Τις νομοθετικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
Αρχικά, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ε.Ε. τονίζοντας ότι στόχοι είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση ενός διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα μπορεί να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής φροντίδας και της δράσης για το κλίμα και την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ένωσης καθώς και η ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.
Σημείωσε πως με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προϋπολογισμός για τη νέα Κοινή Γεωργική πολιτική θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για αυτή της τρέχουσας περιόδου. Η Ελλάδα έχει εκφράσει την αντίθεσή της από την πρώτη μέρα που συζητήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση.
Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε στους βουλευτές πως η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισαγάγει μια εντελώς νέα προσέγγιση, αυτή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις όπως αυτή της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, με τη μορφή της ετήσιας ενίσχυσης ανά εκτάριο, τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνει ένας αγρότης για ποσά άνω των 60.000 ευρώ ανά έτος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένους τομείς.
Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως «η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη στους Ευρωπαίους αγρότες, παρέχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και τρόφιμα σε προσιτές τιμές, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις».
Μιλώντας για τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις ο αρμόδιος υπουργός έκανε αναφορά στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όπου και ζήτησε να αποφευχθεί η μείωση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Σε ότι αφορά στην εξωτερική σύγκλιση ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας είναι αντίθετη σε «οποιαδήποτε περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση, με βάση την έκταση».
Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η μείωση των άμεσων ενισχύσεων των μεγάλων εκμεταλλεύσεων (σ.σ. για ποσά άνω των 60.000 ευρώ ετησίως) σε συνδυασμό με την «αναδιανεμητική ενίσχυση» μπορεί να συμβάλει στον στόχο της στήριξης των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί κοινό πρόβλημα σε όλη την ΕΕ, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την υποχρεωτική εισοδηματική στήριξη στους νέους γεωργούς για τους οποίους, επιπλέον, διεκδικεί αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 45 έτη.