Σύμφωνα με το Capital.gr, τα όρια παροχής προστασίας στη βάση των οποίων οι τράπεζες θα αποστείλουν επίσημα στοιχεία για την περίμετρο των δανειοληπτών του νέου νόμου, διαμορφώνονται αισθητά χαμηλότερα, αφήνοντας ερωτηματικά για το εάν θα τα κάνει αποδεκτά η κυβέρνηση. Τα νέα όρια γνωστοποιήθηκαν στις τράπεζες προχθές το βράδυ, με αποτέλεσμα η αποστολή των στοιχείων για την περίμετρο των δανειοληπτών να μη γίνει χθες, αλλά ενδεχομένως σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όριο οφειλής που θέτουν οι “θεσμοί” για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείτο μέχρι πρότινος και στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες, έκανε λόγο για συνολική οφειλή με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ.
Τα όρια που θέτουν οι “θεσμοί” για τους εμπόρους είναι θεαματικά χαμηλότερα, βάζοντας πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο καθεστώς προστασίας είναι το θέμα στο οποίο οι “θεσμοί” προβάλλουν τις μεγαλύτερες ενστάσεις.
Και αυτό διότι κρίνουν “θολή” την αντικειμενική αξιολόγηση των επιλέξιμων επιχειρηματιών, αμφισβητώντας την αλήθεια των δηλωθέντων χαμηλών εισοδημάτων.
Κατόπιν αυτού “πετσοκόβουν” τα κριτήρια εισδοχής στο νέο πλαίσιο ώστε να περιορίσουν ασφυκτικά τους επαγγελματίες που θα αιτηθούν προστασία. Σημειωτέον ότι με τα γενικά αρχικά όρια (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική 250.000 ευρώ) στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.
Μεγάλο “μαχαίρι” πέφτει από τους “θεσμούς” και στα περιουσιακά κριτήρια όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατεβάζουν τον πήχη σε μόλις 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας).
Σημειώνεται ότι το αρχικό πλαίσιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση, έδινε στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν ήταν υψηλότερες από το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερέβαινε το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).
Τέλος, μειωμένα από τους “θεσμούς” είναι με το νέο πλαίσιο και τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.
ΠΗΓΗ: capital.gr