Εδραιώνεται πλέον η αντίληψη στο κυβερνών κόμμα ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Αφενός με το σκεπτικό ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει χρόνος να απορροφηθούν οι αντιδράσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, με τα «θετικά» μέτρα που θα ψηφιστούν στο επόμενο διάστημα. Αφετέρου προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία παρακολουθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι και μόνο αυτές οι δυο τοποθετήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωεκλογές δεν είναι τερατώδης, όπως την παρουσιάζουν κάποιες δημοσκοπήσεις, αλλά απόλυτα διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα το κάλεσμα Μητσοτάκη στις επερχόμενες ευρωεκλογές να μην χαθεί ούτε μια ψήφος αλλά και η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θα είναι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχύει τα επιχειρήματα όλων όσοι μέσα στο κυβερνών κόμμα τάχτηκαν υπέρ της άποψης ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι εάν τελικά είχε επικρατήσει η άποψη οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αφού η σύγκρουση θα ήταν μετωπική και άρα η συσπείρωση των κομμάτων πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα, που η ψήφος είναι χαλαρή η ΝΔ φαίνεται να χάνει από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της.
Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι από την Λάρισα και επάνω το κόμμα Βελόπουλου, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ αλλά και η Χρυσή Αυγή φαίνεται να διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής πίτας εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τέτοιου είδους προβλήματα.
Αναφερόμενος μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, τόνισε ότι «η ΝΔ από τη μια μεριά επιμένει σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και από την άλλη υιοθετεί τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα.
Άρα λοιπόν εδώ δεν κρίνεται απλώς και μόνο η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό. Κρίνεται η πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς για αυτό που ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση εκείνων που ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για την αντικοινωνική διαχείριση της».
Φυσικά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η σύγκρουση θα είναι σκληρή και η αντιπαράθεση δύσκολη. «Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει».
Η αντεπίθεση της ΝΔ
Στην αντίπερα πολιτική όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος και για το ενδεχόμενο να στηθούν εθνικές κάλπες άμεσα και εκτιμά ότι ο όποιος σχεδιασμός του βασικού αντιπάλου του, θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό.
Απέναντι πάντως στην επιχείρηση «στροφή προς την κεντροαριστερά» του κ. Τσίπρα, η οποία όπως σχολίαζαν από την οδό Πειραιώς έχει περιοριστεί στους γνωστούς «πρόθυμους» κυρίως του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης απαντά με τη δική του στρατηγική διεύρυνσης του κόμματός του, με σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις προσχώρησης στελεχών από χώρους εκτός ΝΔ. Η τελευταία αφορούσε στην ένταξη στα γαλάζια ψηφοδέλτια (Α΄Αθήνας) του πρώην εκπρόσωπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα.
Κοντά στη ΝΔ -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια- βρίσκεται και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία με συνέντευξή της το Σάββατο στο liberal.gr, τονίζει πως το διακύβευμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να λειτουργήσει αντισυμβατικά και έξω από την πεπατημένη της μεταπολίτευσης. Στην οδό Πειραιώς, έχει ενταχθεί ήδη ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης (think tank) της Αννας Διαμαντοπούλου ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έχει αυξήσει τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του κατά 4 βουλευτές, με την ένταξη των ανεξάρτητων τότε, Ιάσονα Φωτήλα (24/01/2017 – από το Ποτάμι), Χάρη Θεοχάρη (18/12/2018 – από το Ποτάμι), Κατερίνας Μάρκου (27/12/2018 – από το Ποτάμι) και Γιώργου Κατσιαντώνη (10/07/2018 – από την Ένωση Κεντρώων).
Σε επίπεδο στελεχών στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, ανήκε και ο Γιάννης Καλλιάνος (πρώην εκπρόσωπος Τύπου), που θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Στα γαλάζια ψηφοδέλτια (Βόρειο Τομέα Β΄Αθήνας) έχει συμπεριληφθεί και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος (είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και αποχώρησε το 2014 καταγγέλλοντας την ηγετική ομάδα για τυχοδιωκτισμό, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με το Ποτάμι).
Στα γαλάζια ψηφοδέλτια έχουν ενταχθεί και δύο κορυφαία στελέχη της «Δράσης», που έχει αναστείλει την κομματική της δραστηριότητα και στηρίζει ενόψει των εκλογών τη ΝΔ. Πρόκειται για τον Τάσο Αβραντίνη (Α’ Πειραιά) και τον Τέλη Αϊβαλιώτη (Νότιο Τομέα Β’ Αθηνών). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα που θα συμβολίζουν το άνοιγμα της ΝΔ και την ενίσχυσή της με πρόσωπα από το μεταρρυθμιστικό χώρο, αλλά και την κεντροαριστερά.
Το ίδιο βάρος πάντως, δίνει η ηγεσία της ΝΔ και στα παλαιά στελέχη του κόμματος, με τη συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χτυπά σχεδόν «ταβάνι» (καταγράφεται περίπου στο 80%). Άλλωστε, κορυφαία γαλάζια ονόματα να έχουν βγει μπροστά, όπως ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ενώ επιστρέφουν και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών έμπειρα πρόσωπα, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που ανακοινώθηκε ήδη για τον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών.