«Ξεκινώντας από αδιαμφισβήτητες συνθήκες χρεοκοπίας, (η κυβέρνηση) κατάφερε, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, να αναστρέψει την εικόνα διεθνούς απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας»: Τα παραπάνω σημειώνει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Όλγα Γεροβασίλη. Μια νέα πραγματικότητα, η οποία, στην καθημερινότητα των πολιτών, «μεταφράζεται» ως εξής: «Η πολιτική μας άρχισε να αποδίδει αναπτυξιακούς καρπούς κι οι πολίτες το διαπιστώνουν, όλο και περισσότερο, στην καθημερινότητά τους», σύμφωνα πάντα με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Η υπουργός σημειώνει ότι «ο νεοφιλελευθερισμός, μέσω της Ακροδεξιάς, επιδιώκει να επιβάλλει το δικό του σύστημα “αξιών” (…) θέλουν ένα μοντέλο με τον αποπολιτικοποιημένο “νοικοκύρη”, τον εθνικιστή, το ρατσιστή και τη βία τους να αναγνωρίζονται ως “κανονικότητα” απέναντι στον ξένο και στο διαφορετικό. Δείτε τι έγινε στη Νέα Ζηλανδία. Το διαπιστώνουμε με οδυνηρό τρόπο για μία ακόμα φορά με τη σφαγή μουσουλμάνων από τον ακροδεξιό μακελάρη», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη.
Και στα καθ΄ ημάς, «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ηγηθεί του χώρου του, έχει συμμαχήσει με ακροδεξιές δυνάμεις που δίνουν δυστυχώς τον τόνο στο κόμμα της ΝΔ και καλλιεργούν την ανασφάλεια. Για αυτό η ψήφος των πολιτών θα είναι και μια απάντηση στην παλινόρθωση της Δεξιάς στη χειρότερη μορφή της, τη φαιά, στην Ελλάδα». Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «πολιτεύεται με σημαία την καταστροφολογία και όπλο τον γκεμπελισμό».
Όμως, η Όλγα Γεροβασίλη κάνει, μέσω του Πρακτορείου, μία ακόμη διαπίστωση: «Η δημόσια παρουσία κι επιχειρηματολογία, πάντως, των στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του αρχηγού της, η θεματολογία των φιλικών τους μέσων, η πασιφανής αγωνία να μη διαχυθεί και να υποτιμηθεί κάθε θετική είδηση, τα κατασκευασμένα “fake news” και η καθημερινή καταστροφολογική ατζέντα δεν συνάδουν με τον καλπασμό νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως παρουσιάζεται στις δημοσιοποιημένες, τις “φανερές” δημοσκοπήσεις, πιο πολύ ταιριάζουν με τις “κρυφές”, τις “μυστικές”».
Στην κριτική ότι τα θέματα ασφάλειας αποτελούν αχίλλειο πτέρνα για την κυβέρνηση, η αρμόδια υπουργός υπενθυμίζει ότι «ο ετήσιος μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας σε σύγκριση με την προηγούμενη που κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει μείωση 43% στις ανθρωποκτονίες, μείωση 17% στις ληστείες και μείωση 9% στις κλοπές και διαρρήξεις». Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισημαίνει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελληνική Αστυνομία οργανωτική δομή για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ερωτηθείσα, τέλος, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την προηγούμενη θέση της, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάνει λόγο για «μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες». Και πως, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, «η διαδικασία αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, γίνεται πράξη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κυρία Υπουργέ, ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομίας, τι σηματοδοτεί για εσάς η έκδοση του 10ετούς ομολόγου;
Απ.: Κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο, από τη στιγμή της έκδοσής του, δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση εργάστηκε με γνώση, σχέδιο, στόχευση, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, και ξεκινώντας από αδιαμφισβήτητες συνθήκες χρεοκοπίας κατάφερε, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, να αναστρέψει την εικόνα διεθνούς απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας. Κι αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Η άλλη είναι πως η θετική ανταπόκριση των τεχνοκρατών της παγκόσμιας οικονομίας οφείλεται στην