Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει φέτος 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους, με το 1,5 δισεκατομμύριο να προορίζεται μόνο για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ΕΕ θα προσφέρει 560 εκ. ευρώ το 2019 για τη στήριξη του πληθυσμού στη Συρία και όσων έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ιορδανία και στον Λίβανο, ενώ θα βοηθήσει και τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες, εξήγησε η Μογκερίνι κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου που διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία η οποία οργανώνεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η Γερμανία θα προσφέρει 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη δωρήτρια, όπως επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ κατά την άφιξή του.
Η Βρετανία δεσμεύθηκε να προσφέρει 464 εκ. ευρώ και η Αυστρία 9 εκατομμύρια.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ τις οικονομικές ανάγκες του για το 2019 προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 5,6 εκατομμύρια Σύρους που είναι εκτοπισμένοι εκτός της χώρας τους στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο και σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ τις ανάγκες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.
Στη διάρκεια της διάσκεψης του 2018 οι συνεισφορές ήταν μικρότερες του στόχου. «Είχαμε ζητήσει 9 δισεκ. δολάρια (7,9 δισεκ. ευρώ) και οι δεσμεύσεις άγγιξαν τα 6 δισεκ. (5,3 δισεκ. ευρω)», εξήγησε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει στη Συρία», υπενθύμισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, με τον Λόουκοκ να συμφωνεί: «Μια ευρεία στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή».
Από την πλευρά της η Μογκερίνι τόνισε ότι «η Συρία θα πρέπει να παραμείνει πρώτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα».
«Τα χρήματα που έχει κινητοποιήσει η ΕΕ για την ανοικοδόμηση (της Συρίας) δεν θα καταβληθούν παρά μόνο αν ξεκινήσει μια αξιόπιστη διαδικασία ειρήνευσης στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», προειδοποίησε.
«Πρέπει το συριακό καθεστώς να βρίσκεται στο τραπέζι στη Γενεύη», υπογράμμισε η Μογκερίνι.
Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP- DPA