«Εργαλείο, για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης αλλά και τους πολίτες, που θέτει τις βάσεις για γόνιμο προβληματισμό», χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου το βιβλίο του Δημήτρη Ι. Κατσούλη, νομικού και τέως δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας με τίτλο «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση – Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πέρα από τον “Καλλικράτη” και τον “Κλεισθένη 1″».
Πρόσθεσε ότι το βιβλίο εξετάζει τα κρίσιμα διακυβεύματα: δημοκρατίας, αυτοτέλειας και αυτονομίας, ενός θεσμού διακυβέρνησης που είναι εγγύτερα στον πολίτη, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί την ολοκληρωμένη χειραφέτησή του από την κεντρική εξουσία.
Αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την επί 4,5 χρόνια εμπειρία της στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, επισήμανε τις «δυσλειτουργίες και τις παθογένειες της αλληλοεπικάλυψης και των παράλληλων αρμοδιοτήτων. Αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται μεν από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που να τη θωρακίζει, χωρίς πόρους και μέσα, δημιουργώντας αρμοδιότητες που δεν παράγουν έργο αλλά κατηγορητήρια και συμβάλλουν σε μια γραφειοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης», τόνισε η Ρένα Δούρου.
Οι σελίδες του βιβλίου, σημείωσε η κ Δούρου σκιαγραφούν τεκμηριωμένα το αυτοδιοικητικό τοπίο, περιγράφουν τις αλλαγές που έχουν γίνει (“Καποδίστριας”, “Καλλικράτης”, “Κλεισθένης Ι”) και κάνουν «προτάσεις για την αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, με όρους συμμετοχής των πολιτών, διαβούλευσης, διαφάνειας και λογοδοσίας».
Υπενθύμισε τις προτάσεις αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής (ενόψει της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” και της συνταγματικής αναθεώρησης), «για την ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Αττικής, την εξάλειψη της διάκρισης κρατικών και τοπικών πολιτικών, ή η εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας».
Προτάσεις, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Δούρου, που μπορούν να καταστήσουν την περιφερειακή διακυβέρνηση παράγοντα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση σε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης. «Να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κύτταρο δημοκρατίας, που χρειάζεται ο τόπος, ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, διεκδικούν προκλητικά θέση στο πολιτικό προσκήνιο.