ποθούμενη -εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη- έλευση στην πρωθυπουργία της χώρας, γεγονός που έχει δημιουργήσει τέτοιον ενθουσιασμό (!) στις αγορές ώστε να μην επιλέγουν τις οικονομικές κινήσεις και τοποθετήσεις τους με βάση δείκτες και αναλύσεις της εφαρμοσμένης κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κραδαίνοντας τα δελτία Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις αναρτήσεις της «Ομάδας Αλήθειας», την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία ΔΕΘ, τα πρωτοσέλιδα και τις δημοσκοπήσεις του φιλικού της Τύπου. Αντιλαμβάνεστε τη γελοιότητα αυτής της ανάγνωσης…
Επομένως, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει μία και μόνη ανάγνωση που εδράζεται στον κοινό νου και την πραγματικότητα: πως η κυβέρνηση κατόρθωσε να οδηγήσει την οικονομία μας σε αλλαγή σελίδας, σε συνεχή βελτίωση και κατάκτηση της αξιοπιστίας και του χαμένου ζωτικού της χώρου στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Έτσι, η υλοποίηση θετικών μέτρων για τους συμπολίτες μας, μέτρων που έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας δίνουν ανάσα στους πολλούς και που καμιά στιγμή δεν έλειψαν από την κυβερνητική πολιτική ατζέντα, θα μπορεί να πραγματοποιείται πλέον με ευνοϊκότερους όρους. Και η εργασιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση δεν θα αποτελούν κενό γράμμα. Ήδη η ανεργία συνεχώς μειώνεται, ο υποκατώτατος μισθός καταργήθηκε, ο κατώτατος αυξήθηκε. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες οικογένειες αυξάνοντας τη δαπάνη για το επίδομα τέκνου και την επιδότηση ενοικίου, τους άνεργους και τους άπορους με το εισόδημα αλληλεγγύης, τους ένστολους με την επιστροφή των αναδρομικών… Η πολιτική μας άρχισε να αποδίδει αναπτυξιακούς καρπούς κι οι πολίτες το διαπιστώνουν, όλο και περισσότερο, στην καθημερινότητά τους.
Ερ.: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί, ωστόσο, ότι τα δίνετε όλα ενόψει εκλογών, με κίνδυνο να χαθούν πολλά από όσα κερδήθηκαν αυτά τα χρόνια. Τι απαντάτε;
Απ.: Δυσκολεύεται κανείς να βρει δημόσιο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς κινδυνολογία. Στην προκειμένη περίπτωση κινδυνολογεί όχι απλά από συνήθεια αλλά για να υπερασπιστεί τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική της βάση, τις εξαγγελίες του αρχηγού της και μιας σειράς στελεχών της που τάσσονται, άλλοτε φανερά, άλλοτε κεκαλυμμένα, υπέρ των διαρκών περικοπών προς χάριν της ευημερίας των αριθμών, κατά του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους, κατά των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, υπέρ των νόμων της αγοράς. Κινδυνολογούν, μάλιστα, με αναφορά στη μνημονιακή πραγματικότητα για την οποία φρόντισαν όχι μόνο να μας επιβληθεί αλλά διεκδίκησαν και την ιδεολογική της πατρότητα. Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποίησε πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης πολιτεύεται με σημαία την καταστροφολογία και όπλο τον γκεμπελισμό. Μέρα παρά μέρα κάνει και από μια αποτυχημένη πρόβλεψη. Και παρότι συνεχώς διαψεύδεται, το «μαντείο» της Πειραιώς δεν πτοείται, βασίζει την πολιτική του στις στατιστικές πιθανότητες και συνεχίζει, ελπίζοντας… Ενώ παράλληλα προσπαθεί να μπλοκάρει και να σαμποτάρει αναγκαίες θεσμικές τομές.
Θυμάστε τον «κόφτη» που θα έκοβε μισθούς και συντάξεις; Θυμάστε τους μύδρους που εξαπέλυσε όταν δόθηκε η εφάπαξ 13η σύνταξη, όπως και τα κοινωνικά μερίσματα τις επόμενες χρονιές; Πώς διαψεύστηκαν σε κάθε αξιολόγηση που μετά πλήρους βεβαιότητας γνωστοποιούσαν στον Ελληνικό λαό ότι δεν θα έκλεινε; Τι έλεγαν για το χρέος πέρυσι, πριν από τη συμφωνία της κυβέρνησης για την ελάφρυνσή του; Τι επινόησαν μετά, που μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο, παρά τις ηχηρές διαψεύσεις των ευρωπαίων εταίρων μας; Στη συνέχεια πόνταραν στην περικοπή των συντάξεων, που δεν έγινε, παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο να μπλοκάρει την απόφαση.
