Προς απόρριψη του αιτήματος για παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου που ζητεί η Τερέζα Μέι, προσανατολίζονται οι «27» της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Διεθνή μέσα ενημέρωση αναφέρουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται προς μία μικρότερης διάρκειας παράταση.
Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.
Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.
Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ένωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ.Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής «μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή. Είναι σημαντικό, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία».
«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και πρόσθεσε ότι «πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει “ναι”. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης».
Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. «Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές.
«Η Βρετανία θα πρέπει δώσει ένα λόγο εάν θέλει να καθυστερήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι κανείς στην ΕΕ δεν επιθυμεί την περίπτωση μη συμφωνίας.
«Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι μάλλον χαώδης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η χρειάζεται να δοθεί περιθώριο στη Βρετανία και να στηριχθεί το αίτημά της για μια μικρή παράταση.
«Οι συνθήκες ορίζουν, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές εάν συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.
«Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι.
«Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ΕΕ να κάνει κάποια παραχώρηση όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία.
ΠΗΓΗ: avgi.gr