Η αγορά ομολόγων, όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν ξεκάθαρα αλλάξει τάση από τα τέλη περίπου του περασμένου Ιανουαρίου, με το ανοδικό μομέντουμ που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να μην φαίνεται να βρίσκει “τοίχο” σε όποιον αρνητικό καταλύτη “πέφτει” στον δρόμο του (Eurogroup, έκθεση ΔΝΤ, στοιχεία ΑΕΠ 2018), καθώς η αγορά αποτιμά περαιτέρω βελτίωση στην εικόνα της χώρας.
Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, με τον τζίρο να έχει “ανεβάσει” ταχύτητα και όπως δείχνει η πορεία των ελληνικών τίτλων αυτή την εβδομάδα, το sell-off που ακολούθησε τις ημέρες μετά την έκδοση του 10ετούς λόγω των αναφορών περί μη εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup, αποτέλεσε επενδυτική ευκαιρία “εισόδου” στα ελληνικά ομόλογα.
Έτσι, σήμερα η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ κρατικός τίτλος ανάλογης διάρκειας, και διαμορφώνεται στο 2,640%, επίπεδα που είχαμε “ξανασυναντήσει” τον Αύγουστο του 2005 (το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί η απόδοση 5ετούς ομολόγου ήταν τον Ιούλιο του 2015 όταν η Ελλάδα κινδύνευε με Grexit, όπου είχε ξεπεράσει το 36%). Αξίζει να σημειώσουμε πως από την έκδοσή του στα τέλη Ιανουαρίου, όπου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6%, έχει υποχωρήσει κατά 27% “δικαιώνοντας” πλήρως όσους επενδυτές το εμπιστεύθηκαν, αντίθετα με την περίπτωση του 7ετούς ομολόγου πέρσι τον Φεβρουάριο.
Καλή, αλλά πιο “συγκρατημένη” είναι και η εικόνα του νέου 10ετούς ομολόγου του οποίου η απόδοση από το 3,90% που ήταν στην έκδοση, έχει υποχωρήσει στο 3,816%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και οι εκλογές σε μία χώρα αποτελούν πολιτικό ρίσκο για τις αγορές, στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελούν μία άκρως θετική εξέλιξη, αφού το πιθανότερο σενάριο – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – είναι πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, η οποία θα ακολουθήσει φιλικές προς την αγορά, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις (και άρα την ανάπτυξη) πολιτική.
Οι αναλυτές επίσης αναφέρουν πως η μη εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το πρόσφατο Eurogroup δεν αλλάζει στην ουσία την δημοσιονομική εικόνα της χώρας, με τον ΟΔΔΗΧ να μην έχει καμία ανάγκη χρηματοδότησης από τις αγορές. Επίσης σημειώνουν πως μετά τις δύο εξόδους στις αγορές η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων βελτιώνεται, ο αντίκτυπος στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι θετικός, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνονται οι προοπτικές αναβάθμισης των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες οι διεθνείς οίκοι είχαν συστήσει στους επενδυτές την αγορά ελληνικών ομολόγων με την Societe Generale να προτείνει ενίσχυση των long θέσεων στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, καθώς και των long θέσεων στο trade των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Η BofA Merrill Lynch στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε συστήσει στους επενδυτές long θέσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών καθώς η αύξηση του spread προσέφερε κατά την άποψή της ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.
ΠΗΓΗ: capital.gr