Εν τω μεταξύ, στην πραγματική πολιτική ζωή η περιπέτεια των μνημονίων τελείωσε, η κυβέρνηση ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, αξιοποιώντας τους αυξημένους βαθμούς ελευθερίας της στην κατεύθυνση της εφαρμογής δίκαιης φιλολαϊκής πολιτικής, ξεκινώντας να υλοποιεί θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης στο παράλληλο σύμπαν του πολιτικού του μικρόκοσμου τάζει πως θα κάνει ακριβώς τα ίδια – βιώνοντας ως αληθινό το σενάριο πως θα κληθεί κάποτε να κυβερνήσει. Είναι φανερό ότι στη ΝΔ δεν ενδιαφέρονται ούτε για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του δημόσιου λόγου, ούτε για τη χώρα, ούτε για όλους τους πολίτες. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να επιστρέψουν στην εξουσία. Πάσχουν από στερητικό σύνδρομο εξουσίας. Αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βρουν τι έφταιγε που χρεωκόπησαν τη χώρα θεωρώντας την δικαιωματικά ιδιοκτησία τους, μας ζητούν και τα ρέστα.
Ερ.: Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι έχετε απέναντί σας επιχειρηματικά συμφέροντα, δημοσκόπους, μέσα ενημέρωσης. Μήπως τελικά ο αντίπαλος ξεκινά από καλύτερες θέσεις;
Απ.: Το Μέγαρο Μαξίμου δεν «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας», απλά επισημαίνει την πραγματικότητα, το κοινό μυστικό, πως ένα σύστημα συμφερόντων είχε εθιστεί σε προνομιακές σχέσεις με την εξουσία, πως οι πολιτικές μάχες της Αριστεράς, σε αντίθεση με της σημερινής ΝΔ, δίνονται με μοναδικά όπλα την ιδεολογία της και το λαό, και πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική ταυτότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδει στο κράτος περισσότερο χαρακτηριστικά προνομίων για τους λίγους και λιγότερο μέριμνας για τους πολλούς.
Θυμάστε ότι οι δημοσκόποι έχρισαν τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό προτού καν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ; Θυμάστε τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και στο δημοψήφισμα; Καιρό τώρα η ηγεσία της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή να επενδύσει σε επικοινωνιακή επίθεση στησίματος παράστασης νίκης, κρατώντας τους υποστηρικτές της σε μια διαρκή εκλογική εγρήγορση, με αυτοτροφοδοτούμενο συγκολλητικό τους παράγοντα τα αποτελέσματα που προκύπτουν από υψηλή συσπείρωση σε εντελώς άκαιρες -εκλογικά- περιόδους. Επένδυσε πολλά η ηγεσία της ΝΔ στην αλληλουχία τέτοιων τεχνητών εικόνων, ενεργοποιώντας, σε αυτήν την κατεύθυνση, κάθε διαθέσιμο μέσο. Και προφανώς τα φιλικά της Μέσα πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν σ’ αυτόν το ρυθμό.
Η δημόσια παρουσία κι επιχειρηματολογία, πάντως, των στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του αρχηγού της, η θεματολογία των φιλικών τους μέσων, η πασιφανής αγωνία να μη διαχυθεί και να υποτιμηθεί κάθε θετική είδηση, τα κατασκευασμένα “fake news” και η καθημερινή καταστροφολογική ατζέντα δεν συνάδουν με τον καλπασμό νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως παρουσιάζεται στις δημοσιοποιημένες, τις «φανερές» δημοσκοπήσεις, πιο πολύ ταιριάζουν με τις «κρυφές», τις «μυστικές».
