Η πρόσκληση προς την Κεντροαριστερά είναι η τέταρτη ή πέμπτη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, αλλά έχουμε επίγνωση ότι οι ηγεσίες του «μεσαίου» πολιτικού χώρου έχουν άλλες προτεραιότητες, άρα προσανατολιζόμαστε στο “μεσαίο” στελεχικό δυναμικό, στα απλά μέλη και κυρίως τους ψηφοφόρους, είπε ο υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος Αντώνης Κοτσακάς μιλώντας Στο Κόκκινο.
Στα πρώτα ονόματα που εντάχθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπάρχει το στοιχείο της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά «και όχι μόνο», είπε ο κ. Κοτσακάς και για το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων «θα γίνει μία προσπάθεια να εκπροσωπηθούν με φυσική παρουσία κοινωνικές ομάδες, π.χ. ο χώρος των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων, της νεολαίας, αλλά και γεωγραφικές περιοχές της χώρας, Περιφέρειες που πρέπει να έχουν μία εκπροσώπηση». Επίσης, «υπάρχουν οι Έλληνες που προέρχονται από τον Πόντο, μεγάλες Ομοσπονδίες όπως η Παγκρήτια, η Πανηπειρωτική, θα γίνει προσπάθεια να έχει μία τέτοια αντιπροσωπευτικότητα το ψηφοδέλτιο», προσέθεσε.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοτσακάς σχολίασε ότι «δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να αντιδρά και αυτή η αντιπολίτευση κάνει το μαύρο άσπρο. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια κάθε εβδομάδα ζητάει εκλογές. Έχει κάνει τόσες προβλέψεις καταστροφολογικού χαρακτήρα, σε καμία δεν επιβεβαιώθηκε. Δεν θα περίμενα καλύτερη στάση από την αντιπολίτευση…».
«Αυτό που έχει αξία», συνέχισε, είναι να γίνει ευρέως κατανοητό τι πράγμα είναι αυτό που πάμε να κάνουμε και γιατί πάμε να το κάνουμε, αυτό το προοδευτικό μέτωπο. Υπάρχει πολλή σύγχυση -από ορισμένες πλευρές επιδιώκεται και διαβολή. Υπάρχουν πολιτικές συμμαχίες και κοινωνικές συμμαχίες. Οι πολιτικές συμμαχίες αναφέρονται σε πολιτικούς φορείς, σε πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικές συμμαχίες όμως, απευθείας στην κοινωνική βάση. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται περισσότερο στο δεύτερο», τόνισε, «επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μία κοινωνική συμμαχία, ένα ευρύ μέτωπο με κοινωνικά χαρακτηριστικά και διττό στόχο: πρώτον, προγραμματικές συγκλίσεις επί βασικών θεμάτων, δεύτερον, έναν ανασχετικό φραγμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς και του σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Αυτό λοιπόν το προοδευτικό μέτωπο δεν έχει να κάνει καθαυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία μορφή κοινωνικής συμμαχίας, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες».
«Πάμε από τον πολιτικό δικομματισμό που ζήσαμε στον κοινωνικό διπολισμό», είπε ο κ. Κοτσακάς, «θα διαμορφωθούν δύο μέτωπα αλλά μέτωπα κοινωνικά, όχι πολιτικά-κομματικά. Το ένα μέτωπο, είναι η λογική του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που λέει “αφήστε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα χωρίς κανενός είδους παρεμβατισμό και μέσα από τον ανταγωνισμό θα βρεθούν οι ισορροπίες προς όφελος των πολιτών”. Αυτό το πείραμα το ζήσαμε, από την εποχή του Φρίντμαν και της Θάτσερ, απεδείχθη παταγώδης αποτυχία … από την άλλη είναι άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες, αρχές, αξίες. Λένε “δεν μπορώ να αποδεχθώ την κατάργηση του οκταώρου” που προπαγανδίζει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, γιατί όπου έγινε καταστράφηκαν άνθρωποι».
«Εμάς μας εξυπηρετούν, είναι μεγάλο δώρο» οι σκληρές νεοφιλελεύθερες παραδοχές που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε ο κ. Κοτσακάς και «το ερώτημα απευθύνεται σε έναν εργαζόμενο και μάλιστα νέο που ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Το ταξικό του συμφέρον, η επιβίωσή του, είναι συμβατά με τέτοιου είδους επαγγελίες; Καλούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ανεξάρτητα του που ανήκαν στο παρελθόν, να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό μέτωπο».
Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εξ αντικειμένου δεν μπορεί παρά να είναι ο βασικός πυλώνας αυτού του μετώπου, αλλά ούτε θέλει να οικειοποιηθεί ούτε θα προσπαθήσει να “καπελώσει” αυτό το μέτωπο. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την αυτονομία όλων αυτών των ανθρώπων, των κινήσεων, των ρευμάτων … ίσως δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία και προσπάθεια να γίνει κατανοητό τι είναι η Προοδευτική Συμμαχία».
Είναι η τέταρτη ή πέμπτη φορά που έγινε πρόσκληση προς την Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επιμείνει σε αυτή την γραμμή», όπως ξεκαθάρισε, «όμως, έχουμε επίγνωση ότι οι ποικιλώνυμες ηγεσίες του “μεσαίου” πολιτικού χώρου έχουν άλλη στρατηγική, άλλες προτεραιότητες. Είναι αξιωματούχοι που προτάσσουν την ανάγκη αναπαραγωγής της δικής τους εξουσίας, γι’ αυτό νοιάζονται. Και ξέρουν ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί η ιδιότητα του βουλευτή ή του μελλοντικού υπουργού ή ό,τι άλλο έχουν κατά νου, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους λοιπόν προσωπικής επιβίωσης, έχουν έναν δεξιόστροφο προσανατολισμό. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απευθύνουμε την πρόσκληση και προς τα εκεί, γνωρίζοντας βέβαια ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στις ηγεσίες του μεσαίου χώρου να κάνουν μία τέτοια υπέρβαση. Άρα, προσανατολιζόμαστε στο “μεσαίο” στελεχικό δυναμικό, στα απλά μέλη και κυρίως τους ψηφοφόρους…».