Δέκα τρία συντηρητικά κόμματα της “οικογένειας” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -μεταξύ των οποίων και η Ν.Δ- ζήτησαν πρόσφατα την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος “Fidesz” του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Στη Βουδαπέστη διοργανώθηκαν -με καθοδήγηση Όρμπαν- διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (με υβριστικά συνθήματα) που πρωτοστάτησε στην αποπομπή του “Fidesz” από το ΕΛΚ.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Κι ενώ υποτίθεται πως η αποπομπή Όρμπαν ήταν θέμα ημερών, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν, Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ έσπευσε στην Βουδαπέστη ως διαμεσολαβητής (;) και εξασφάλισε την παραμονή του Ούγγρου πρωθυπουργού στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που προβλέπει “να κατέβουν οι τόνοι” και να λάβει ο Βίκτορ Όρμπαν μέτρα εκδημοκρατισμού της χώρας του.
Είναι προφανές πως η διαμεσολάβηση του μη εξουσιοδοτημένου για κάτι τέτοιο Βέμπερ δεν γίνεται για τον κατευνασμό των ακραίων θέσεων του Όρμπαν αλλά για την εξασφάλιση της υποστήριξης της σκληρής δεξιάς των χωρών του Βίζεγκραντ και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης (π.χ Πολωνία), όπου η επιρροή του Ούγγρου πρωθυπουργού είναι σημαντική.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκθέτει, ωστόσο, το ίδιο το ΕΛΚ και τα κόμματα που ζητούν την αποπομπή Όρμπαν, και μάλιστα σε μια στιγμή που ενόψει ευρωεκλογών δίνεται μάχη για την αντιμετώπιση της πλημμυρίδας του δεξιού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς.
Ο Βέμπερ, ωστόσο, βάζει την ατζέντα του και σε άλλα θέματα. Η δήλωσή του ότι εάν εκλεγεί στην Κομισιόν θα διακόψει αμέσως τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε και η επιρροή του να τεθεί το θέμα στο ΕΚ αναδεικνύει και μια διάσταση που αφορά την Ελλάδα. Η εθνική στρατηγική της Αθήνας (γνωστή εδώ και δεκαετίες) υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αμφισβητείται έντονα από την στρατηγική Βέμπερ. Παρότι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη -του οποίου την στήριξη έχει εξασφαλίσει στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν- ο Βέμπερ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ίδιες τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ στο μείζον αυτό θέμα. Και θέτει σε κίνδυνο και τα συμφέροντα της Ελλάδας στο προσφυγικό, καθώς μια μείζονα κρίση με την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρότατες αναταράξεις και, πιθανώς, μια αλλαγή της στάσης της Άγκυρας ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Διαβάστε: Lifting του Όρμπαν στο ακροδεξιό Fidesz, με παρέμβαση Βέμπερ, για να παραμείνει στο ΕΛΚ
Από τον Βέμπερ στον Ταγιάνι
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Και ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, προερχόμενος από το κόμμα Μπερλουσκόνι και πολιτικός φίλος, επίσης, της Ν.Δ, προκαλεί το ευρωπαϊκό κοινό αίσθημα με τη δήλωσή του που αποενοχοποιεί τον φασισμό του Μουσολίνι!
Ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο δεξιός πολιτικός Αντόνιο Ταγιάνι, πυροδοτώντας αντιδράσεις.
«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον [δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο] Χίτλερ· πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους· πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι, έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας», είπε ο Ταγιάνι στη συνέντευξή του στο Radio24.
«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας [από τους βαλτότοπους]. Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είναι αντικειμενικός», πρόσθεσε.
Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943.
Ο Τζάκομο Ματεότι ήταν σοσιαλιστής βουλευτής της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ανοικτά ότι το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Partito Nazionale Fascista, PNF) του Μουσολίνι διέπραξε μαζική νοθεία, πριν απαχθεί και δολοφονηθεί από τους φασίστες το 1924.
Οι ρατσιστικοί νόμοι θεσπίστηκαν το 1938.
Η Ιταλία μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, το 1940.
Ο Ταγιάνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο τοκ σόου «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους.
Ο πρόεδρος του ΕΚ είναι επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο το 2013, όταν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δήλωσε πως πέραν των ρατσιστικών νόμων που θέσπισε, ο Μουσολίνι ήταν ένας ηγέτης που «από πολλές άλλες απόψεις τα είχε πάει καλά».
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, ο Ούντο Μπούλμαν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγιάνι «απίστευτες».
«Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Επίσης μέσω Twitter, ο Ταγιάνι ανταπάντησε «ντροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα υποτίθεται πως είπα». «Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ- Στη φωτό επάνω Αντόνιο Ταγιάνι, Μάνφρεντ Βέμπερ και Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση του ΕΛΚ