Ερ.: Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, με βάση τις κομματικές καμπάνιες, ο φόβος ηττήθηκε, κέρδισε η ελπίδα. Στις εκλογές αυτές, ποιος φέρνει την ελπίδα, ποιος προτάσσει το φόβο;
Απ.: Οι θιασώτες του φόβου είναι μόνιμα οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της ακροδεξιάς. Αυτοί είναι που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα πράγματα είναι καθαρά. Η Ακροδεξιά είναι ευθεία πολιτική αντανάκλαση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός, μέσω της Ακροδεξιάς, επιδιώκει να επιβάλλει το δικό του σύστημα «αξιών». Έναν τρόπο σκέψης, όπου, στον χωρίς κανόνες και όρια οικονομικό ανταγωνισμό, θα ηγεμονεύει ο πλέον ακραίος ατομικισμός. Θέλουν ένα μοντέλο με τον αποπολιτικοποιημένο «νοικοκύρη», τον εθνικιστή, το ρατσιστή και τη βία τους να αναγνωρίζονται ως «κανονικότητα» απέναντι στον ξένο και στον διαφορετικό. Δείτε τι έγινε στη Νέα Ζηλανδία. Το διαπιστώνουμε με οδυνηρό τρόπο για μία ακόμα φορά με τη σφαγή μουσουλμάνων από τον ακροδεξιό μακελάρη.
Προέταξαν το φόβο και στις προηγούμενες εκλογές, και στο δημοψήφισμα, αλλά ο λαός επέλεξε την ελπίδα. Η επιλογή του δικαιώθηκε. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ηγηθεί του χώρου του, έχει συμμαχήσει με ακροδεξιές δυνάμεις που δίνουν δυστυχώς τον τόνο στο κόμμα της ΝΔ και καλλιεργούν την ανασφάλεια. Για αυτό η ψήφος των πολιτών θα είναι και μια απάντηση στην παλινόρθωση της Δεξιάς στην χειρότερη μορφή της, τη φαιά, στην Ελλάδα.
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια ιστορική αναμέτρηση στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ανάγκη για συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, δεν είναι τακτικισμός και πολιτική αριθμητική. Συνιστά πολιτική αναγκαιότητα για τη θωράκιση της δημοκρατίας, για να μην εκλείψει η ανθρωπιά, να μην επιβληθεί η νεοφασιστική βαρβαρότητα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης, για να μη χαθεί η ελπίδα, για να χτίσουμε με αισιοδοξία μια καλύτερη Ευρώπη.
Ερ.: Η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μία από τις κεντρικές επιλογές του κόμματός σας. Ποια αποτίμηση κάνετε μετά την τελική ψηφοφορία; Ποιο το σχόλιό σας, ειδικότερα, για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας;
Απ.: Οι αλλαγές δίνουν το στίγμα για βαθιές προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα υπερψηφίστηκαν, καταγράφοντας την προοδευτική πλειοψηφία της παρούσας Βουλής. Μέσα από το διάλογο αναδείχτηκαν ξεκάθαρα δύο πόλοι: Από τη μια, η κυβέρνηση της Αριστεράς που προτάσσει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό, την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων και, επιτέλους, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Από την άλλη, αυτοί που επιδιώκουν την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων θεσμών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες και την ελίτ. Αυτή είναι η αντίληψη που εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.
Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βασικός στόχος της τροποποίησης που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλιστούν σταθεροί κυβερνητικοί κύκλοι τετραετίας και να μην εργαλειοποιείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ερ.: Το θέμα της ασφάλειας είναι, εδώ και κάποια χρόνια, διαρκώς στο τραπέζι των πολιτικών συζητήσεων, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους. Είναι πράγματι αχίλλειος πτέρνα για την κυβέρνηση;
Απ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση επιλέγει να σηκώνει θόρυβο γύρω από την ασφάλεια, νομίζοντας ότι θα αποκομίσει εκλογικά κέρδη. Όπως είπαμε και προηγουμένως, συνειδητά επενδύουν στο φόβο και την ανασφάλεια του πολίτη. Θεωρώντας, αναίτια και λαθεμένα, πως η συζήτηση για την ασφάλεια αποτελεί προνομιακό τους πεδίο. Η πραγματικότητα διαψεύδει τη ΝΔ, καθώς η τάση είναι πτωτική στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων. Σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία: Ο ετήσιος μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας σε σύγκριση με την προηγούμενη που κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει μείωση 43% στις ανθρωποκτονίες, μείωση 17% στις ληστείες και μείωση 9% στις κλοπές και διαρρήξεις. Γίνονται στοχευμένες, μεθοδικές επιχειρήσεις για να περιοριστεί το έγκλημα σε κάθε επίπεδο. Βεβαίως και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την παραβατικότητα, όπως πάντοτε υπήρχαν, όπως υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες. Η Ελλάδα, όμως, ήταν και είναι ασφαλής προορισμός και γι’ αυτό ο τουρισμός καταγράφει κάθε χρόνο νέα ρεκόρ. Μόνο η ΝΔ δεν θέλει να το αναγνωρίσει που επιμένει εμμονικά σε λάθος αφηγήματα, αδιαφορώντας πως έτσι ρίχνει νερό στο μύλο δυσφήμησης της εικόνας της χώρας.
Ερ.: Επί τη ευκαιρία, τι περιλαμβάνει η δομή στην Ελληνική Αστυνομία για την ενδοοικογενειακή βία;
Απ.: Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Για αυτό για πρώτη δημιουργείται μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Θέλουμε, μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η αστυνομία να μπορεί να απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Το αστυνομικό προσωπικό θα εκπαιδευτεί και η επιμόρφωση θα είναι διαρκής. Θα τρέξουν παράλληλα δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, του εκφοβισμού και της αντεκδίκησης. «Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι συντάσσεται και ένας «πρακτικός αστυνομικός οδηγός», που θα αποσταλεί στα αστυνομικά τμήματα. Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. με συντονιστή το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ερ.: Η προηγούμενη κυβερνητική θέση σας, κυρία υπουργέ, ήταν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις εκεί;
Απ.: Το τέλος των μνημονίων και το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο στην Ε.Ε. δεν προέκυψε τυχαία. Από το 2015 υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίστηκαν στην οικονομία, άλλα αφορούσαν τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση. Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ήταν πάντα ιεραρχημένες ψηλά στην ατζέντα των αξιολογήσεων. Στη δημόσια διοίκηση σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αλλαγές που τις έχει ανάγκη ένα σύγχρονο κράτος, έχοντας στο νου ότι πρέπει να αποδώσουμε στους πολίτες ένα Δημόσιο που να μην είναι γραφειοκρατικό, που να είναι αποτελεσματικό, να εξοικονομεί πόρους και φυσικά να είναι αξιοκρατικό εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια. Έγιναν περιγράμματα θέσεων εργασίας, Ψηφιακά Οργανογράμματα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για πρώτη φορά έγινε ψηφιακή αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού, όπως και βήματα για την κωδικοποίηση και την ψηφιοποίηση της νομοθεσίας.
Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που δεν έμειναν στο χαρτί. Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σήμερα, έχουμε μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη, πιο αξιοκρατική και πιο ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις. Και χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνογνωσία για σειρά μεταρρυθμίσεων και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ερ.: Και γιατί, τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για κομματικό κράτος;
Απ.: Τι θα περιμένατε από μια αντιπολίτευση που έχει δώσει τα δείγματα γραφής για τα οποία μιλήσαμε προηγούμενα στο δημόσιο λόγο της; Να μιλά για κράτος διαφάνειας, ισονομίας και κανόνων; Στη ΝΔ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης να γίνονται με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια από συλλογικά όργανα με εχέγγυα ανεξαρτησίας. Αυτό, φυσικά, διόλου δεν επηρεάζει το γεγονός πως η διαδικασία αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, γίνεται πράξη. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια.
Σαν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων θα σας αναφέρω τη δημιουργία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, μέσω του οποίου οι μετακινήσεις των υπαλλήλων από μια θέση σε κάποια άλλη γίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, πλήρως ψηφιακά. Και ακόμη, έπειτα από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά έγιναν κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια. Καταργώντας, έτσι, κάθε είδους παρέμβαση, σπόρο και σπορά ταυτόχρονα της λογικής του πελατειακού κράτους.