορα. Επιμείναμε ότι η τάχιστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό. Σε ότι λέγαμε οι άνθρωποι ήταν ανοιχτοί. Θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Προετοιμάσαμε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού που θα γίνει τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Θα τον συνοδεύσουν και επιχειρηματίες. Ολα θα είναι έτοιμα για σημαντικές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα θέλει να παίξει το ρόλο μίας δύναμης αλληλεγγύης όχι μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά με όλες τις βαλκανικές χώρες”.